Бройлерите са сред най-популярните видове домашни птици. Основната причина за такава популярност е, че за кратко време те могат да наддават доста на тегло (до 6 кг). Месото от бройлери е ценно със своите вкусови качества, нежност и ползи за здравето. Основата за отглеждане на здрави птици е правилно подбраната диета.

Характеристики на храненето на бройлери

Тъй като бройлерите бързо наддават на тегло, пилетата могат да консумират пълноценни фуражи още след 2 седмици.

Неопитните животновъди често използват само комбинирани фуражи за хранене на бройлери, тъй като това е удобно и просто. Но това не може да се направи. Диетата на пилетата трябва да бъде балансирана и пълноценна.

Бройлер

Храната за пилета трябва да включва витамини и минерали, които са необходими за бърз растеж и здраве на бройлери. Основата на диетата на птиците са следните продукти:

 • плодови зеленчуци;
 • зърнени храни;
 • хранителни отпадъци.

Няма да е излишно да включите варени картофи и други кореноплодни зеленчуци в диетата на младите животни, които е много лесно да получите вкъщи. Те съдържат голямо количество минерали и витамини, които допринасят за бързото наддаване на тегло на птицата.

За да подобрят апетита, опитни животновъди препоръчват да се използва каша от дрожди при хранене. Рецептата за приготвянето им е доста разнообразна. Те се добавят главно към зърнени смеси, смесени със зеленчуци и кореноплодни култури.

Важно! Когато използвате каша от дрожди, трябва да обърнете внимание на факта, че пилетата им трябва да се ядат в рамките на 1-2 часа, тъй като по-късно фуражът ще ферментира. Ако остане в коритото, трябва да се извади и контейнерът да се измие. В противен случай е възможно птиците да развият стомашно-чревни проблеми.

Много животновъди използват каша, която има влажна консистенция, за да хранят млади животни. Пилетата трябва да бъдат обучавани постепенно. За целта на 7 дни пилетата получават тиква или моркови, натрошени на ренде. След 2 седмици в диетата се въвеждат различни зърнени храни, хляб и варени картофи. След още 5 дни на пилетата може да се дава минерална храна.

Важно! По време на периода на линеене, птицевъдите препоръчват да се добавят пресни зелеви листа към фуража.

Пилета-бройлери с удоволствие ядат млади листа от глухарче. С настъпването на студеното време зелената храна може да бъде заменена със сено или сушена коприва.

Трябва да се отбележи, че млечните продукти, съдържащи калций и протеини, имат голямо значение за младите бройлери, които са необходими за формирането на скелета и мускулния растеж. Тези фуражни смеси трябва да се дават на пилета веднага след приготвянето им. Не трябва да забравяме, че млечните продукти ще заменят водата за птиците. Поилките винаги трябва да имат чиста и прясна вода.

Пробиотици за птици

За да се гарантира бързо наддаване на тегло за бройлери, за да се осигури тяхното здраве и производство на яйца, експертите препоръчват използването на пробиотици. Принципът на тяхното действие е съвсем прост. Червата на птиците съдържат голям брой безвредни бактерии. Когато се използват пробиотици, те се заменят с полезни бактерии, които са част от лекарството.

Лактобифадол

Особено важно е да се използват пробиотици за бройлери по време на диетични промени, ваксинации, развитие на болести, лошо производство на яйца и бавно наддаване на тегло.В тези ситуации бактериалният баланс при птиците се променя, което влияе отрицателно върху функционирането на стомашно-чревния тракт, чиято микрофлора става патогенна. Използването на пробиотици за пилета-бройлери и възрастни дава възможност за възстановяване на бактериалния баланс и насочване на жизнената дейност на птиците в правилната посока.

След използване на пробиотичния препарат, той влиза в сила след кратко време. Тялото на птиците получава полезни микроелементи, които стимулират функционирането на защитните механизми на птиците в борбата срещу патогенната микрофлора. Освен това компонентите, съставляващи пробиотиците, имат положителен ефект върху метаболитните процеси и функционирането на стомашно-чревния тракт като цяло, подобряват процеса на образуване на ензими, синтеза на биологично активни вещества. Млечната киселина, която е част от пробиотиците, допринася за създаването на неблагоприятна среда за патогенни микроорганизми.

Чиктоник

Съвременните производители предлагат пробиотици за бройлери, чието име съставлява доста обширен списък. Сред най-известните пробиотици сред птицевъдите са следните:

 • лактобифадол.
 • чиктоник.
 • биоксимин пиле.
 • олин и други.

За да получите положителен резултат при използване на пробиотици, трябва стриктно да се придържате към инструкциите за дозиране за тяхната употреба. Можете да закупите тези лекарства във вашата ветеринарна аптека.

Използване на комбиниран фураж при хранене на бройлери

Комбинираните фуражи трябва да бъдат включени в диетата на домашните птици. В зависимост от възрастта на бройлерите, всички комбинирани фуражи се разделят на следните видове:

 • Предварително стартиране. Използва се за хранене на пилета от 0 до 7 дни.
 • Стартова храна за бройлери. Пилетата се дават на възраст от 7 до 30 дни.
 • Ростова. Използва се през периода на активен растеж на пилетата.
 • Завършване. Използва се за хранене на възрастни бройлери.

  Комбиниран фураж

Всички те се различават по своя състав, съставки, хранителна стойност и наличието на допълнителни компоненти, необходими за бройлери от определена възрастова категория.

Храната преди старта определя темпото и правилното функциониране на храносмилателния тракт на пилетата. Основната му цел е да подготви пилета за използване на пълноценна храна и суха храна.

Началото на бройлери се използва от първата седмица. По това време стомашно-чревната система на пилетата вече е оформена. Използването на този вид комбинирани фуражи е насочено към подготовка на пилетата за бърз растеж и развитие, както и формиране на имунитета на организма. Този период се счита за един от най-важните за по-нататъшното отглеждане на бройлери. Младите птицевъди се интересуват от въпроса: колко дни да хранят бройлери със стартов фураж? Може да се използва за хранене на пилета след достигане на 30-дневна възраст.

Важно! Необходимо е постепенно да се прехвърлят птици от един вид комбиниран фураж в друг. За това се въвеждат нови емисии на малки порции.

От 30 дни до клането бройлерите се насърчават да хранят финала. По това време птиците достигат до последния етап на хранене. Готови фуражи за бройлери:

 • царевица;
 • пшеница;
 • слънчогледова торта или брашно;
 • костно брашно;
 • билково брашно;
 • дебел;
 • мая;
 • парче креда.

Финишър фуражът насърчава бързото наддаване на тегло.

Пилетата през първите дни трябва да се хранят на всеки 2 часа. Сухата смес постепенно се излива в хранилките за пилета. Когато пилетата навършат 14-дневна възраст, броят на храненията се намалява на 6. Храната трябва да се дава толкова много, че да я изядат веднага, но в същото време дневната норма не трябва да се надвишава. Средно здравословното пиле за бройлери ще яде до 25 г фураж на ден.

Таблица за подаване

Пазарът на комбинирани храни за птици е доста разнообразен. Трудно е да се реши кой фураж на производителя е по-добър. Трудно е да се отговори на този въпрос. Струва си да се обърне внимание на следните марки комбинирани фуражи за бройлери:

 • Фураж за растеж за бройлери. Използва се за хранене на пилета на възраст от 2 до 4 седмици.Използването му насърчава бързото образуване на мускулни влакна при пилетата. Той се предлага под формата на гранули, което ускорява процеса на храносмилане. Състав на фураж за растеж за бройлери, допълнен с растително масло, лизин и месокостно брашно. Това позволява на пилетата да наддават бързо.
 • Най-добрата храна за бройлери. Използва се като стартер от 2 до 3 седмици. Той подготвя храносмилателния тракт на пилетата за прехода към фураж за растеж. Произвежда се като зърнени култури. Неговата характеристика е нисък процент на преобразуване на фуража. Съдържа компоненти като царевично брашно, смляно пшеница и соя, преработени продукти от слънчоглед, костно брашно, сол, витамини и минерални премикси.
 • Богданович фураж за бройлери. Основната характеристика на този вид фураж е балансът му в количеството протеини, микроелементи, витамини, макронутриенти и метаболитна енергия. Той също така включва ензими, които допринасят за бързото усвояване на фуражите. Произвежда се от фуражната фабрика в Богдановичи. От 1 до 28-дневна възраст се препоръчва на пилетата-бройлери да се дава само тази храна, без да се използват никакви добавки. От 29 до 35 дни фуражът може да се смесва с прясна нарязана трева. Използването му допринася за бързото напълняване на бройлери.

  Комбинирани фуражи Богданович

 • Пурина стартер за бройлери. Тази храна не само осигурява нормален растеж на пилетата, но и стимулира отличния им апетит. Съдържа такива компоненти като зърнени култури, слънчогледово и соево брашно, растителни мазнини, костно брашно, животински протеини. Такива компоненти осигуряват нормално ежедневно увеличение на добитъка.

При избора на един или друг вид комбиниран фураж е необходимо да се вземе предвид възрастта на пилетата-бройлери, както и здравословното им състояние. Само в този случай можете да постигнете бърз растеж.