Гъските се отглеждат за вкусно месо, яйца, пера и пух. Развъждането на гъски е доста печеливш бизнес, който при желание може да се превърне в бизнес. Ако отглеждате повече от 100 гъски, можете да изготвите документи за регистрация на мини ферма и да се справите добре финансово.

За птицата

Гъска птицата е непретенциозна в грижите и поддръжката:

 • Живее до 8 години. Младите гъски растат бързо - почти 40 пъти за 2 месеца. Възрастна птица тежи от 4 до 8 кг.
 • Гъските не се страхуват особено от студеното време и понасят добре.
 • В началото на пролетта, когато поникнат първите зелени, птицата преминава на пасище.
 • Гъските са перфектно ориентирани в пространството и без усилия намират път към дома, дори ако пасат в далечината.
 • Наличието на резервоар наблизо е предпоставка за отглеждане на гъски у дома.

Развъждане на гъски

За начинаещи трябва да разгледате подробно спецификата на отглеждането.

Гъската се нуждае от разнообразна трева и много място за разходка, за да се храни. Гъските трябва постоянно да се движат. През лятото те прекарват по-голямата част от деня извън къщата си, на пасището.

Забележка! В мускулите на гъската има повече кръвоносни съдове, отколкото при пилетата, което прави месото по-тъмно.

Гъските живеят в птицеферма, която можете да изградите сами от дъски, дървен материал или тухли. Също така, ако има неизползвана оранжерия или навес, тогава в нея могат да се отглеждат птици. Пътят до разходката и резервоара не трябва да е много дълъг.

Преди да купите гъски, трябва да изберете правилната порода. Предпочитан за производство на месо - говеждо месо, за разплод - способност за самопроизводство.

Гъски породи

Линдовская порода

Възрастна гъска тежи 7-8 кг. Яйцата годишно носят 45-50 парчета, теглото на яйцата - 120-140 г. Гъските понасят добре студа, имат силен имунитет и вкусно месо. Те обаче са склонни към хименолепиаза.

Голям сив

Гъските имат голяма маса - от 6,5 до 9,5 кг, със сиво оперение на гърба и бяло на корема. Те дават по-малко яйца от породата Линдовская, но гъските растат бързо и наддават на тегло с 2,5 месеца до 4,5 кг.

На бележка! Тази порода е отлична за отглеждане на месо и ценен черен дроб. Много е непретенциозно към съдържанието, може и без резервоар.

Холмогорская

Най-голямото, теглото на възрастна птица е 8-12 кг. Той носи 30-40 доста големи яйца годишно с маса около 200 г. Породата може да се размножава в средния диапазон - от яйцата се излюпват само половината от гъските. Гъските от тази порода са доста спокойни и не агресивни.

Гусенчетата растат бързо и наддават, с висок имунитет. Месото е вкусно. Гъските са особено взискателни към спазването на стандартите: топли, чисти и не понасят малки части от гъската.

Тулуза

Породата идва от Франция, много едра - над 10 кг. Малко дават яйца (до 30-40 бр.), Тежащи 190-210 г. Гъските са много спокойни и относително неактивни за породата си, но се хранят бързо.

Имат много вкусно месо, не понасят висока влажност в сухо и проветриво помещение и спад на температурата под +20 градуса в гъска къща.

Тула

Тегло - до 8 кг, производство на яйца - до 25 яйца, тегло на яйцата - 140-150 g.

Гъските са издръжливи, с добър имунитет. Месото е вкусно. Но гъските растат бавно. Птиците от тази порода не понасят наводнени ливади.

Гъски Линда

Рейн

Порода от Германия.Тегло - до 6-7 кг и до 37-47 яйца годишно с тегло 150-200 г. Гъските са много издръжливи, имат бяло оперение, произвеждат качествено месо и мастен черен дроб. Гусенчетата растат бързо.

Лента

Тази порода не се препоръчва за отглеждане, за да се получи месо или яйца, тя е по-подходяща за декоративно отглеждане.

Кубан

Отгледан в Краснодарския край, Русия. Сиво с кафяв оттенък. Тегло - до 6 кг, носи до 90 яйца годишно. Гъските от тази порода са непретенциозни и се адаптират добре към околната среда.

Италиански

Гъските от тази порода произхождат от Италия, растат до 7 кг, носят до 50 яйца. Те дават добро сочно месо и тлъст черен дроб.

Как се отглеждат гъски

За да имате месо през лятото и гъските да снасят яйца през зимата, първо трябва да закупите малките, не е необходимо начинаещите фермери да отглеждат пилета сами.

Забележка! Най-доброто време за закупуване на млади гусенчета е през пролетта, края на март или средата на април.

Правила за закупуване на гусенички:

 • По-добре е да избягвате пазари, където не винаги е възможно да проверите документите, не разчитайте на честността на продавачите, купувайте гусени от птицеферма без измама и с гаранция за избраната порода.
 • Гъската трябва да е на 5-7 дни. По-млади, наскоро излюпени, пилета трудно понасят транспортирането, по-възрастните могат да бъдат много срамежливи и да отнемат много време, за да свикнат с ново място.
 • Според външна оценка пухът при гъските трябва да бъде жълт, мек и пухкав на допир, без залепващи черупки. Пъпната връв е обрасла, коремът не е увиснал, не трябва да има отделяне от ноздрите към клюна.
 • Гусенката трябва да стои добре на крака и да бъде активна.

Гъска конструкция

Забележка! Преди да започнете строителството на гъската къща, можете да превърнете в нея стара плевня или бивш краварник, така че колко време и усилия могат да бъдат спестени.

Мястото за петела трябва да е близо до резервоар, река, близо до поляна и за предпочитане на хълм. Не трябва да има близки подпочвени води. Фасадата на сградата и зимното заграждение за разхождащи се гъски са най-добре разположени от южната страна.

Домашна гъска

Основното изискване към помещението за отглеждане на гъски е да е сухо, без повишена влажност над 75%, чисто, без течение, но трябва да има прозорец за потока чист въздух. Температура на закрито - + 12-15 градуса.

Важно! Площта за отглеждане на гъски се изчислява в размер на 1 m² на птица. С купчина съдържание, гъските отслабват, снасят по-малко яйца и качеството на пухчето пада драстично.

Параметри и план на Gooseneck:

 • За да се предотврати проникването на гризачи в гризача, основата се излива от бетон на височина 25 см от повърхността на земята. По целия периметър се изкопава и изкоп.
 • Стените са издигнати на височина около 2 м от бара със сечение 100 * 100 или от метален ъгъл 70 * 70. Стените са обшити с дъска с дебелина 25-30 см.
 • Покривът е покрит с шисти, керемиди или покривен филц.
 • В студените климатични зони се препоръчва допълнително да се изолират стените, покривът и вратата на гъската къща с шперплат отвътре и да се обличат OSB плочи отвън. Подовете се полагат от дъска със сечение 25 * 100 или 25 * 150 и се поръсват със сухи дървени стърготини или дървени стърготини.
 • По-добре е да инсталирате прозореца от южната страна за проникване на слънчева светлина, което влияе върху растежа на гъските. Можете да използвате материала поликарбонат. Гъските предпочитат тъмнината само през нощта. Прозорецът не трябва да заема повече от 10% от повърхността на стената.
 • Вътре стаята трябва да бъде разделена на няколко части за разделно отглеждане на гъски по възраст и да има място за особено агресивни индивиди.
 • Не забравяйте да изградите дървени гнезда за жени от обикновени дървени щайги с подвижна тава за лесно извличане на яйца. За да свикнат гъските с тях, те се инсталират предварително 2 месеца преди снасянето.

Оборудване за гъски

Грижата за гъски е невъзможна без удобни поилки и хранилки. Дървените корита са предназначени за суха храна, метални корита за течна храна.

На бележка. Не трябва да има смачкване близо до всяка хранилка и поилка; трябва да поставите такъв брой от тях в гъската, за да осигурите на всички жители едновременен достъп до храна.

Можете да изчислите размера на подаващото устройство чрез съотношението 15 см от страничната стена на гъска. Под поилката под малък специално изграден хълм трябва да се постави мрежеста тава, за да се избегне пръскането на вода върху постелката. Почистваща техника: лопата за сняг, обикновена лопата и други инструменти.

Поилка за гъски

Как да отглеждаме гъски по номер:

 • Гусените на възраст 2-3 седмици не трябва да надвишават повече от 10 индивида на площ от 1 m²;
 • на 9 седмици - не повече от 4 глави на 1 m²;
 • възрастни гъски - 1 индивид на 1 m².

Хранене на гъски

Гъските са непретенциозни в храната. Основната им храна е тревата, която самите те намират на пасищата. Трябва обаче да се има предвид, че дневната норма за възрастен е най-малко 2 кг.

Останалата част от диетата еЮ.т:

 • кореноплодни зеленчуци - в размер на 1 кг на 1 гъска: това са картофи, ряпа и цвекло;
 • зърнена смес - до 300 гр.: това са пшеница, овес и ечемик;
 • бобови растения, царевица - до 100 г;
 • минерални добавки със съдържание на креда и черупки до 10 гр.

Важно! Винаги в поилката трябва да има чиста вода, в отделна чаша - пясък, смесен с малки камъчета за правилно храносмилане от гъските, след три дни всеки път, смесете рибено брашно, сол, фуражна мая и растителни мазнини във фуража.

Маята се приготвя в съотношение 20 грама. за 2 кг натрошено зърно. Сместа се залива с 2 литра вода и се оставя да се запари за 4 часа в топла стая. Получената смес се смесва с храна.

Нормата на деня

За да разделите фуражите рационално, според нуждите на гъските:

 • Сутрин - една трета от дневната дажба на комбиниран фураж (около 100 g) или зърно, смесено с брашна смес.
 • Следобед - сено, зеленчуци в суров или варен вид, смесени с една трета от зърнени храни или смесени фуражи.
 • Вечер остатъци от зеленчуци, овес, силаж, зърнени и бобови култури.

Разхождащи се гъски

Падото трябва да е от южната страна на гъската сграда. Ако не е възможно да се пуснат гъски за самостоятелно ходене, тогава територията трябва да бъде просторна, не повече от 1 гъска на 1 m².

Понякога ходенето се използва за специално отделяне на индивидите или за формиране на стадо с избора на по-подходящи индивиди за по-нататъшно развъждане на гъски. Те трябва да се държат отделно, за да могат бързо да се угоят за месо на специална диета. 3 месеца са достатъчни за угояване, тогава птицата наддава много бавно. Стадото се състои от гандър и 4 гъски и не трябва да е роднина за гъска.

Важно! Мястото за разходки трябва да има навес, така че гъските да могат да се скрият под него при лошо време с валежи.

Грижа за гъски

Възрастните гъски трябва да имат подстригани крила, за да им попречат да летят.

Изрязване на крилата

Летен период

Първите 3,5 месеца от живота на младите животни изискват повече внимание в грижите, през останалото време гъските сами пасат, понякога отсъстват цял ​​ден, достатъчна е основната грижа.

Зимен период

Зимният период е предназначен основно за отглеждане на ново поколение след чифтосване. Гъската може да се чифтосва с не повече от две гъски, тъй като по природа тези птици не са полигамни. Яйцата се снасят в края на февруари. Ако желаете, можете да промените периода, като увеличите изкуствените светлинни часове. Когато се осветяват 14 часа на ден от лампи, гъските снасят яйцата си за един месец.

Как да се грижим за гъските в случай на обилен снеговалеж - трябва да освободите зоната за разходка и да ги изведете на разходка. За изолиране на пода в гъшето легло допълнително 30 см височина, добавяйки слама или просо. Сменяйте спалното бельо на всеки 4 дни.

Важно! Не трябва да се допуска влажност, течение, студ и замръзване на гъски в къщата.

Струва си да добавите гореща вода към поилката, така че да не се образува лед. Трябва да нахраните гъските с повече калории. Добавете витаминни и минерални добавки. Богата на витамин С, смърч и борови иглички. Подрязването на клони от дървета се извършва предварително, след което те се спускат под снега и се изнасят при нужда.Гъските много обичат да ги скубят, апетитът им се подобрява и имунитетът им се засилва. Подходящи са и събраните клони от бреза, клен, върба и коприва.

Инфекции

Гъските могат да се разболеят от инфекциозни и неинфекциозни заболявания, заразяване с паразити. Някои заболявания са трудни за лечение и птицата трябва да бъде изолирана от стадото. И така, инфекциите се разпространяват много бързо и водят до смърт на птиците.

Забележка! Ако се появят симптоми на сериозно заболяване или лошо здравословно състояние на птицата, спешно трябва да се консултирате с ветеринарен лекар за точна диагноза.

Отглеждането на гъски през зимата понякога е изпълнено с недостатъчна зелена стръв, през пролетта гъските могат да ядат опасни билки за себе си, това са: момина сълза, киноа, кокошка и нощник, както и да ядат водорасли в резервоара и да хващат чревни заболявания.

Профилактика на заболяванията:

 • Преди изстрелването на младите животни в гъшето легло, то трябва да се дезинфекцира с 2% разтвор на сода каустик.
 • Избягвайте навлажняването на постелята с повече от 25% и образуването на патогенна флора в нея.
 • След дъжда младите не трябва да бъдат пускани веднага на пасището; трябва да изчакате кратък период, за да не проникне ентерит през росата. Струва си да се използва специално превантивно хранене.
 • Правилната поддръжка през зимата ще помогне да се избегнат: рахит, синузит, възпаление на челните синуси и уста и обикновени настинки при гъски.

За да бъдат гъските здрави, грижите и поддръжката у дома са изцяло зависими от собственика. Неглижирането му веднага ще се отрази на благосъстоянието на птиците.

ОТсъвети за начинаещ фермер

Въпреки че гъските са лесни за отглеждане, струва си да вземете решение за целта на тяхното установяване:

 • Ако за получаване на месо, тогава трябва да се даде предпочитание на месните породи, но тези, които носят малко яйца и са много капризни при излюпването им.
 • Ако за разплод гъски, тогава трябва да разгледате по-отблизо породите, които не изпитват особени затруднения при инкубацията.

И все пак, за начало трябва да се ограничите до прости, но добри грижи за гъските през лятото, за да получите вкусно месо, тлъст черен дроб и пух, които могат да се използват във фермата.

Ако следвате всички правила и препоръки, можете да научите всичко за гъските, за грижата за тях, тогава лесно можете да получите: вкусно и здравословно месо, питателни яйца, тлъст черен дроб и отличен пух, както и да откриете изобретателността на гъските и тяхната привързаност към собственик.