Много често човек трябва да наблюдава как пилета се разхождат из двора, чието оперение практически липсва, или върху тях остават само малки пухчета. Неопитните птицевъди веднага се тревожат, задавайки въпроса: "защо пилетата се леят през лятото?" И започват да търсят причината за това явление. В повечето случаи линеенето е естествен процес. Но има моменти, когато птиците свалят „дрехите“ си в резултат на болест. Те също така предизвикват изкуствена линя в птицефермите. Какво представлява и защо е необходимо, ще разберем в тази статия.

Какво е линеене

Линеенето при кокошките носачки е процес, който е заложен от природата. Благодарение на него те хвърлят старото си оперение и обрастват с нови.

Важно! Здравата кокошка носачка ще се разтопи едва през есента. Това е за да се запазят новите пера през зимата и да се предпази птицата от замръзване.

Тъй като старите пера се отдават на триенето с възрастта, избледняват и се износват, природата се е погрижила да има възможност да отглеждат нови. Първо падат главата и шията, тъй като това са частите, които се движат най-много. Следва ред на гърба, тъй като именно тази част е постоянно под въздействието на слънчевата светлина. По-нататък - слизат от гърдите и опашката.

Линеене при пилета

Когато започне линеенето, птиците отслабват и спират да бързат. На мястото на бъдещото оперение се появяват първи туберкули, които са пропити с кръвоносни съдове. Скоро от тези туберкули ще се появят малки тръбички, от които впоследствие израстват пера. През този период кожата става много чувствителна, с леко нараняване на тръбата от нея започва да се стича кръв. Затова кокошките носачки, докато се линят, се опитват да избягват контакт, както с хора, така и с други животни. Те се крият от всички на тихи места, където ще бъдат невидими.

Когато пилетата се линят

Много собственици се интересуват от въпроса: "кога кокошките се линят?" През първата година от живота на пилето се случват няколко такива периода:

 1. След като младите пилета са на четири седмици, настъпва първата линеене. По това време първият пух се изхвърля и започва да расте нов.
 2. Когато малките са на три месеца, те отново сменят оперението си. Този път растат контурни пера, като тези, носени от възрастни птици.
 3. През пролетта ролките отново се преливат.

През есента пилетата са склонни да сменят перата си всяка година. Много хора се интересуват от въпросите: "Колко дни и кога пилетата ще се линят?" Трябва да се помни, че при тези индивиди, които са много продуктивни, перата падат много по-интензивно. За тях е обичайно да заменят старите с нови в продължение на шест или осем седмици.

Важно! Тези кокошки, които изглеждат много нещастни и оскубани по време на смяната на перата, всъщност са много продуктивни и трябва да бъдат защитени и оценени.

Кокошките носачки, които вървят много зле през цялата година, се леят от лятото, от юли до август. Линеенето продължава няколко месеца. Това остава незабелязано, тъй като те постоянно ходят в гъсто оперение.

Пилета се линят

Ако оперението на пилетата се промени дълго време, освен това те стават летаргични и бавни, това е първият знак, че трябва да наблюдавате здравето на пилето и да предприемете действия. Животните са болни или са претърпели силен стрес. Може да възникне стресова ситуация за кокошките:

 • в резултат на липсата на вода, поради което птицата е постоянно жадна;
 • пилетата са гладни и трябва да си набавят храна, за да живеят;
 • през зимата слоевете получават малко светлина.

Важно! Ако процесът на загуба на пера е започнал при кокошки носачки, които са на две или дори три години, и се забележи, че са счупени, тогава трябва незабавно да се свържете със специалист и да потърсите начини за решаване на проблема, тъй като това е неестествено за възрастни.

Пилетата са склонни да сменят оперението си през лятото, когато излюпят пилетата. Когато се върнат към нормалната си диета, новите пера започват активно да растат. Други причини, поради които птиците започват да се линят, могат да бъдат следните:

 • с храната микроелементите, необходими за развитието, не попадат в тялото на кокошката носачка;
 • липса на витамини в организма;
 • атака на паразити, които хапят оперението;
 • появата на паразитни червеи;
 • заболявания, засягащи кожата и червата.

След като бъдат установени причините за ненавременното линене, те могат да бъдат елиминирани бързо и своевременно. Необходимо е незабавно да се премахне стресовата ситуация. За да направите това, трябва да се уверите, че птиците постоянно имат достатъчно вода и храна. През зимата трябва да удължите дневните часове с изкуствено осветление. Осветлението за пилета се препоръчва най-малко петнадесет часа. Ако премахнете всички тези причини, те ще спрат да се отделят.

Сезонни периоди

Птиците могат да хвърлят, когато климатичните условия се променят. Има четири вида линеене, в зависимост от сезона:

 • През пролетта пилетата могат да изхвърлят пера, от които не се нуждаят. Този процес започва през месец март или април.
 • През лятото перата изпадат от пилетата, когато тялото се повреди и то престане да функционира правилно. Икономката трябва да знае, че лятната линеене е първият признак на птичи болести. Този период пада през юли и продължава не повече от месец.
 • През есента това е най-необходимият процес в тялото на пилето. Започва в края на август или началото на септември и продължава петдесет и пет дни. През зимата пилетата вече ще имат дебело и буйно оперение.
 • През зимата това е най-неестественият процес, тъй като студеният сезон не трябва да провокира загуба на пера. Ако това се случи, трябва да обърнете внимание на състоянието на птиците и тяхното здраве.

Защо принудително линеене

В птицефермите слоевете са принудени да изхвърлят старото си оперение по изкуствен начин. Те започват да правят това за първи път на тези индивиди, които са на възраст поне тридесет седмици. По този начин те удължават периода на своята производителност. Принуждаването на кокошка да изхвърли оперението си е много по-изгодно от отглеждането на малки.

.

Интересно е да се знае!Изкуствената подмяна на оперението на слоевете допринася за увеличаване на масата на яйцата, качеството на пилето значително се подобрява. Освен това този процес значително подмладява птиците.

За изкуствено предизвикване на промяна в оперението е необходимо да се създаде стресова ситуация. За целта те организират малка гладна стачка с животните, без да пият. Оставете живите същества в къщата, която е засенчена, за да се намали дневната светлина.

За изкуствено предизвикване на промяна в оперението е необходимо да се създаде стресова ситуация.

Трябва да се отбележи, че именно гладната стачка има най-голямо влияние върху линеенето. Уреждат го за една или две седмици. Гладната стачка трябва да съответства на това колко пиле трябва да отслабне. Също така, този процес оказва влияние върху времето, когато кокошката носачка спира да снася.

Има два режима на гладна стачка:

 1. Първият е в случая, когато теглото на пилето е много по-голямо от позволеното от стандартите. В този случай се прилага тежка гладна стачка.
 2. За и без това слабите пилета гладуването се предписва щадящо.

Птица, която гладува дълго време, снася много по-късно, но в резултат на това тя ще бъде по-продуктивна и ще снася яйца много по-дълго.

Вкъщи смяната на пера също е много важна, защото благодарение на нея слоят расте и се развива. Освен това значително подмладява, има отлично здраве и подобрява здравето. След това трябва да създадете добри условия за птицата, при които тя почти безболезнено ще издържи промяната на оперението. Необходимо е постоянно да се осигуряват на птиците храна и вода. Не забравяйте за минералните елементи и витамините, необходими за организма на пилето.

Необходимо е постоянно да се осигуряват на птиците храна и вода.

Благодарение на тези условия кокошката носачка ще се представи още по-добре в края на линеенето. В същото време тя ще стане много красива и поддържана. Новите пера ще бъдат чисти и пухкави. Така тя ще се предпази от студ и студ в суровите зимни дни.

Как да ускорите процеса на проливане

Периодът на линеене зависи от това колко здрава е кокошката. За напълно здрава кокошка носачка е нормално измененията на перата да се случат в рамките на десет седмици. За птиците, изоставащи в развитието, този процес се увеличава до четиринадесет седмици. С подходящи кокошки носачки, проливането може да бъде намалено най-малко до пет седмици.

В този случай специалистите препоръчват добавяне на специални добавки към фуражите, които съдържат необходимото количество минерали и витамини. А също така изолирайте линещите индивиди от други птици и ги предпазете от течение.

Смяната на оперението е необходима за пилетата, но при условие, че това се случва през есента. Само през този период пилетата подмладяват телата си и се подготвят за зимата.