Пилета могат да бъдат намерени в почти всяко домакинство или ферма. Имат висок имунитет, имат добра плодовитост и издръжливост, непретенциозни са в грижите. Но в същото време пилетата са податливи на инфекция с различни заболявания. Много животновъди имат въпрос защо пилетата седят на краката си, как да се лекува такова заболяване?

Условия за отглеждане на птици

За успешното отглеждане на птици трябва да се създадат определени условия. Сред най-значимите са следните:

 • добре оборудвана, топла и чиста птицеферма;
 • зона за разходка;
 • балансирана диета;
 • спазване на санитарните стандарти за поддръжка;
 • добро осветление на стаята.

От не малко значение е и колко правилно е избрана породата пилета. Условията, в които ще бъде той, зависи от това.

Пилета

За изграждането на птицеферма могат да се използват голямо разнообразие от материали, но е по-добре те да са естествени. Помещението трябва да е просторно, светло, добре проветриво и топло. За добро осветление кокошарят трябва да има не само прозорци, вградени в стените, но и изкуствено осветление. За тази цел могат да се използват флуоресцентни лампи.

Добрата вентилация може да се осигури чрез оборудване в тавана на кутията с врати, които могат лесно да се отворят, ако е необходимо. Освен това стаята трябва да се проветри, като се отворят вратите в нея.

За оборудване на пода могат да се използват дъски или глина.

Съвет! По-добре е да изградите пода с лек наклон. Това значително ще улесни процеса на почистване.

Препоръчително е да покриете подовата повърхност със слама, сено или дървени стърготини. Стаята трябва да бъде оборудвана с кацалки. Те трябва да са тесни, за да могат птиците лесно да обвиват краката си около тях. Височината на костура може да варира в рамките на 0,5 - 0,8 см. За да спестите място в кокошарника, костурите могат да бъдат подредени на няколко нива.

Аранжировка на кокошарник

Също толкова важно условие за оборудване на кокошарник е изграждането на гнезда за кокошки носачки. За да направите това, можете да използвате дървени кутии, чиято вътрешност е покрита със слама или сено. Техният брой зависи от големината на стадото.

Ако се планира да се отглеждат пилета от различни възрасти в кокошарника, по-добре е територията му да се раздели на отделни зони, като се използват дъски с височина най-малко 0,5 м. Желателно е също да има волиера за разхождане на пилета. Територията на волиерата е оградена с мрежа или дървена ограда. Височината на оградата трябва да бъде в рамките на 1, 5 - 2, 0 м. Площта се препоръчва да се засява със зелен тор.

Птиците могат да се хранят не само с отпадъци от човешка храна, но и с комбинирани фуражи. Особено важно е да ги включите в диетата на младите птици. Можете също така да приготвите свои собствени фуражни смеси. За това се препоръчва да се използва костно брашно, зърнени храни, зърнени храни, трева, брашно, трици, варени зеленчуци.

Пилешка храна

Птиците винаги трябва да имат чиста и прясна вода и да я сменят всеки ден. Поилките и хранилките са най-добре разположени по периметъра на къщата на лесно достъпни места във височината на гърба на птицата.

Важно! По-добре е да не поставяте хранилки в близост до поилки. Ако водата изпръсне, фуражът бързо ще се влоши.

Ако се спазват тези прости препоръки, ще бъде възможно да се създадат най-удобните условия за отглеждане и отглеждане на пилета.

Пилетата падат на крака: причина и лечение

За да разберете защо пилето е изчерпано и какво да правите, трябва внимателно да анализирате условията и диетата на птиците. Симптоми, че пилетата са болни:

 • птицата започва да куца, пада настрани;
 • пълна или частична парализа на лапите;
 • слаб апетит;
 • активността намалява;
 • кокошката разпери криле.

Пилетата падат на крака

Може да има няколко причини, поради които пилето седи и не става. Само ако са точно установени, пиле, което е седнало на крака, може да бъде вдигнато. Типични заболявания:

 • Рахит. Причината за развитието на болестта е липсата на витамин D в организма на пилетата, липсата на слънчева светлина, фосфор и калциеви соли. Птиците, които имат възможност да се разхождат във волиера, са много по-малко склонни да получат това заболяване. Болестта може да се развие при индивиди от различни възрасти. Симптомите на заболяването са пълна недостатъчност на лапата. Птицата започва да дърпа лапите си, пилетата напълно падат на една страна, болните от рахит слоеве снасят яйца с меки черупки и понякога напълно спират да носят. Освен това процесът на образуване на кости в пилето се нарушава и процесът на метаболизма на калций-фосфор се проваля. Ето защо пилето не се изправя по време на рахит. Можете да излекувате рахит от пилета, като промените диетата. В него е необходимо да се въведат въглехидрати, протеини, мазнини, зеле, цвекло, моркови. Въвеждането на витаминни добавки, като покълнали зърнени култури, също дава положителни резултати. На пилетата трябва да се дава калций под формата на креда или черупки, които имат пряк ефект върху формирането на скелета на птиците.
 • Артрит. Друга причина, поради която пилетата падат на крака. Това заболяване може да засегне както петлите и слоевете, така и пилетата. С развитието на болестта при пилетата възниква възпаление на ставните капсули, както и тъканите, които са в съседство с тях. В резултат на това крайниците на птиците са напълно удължени. Причината за заболяването се крие в лошото хранене и лошата хигиена в птицефермата. Възможна е и инфекция на птици с вирус. Пилетата стават практически неподвижни, някои могат да куцат и ставите им стават горещи и неактивни. По принцип болестта не се лекува и след известно време птиците умират.
 • Изместване на сухожилията. Болестта засяга главно бройлери или бързо растящи пилета. Провокира се от недостатъчно количество витамин В, особено през зимата. Когато са болни, птиците лъжат или падат назад. В последния стадий на заболяването лапите могат просто да се отлепят. Да се ​​отървем от болестта е доста трудно. Опитните животновъди предпочитат да не чакат птицата да умре, а просто да я заколят.

Пилешки бутчета не успяха, как да се лекува? Този въпрос интересува всички птицевъди. Първото нещо, което трябва да направите, е да установите причината, поради която пилето е паднало. Това може да направи само ветеринарен лекар. Една от първите стъпки е да се коригира храненето на пилетата, за да се направи възможно най-балансирано и разнообразно.

Факт! Основната причина за падането на пилетата е неправилната диета.

Второто нещо, което трябва да се направи, е да се анализират условията, в които се отглежда добитъкът. Неспазването на хигиената в кокошарника може да провокира развитието на заболявания на краката при пилетата.

Пилето седна на крака какво да прави, как да се лекува?

За да се отървете от заболявания, ветеринарните лекари съветват да се използва лекарството Трикалциев фосфат, което съдържа доста голямо количество микроелементи, необходими за предотвратяване на развитието на заболявания на крайниците при птиците. Лекарството се въвежда в пилешка храна в количество не повече от 2% от общото тегло на фуража. Резултатите от приема на това лекарство са много добри: след няколко седмици пилетата са на крака.

Третиране на пилета с "Трикалциев фосфат"

Препоръчва се лечение на артрит с лекарства от групата антибиотици и антивирусни средства (ампицилин, сулфадиметоксин, бензилпеницилин, полимиксин М сулфат). Продължителността на терапията е не повече от 5 дни.

Причината и лечението на пилетата да седят на крака е проблем, който всеки животновъд може да има.Често, за да се отърват от него, ветеринарните лекари съветват да се използва лекарството Atofan. Трябва да се добави към храната. Това трябва да се прави, докато симптомите на заболяването изчезнат напълно.

Важно! За да се предотврати заразяване на целия добитък, ветеринарните лекари съветват да се лекуват всички птици, а не само тези, които вече са болни.

Ако при пиле се открие порязване на лапа, то трябва да бъде изолирано от останалите и раната да бъде обработена с разтвор на пероксид. Лекувайте, докато не стане на крака. Как да лекуваме пиле, което не може да ходи? Можете да използвате народния метод: дайте й да пие водка. Това трябва да се прави много внимателно. Можете да излеете водка в човката с чаена лъжичка или пипета, ако пилето е младо.

За да се предотврати заболяването, е необходимо своевременно да се почистват и дезинфекцират кокошарниците.

Също така не трябва да пренебрегвате превантивните мерки. Те се състоят в навременното почистване на птицефермата и нейната дезинфекция, организирането на ефективна вентилационна система. Това са доста прости процедури, които не изискват много време и усилия.

Важно е да разберете възможно най-скоро защо пилетата седят на краката си, причината и лечението винаги са неразривно свързани. Следвайки препоръките в тази статия, можете да сведете до минимум вероятността птиците да се разболеят и да умрат.