Кой носи пъдпъдъчите яйца? Обикновените пъдпъдъци са най-малките пилешки пъдпъдъци. Теглото на възрастна птица достига 150 g при диви и до половин килограм при опитомени бройлери от подвид на месо. Характерна особеност е, че женската е с 15-20% по-голяма от мъжката поради системата за производство на яйца.

Пъдпъдъчите яйца са с малки размери с тънки черупки и могат да се пренасят в големи количества на слоеве. Освен това те се отличават с висока хранителна стойност и полезност, което определя популярността на размножаването на тази птица в името на снасянето на яйца както в специализирани ферми за пъдпъдъци, така и на лични парцели. Снасянето започва много рано - през втория месец от живота, докато отглеждането и грижата за кокошките не е трудно, така че отглеждането на пъдпъдъци заради продажбата на яйца се превръща в популярен бизнес.

Слоевете продължават да се полагат до 30 месеца след падежа. Оптималната възраст на съединителя обаче е между 2 и 12 месеца. След достигане на по-зряла възраст честотата на сцеплението намалява и завършва с 2,5 години. Колко яйца носи пъдпъдъкът на ден? Пъдпъдъците носят по един тестис всеки ден.

Пъдпъдък

Основните пъдпъдъчи кръстове

Пъдпъдъците са широко разпространени по целия свят, особено на изток. Жителите на Южна Азия бяха първите, които обърнаха внимание на тези птици, а също така те опитомиха и разделиха пъдпъдъци.

С течение на времето, поради мутацията, възникнаха много кръстоски на птици, разделени в две посоки - месо и яйце. Днес най-популярни са:

 • Японските пъдпъдъци принадлежат към видовете яйца, отличават се с пъстрата си окраска и малкото тегло до 135 g при женските и 130 g при мъжките. Крилата на птиците практически са атрофирали, а опашката е изчезнала. Животновъдите са внушили на „японците“ много полезни функции: непретенциозност към лоши условия на живот и имунитет към много болести. За тихо пеене те получиха второто име Mute. На каква възраст японските пъдпъдъци започват да летят? При достигане на 1,5-2 месеца и снася до 300 яйца годишно. Масата им рядко надвишава 10 г. Те се слагат цяла година.
 • Фараоните, отглеждани от американски специалисти, се считат за видове месо и яйца, чийто цвят е подобен на японския. Свързването на яйца започва на 9 седмици от живота и произвежда до 220 яйца годишно. Масата на възрастна птица достига 200 g.
 • Златният манджурски е голяма порода месо и яйца, характерна черта на която е значително по-голяма яйчна маса до 17 g в сравнение с други видове и типичен златист цвят. Те са обещаващи за кръстосване с други кръстоски, тяхното потомство дава висока производителност на яйца. Има голяма разлика в теглото между манджурски мъжки и женски: съответно 200 g и 300 g.
 • Следваща стъпка в избора на фараоните е подвид, отглеждан в Тексас. Тази порода се счита за месо, а масата е рекорд за тези птици. Теглото на трупа на тексаски мъжки надвишава 350 г, на женско - 400 г. Отличава се с бял цвят на пера и труп, което му придава естетичен вид и средна производителност. Женската "тексаска" започва да снася през втория месец от живота и носи до 250 яйца годишно.

  Тексаски мъжки

 • Британската черна пъдпъдък получи това име заради цвета. Този вид не расте толкова бързо, а продуктивността е по-ниска от тази на другите породи яйца (280 яйца годишно). Това се компенсира от по-голямото тегло в сравнение с предците (до 200 g).
 • Английските бели пъдпъдъци в сравнение с черните колеги се различават с малко по-малко тегло: 160 g мъжки, 180 женски. Производителността достига 280 яйца годишно.
 • Естонската порода е разделена на базата на гените на фараоните, бели "британци" и "японци". Естонецът е малка домашна птица от месо и яйца, която не се нуждае от значителни грижи, бърза до дълбока старост и е устойчива на неблагоприятни условия. Цветът на "естонците" е близък до естествения. Пулето започва да лежи в началото на втория месец от живота и произвежда до 300 яйца годишно. Масата на възрастна птица достига 130 g.

Когато пъдпъдъците започнат да летят

Кога пъдпъдъците започват да снасят яйца зависи от възрастта и подходящите условия. Когато отглеждате птици в името на яйцата, ще трябва да им осигурите определен температурен режим, храна и вентилация.

Що се отнася до възрастта, в зависимост от породата, кокошката носачка започва да снася плодове след 30-50 дни и броят им на ден може да се различава. За зидария се изисква средна температура от 17-21 ° C. Ако птицата е гореща, тогава тя ще започне да губи пера и производителността ще намалее значително. Ако температурата е твърде ниска, може да се разболее и да умре.

Важно! За пъдпъдъците е необходима специална клетка, основното изискване за която е вентилация, но не трябва да се допуска и течения.

Други изисквания към клетката:

 • Желателно е да бъде направен от метал. Поставете пръчките на такова разстояние, че главата на ролката да може да пълзи през тях.
 • Тавите за фуражи и поилките се поставят по-лесно зад решетките, за да се опрости процесът. По този начин просото и просото няма да замърсят пода на клетката.
 • Местообитанието на кокошките не трябва да се различава по прекомерна височина, тъй като те ще скочат и ще се ударят в покрива на клетката, като ще повредят клюновете.
 • В клетката си струва да се осигури място за търкаляне на яйца и поднос за отпадъци, без които местообитанието на пъдпъдъците бързо ще се замърси, което може да доведе до появата на бактерии, причиняващи много заболявания.
 • Местообитанието на птицата трябва да бъде снабдено с изкуствено осветление, тъй като светлината е необходима за зидария.

Ако всички тези условия са изпълнени, пъдпъдъците ще летят възможно най-често за дадена порода.

Производителност на пъдпъдъци

И така, колко пъдпъдъци бързат у дома? Птиците от породи яйца носят по едно яйце на ден за 5-6 дни, след което 1-2 дни се възстановяват за по-нататъшно снасяне. Яйценосните подвидове могат да донесат до 280-300 парчета годишно, особено в това отношение британските, японските и естонските видове се различават. И това е в най-добрия случай, ако птицевъдът направи всичко, както трябва: подреди клетка, хранилки, гнезда.

Когато пъдпъдъците започнат да снасят яйца и броят им не отговаря или не отговаря на посоченото в описанието на породата, тогава трябва да потърсите отговор на друг въпрос, каква е причината, но е по-добре незабавно да се обадите на ветеринарен лекар.