Отглеждането на пилета-бройлери в домашна ферма ви позволява да осигурите на семейството нежно и вкусно месо. Повечето птицевъди се опитват да хранят птиците с естествени продукти: зърнени храни, зеленчуци и картофи, без да прибягват до промишлени фуражи. Този метод на хранене ви позволява да получите екологично чисто месо. Когато се съставя дажба за бройлери, е необходимо в менюто освен зърно и зеленчуци да се включат и различни добавки, които повишават хранителната стойност на домашните фуражи. Маята е една такава добавка. Прочетете тази статия за подробна информация как правилно да се хранят пилета-бройлери с мая.

Правила за отглеждане на бройлери у дома

Основните изисквания за успешното отглеждане на месни кръстоски са да се осигури на птиците чист и топъл кокошарник и пълноценна храна. За бърз растеж бройлерът трябва да консумира комбинирани фуражи със съдържание на протеини най-малко 22% и енергия от 320 kcal.

Как да дадете мая на бройлери у дома

Храненето на пилета със зърнена смес с тази добавка ви позволява да обогатите диетата на птицата с протеини. Дрождните гъбички, развиващи се в хранителна зърнена среда, преработват въглехидратите и глюкозата от фуражите в енергия, обогатяват фуража с витамини, включително група В.

Храненето на бройлери с фураж с добавка на фураж или хлебна мая дава сложен ефект:

  • ускорете набора на мускулна маса с 15 - 20%;
  • апетитът на птицата се подобрява;
  • укрепва имунната система;
  • храносмилането се подобрява, фуражите се усвояват по-пълноценно.

Пилета-бройлери

Важно! Пилетата не дават чиста мая за хранене на бройлери! Те се добавят към каша от зърно.

Бройлерите трябва да се хранят с тази добавка не по-рано от 20-дневна възраст. Първият път трябва да дадете не повече от 2 g от продукта за всяко пиле. С нарастването на птицата се увеличава и обемът на дрождите.

Колко да дадете хлебна мая на отглеждани домашни птици

Нормата на дрождите за пилешко месо е не повече от 5% от общата маса на храната. Превишаването на тази доза може да доведе до нарушаване на храносмилателния тракт. Птицата има чести течни изпражнения, депресия.

Важно! По-добре е да закупите специална мая за хранене - фураж, във ветеринарна аптека или магазин. В екстремни случаи можете да използвате хлебни изделия, като леко намалите дозата.

Добавката не просто се смесва със зърното, но фуражът за бройлери се ферментира. За да приготвите маята правилно, трябва да следвате няколко правила.

Как да добавите мая към фураж за бройлери

Храната с дрожди се приготвя няколко часа преди хранене на птицата. Това изисква вода, натрошени зърна (ечемик, пшеница, овес) или трици и сурова хлебна мая. За 1 кг зърно ще са необходими 25 - 35 г мая и 1,5 литра топла преварена вода.

Разреждането на дрождите е ефективно при температури на водата около 40 градуса. Продуктът се държи 30 минути, за да може маята да се активира. След това сместа се изсипва в зърното (не трябва да е студено!) И се разбърква добре.

Добавете мая към фуража за бройлери

Съдът с дрожди се отстранява на топло място за 5 - 7 ч. През това време сместа трябва да се разбърка няколко пъти, за да се обогати масата с кислород.

Съвети... При производството на големи порции фураж за по-добро проветряване на масата, птицевъдите използват компресори.

Такава храна не може да се съхранява, тъй като бързо се влошава. Необходимо е да се следи яденето на зърно от мая от бройлери, като се отстраняват неизядените остатъци и се почистват хранилките навреме. Ферментиралата зърнена маса може да доведе до чревно разстройство при пилетата.

На бележка... За да се подобри качеството на зърното за мая, е обичайно да се малцува (излива се с вряла вода). Излагането на нишестето в зърното на високи температури го превръща в захар, най-добрата среда за размножаване на дрожди. Те се въвеждат в зърното, охладено до стайна температура.

Можете да използвате метода за закваска, за да не се налага да готвите наново всеки ден с мая. За да направите това, 10 g сурова мая се разреждат в 2 чаши топла вода и се смесват с 500 g натрошени зърна. Масата се държи няколко часа на топло място. След това добавете още 3 чаши вода и половин килограм зърно към получената закваска. Разбъркайте отново и оставете на топло за 24 часа.

Получената стартерна култура може да се съхранява в хладилник за една седмица в затворен буркан. За да приготвите фураж за бройлери, вземете част от закваската и я добавете към зърното заедно с топла вода. Един час е достатъчен, за да закваси цялата маса фураж, след което продуктът може да се предложи на пилета.

Как да добавите фуражна мая към пилета-бройлери

Няма да е трудно да се отглежда добре хранена птица, като се използва суха фуражна мая при хранене. Делът на фуражната мая в домашната смес за хранене на пилета-бройлери е 5% - 7% през целия период на хранене.

Преди да дадете птицата, не е необходимо да се разреждат с вода и да се държат на топло място. Добавката може да се храни суха, заедно с останалото зърно.

Хранете мая

Хранителна мая за бройлери: как да я използвате правилно в мокра каша

По-голямото желание на пилетата да ядат мокри фуражи позволява на бройлерите да растат по-ефективно. Готова домашна смес от зърнени, фуражни дрожди, сол и витаминен комплекс може да бъде подадена на птицата под формата на каша. За да направите това, масата се навлажнява с вода или млечна суроватка до ронливо състояние.

Важно! Навлажнете фуража точно преди да дадете птицата. Ако пилетата не са гризали храна за няколко часа, остатъците от кашата трябва да бъдат отстранени.

Съвети и трикове

Опитните птицевъди съветват да добавите допълнителни съставки при ферментация на зърнени фуражи.

  • Вместо вода е полезно да използвате суроватка или реверс. Млечната захар ще даде на гъбичките на дрождите допълнително хранене, както и ще обогати фуража с микроелементи (калий, магнезий, фосфор, желязо).
  • Въвеждането на нарязани картофи, цвекло или тиква в зърнената смес обогатява фуража с витамини.
  • През зимата е особено полезно покълването на част от зърното преди дрождите. Разсадът съдържа допълнителна енергия, те имат положителен ефект върху метаболизма и храносмилането и премахват токсините от тялото.
  • Фуражът с дрожди значително подобрява вкуса и хранителната стойност на зърното. Следователно за приготвянето на мая е изгодно да се използва нискокачествено зърно: натрошено, старо (но без бъг и плесен!). Дрожжевите трици и други отпадъци от смилане значително ще спестят от разходите за фураж.

Храната за бройлери с дрожди е евтин и прост метод, който може значително да подобри наддаването на тегло и здравето на птиците.