Доста често във фермите и в домакинствата птиците се отглеждат с помощта на инкубатор. Това помага да се справите с проблема, когато патицата не желае да излюпва яйца. Също така, инкубаторът е истинска находка за големи ферми, в които основната задача е да се отглеждат голям брой патета. Инкубирането на патешки яйца е старателна, но много интересна и печеливша дейност.

Патешки яйца в инкубатор: температура на инкубация и излюпване на патета

Трудно ли е да се отглеждат пилета сами, начинаещите птицевъди често се интересуват. Развъждането на патета в инкубатор у дома е възможно, ако всичко е направено правилно. Патешките яйца в люпилнята трябва да бъдат поставени със заострените краища надолу. Важно е да се поддържа лек наклон. Ако целта е да се размножават мускусни патици, яйцата трябва да се поставят хоризонтално в тавите, за да се осигури бързо развитие на ембриона и висок процент излюпени патици.

В инкубаторите, чиито производители са предвидили обръщане на тавите, яйцата трябва да бъдат особено внимателно фиксирани в контейнери. Температурният режим постепенно се променя по време на инкубационния период. Нивото на влажност също се увеличава. Това е необходимо поради способността на ембриона в яйцето да отделя топлина в атмосферата.

Патешки яйца в инкубатор

Колкото по-малко време остава за люпене, толкова по-голям е процентът на изпаряване на влагата, която прониква през порите на черупката навън. Ако процесът остане непроверен, това ще доведе до смърт на ембрионите.

Справка! За да охладите яйцата, можете систематично да ги напръсквате с чиста вода или слаб разтвор на калиев перманганат. Пръскането е най-добре да се прави няколко пъти на ден от 6-ия ден на инкубацията по време на проветряване.

Препоръчителен температурен режим, който трябва да се спазва при излюпване на птици:

 • 1-14 дни - 38,5-38,0 ° C;
 • 14-21 дни - 38,0-37,5 ° C;
 • 21-26 дни - 37,5-37 ° C.

Много е важно систематично да обръщате яйцата, ако това не се извършва автоматично от инкубатора.

Яйцата трябва да се обърнат 4-12 пъти за 24 часа (в зависимост от дизайна на инкубатора). За да се контролира състоянието на яйцата, те се просветляват в продължение на 8, 13, 25 дни. Ако се открият яйца, които не показват признаци на развитие или се появят симптоми на разваляне, те трябва да бъдат извадени от инкубатора.

Много е важно систематично да обръщате яйца

Веднага щом се появят първите признаци на побой на патешко яйце, прехвърлете го в тавата на люпилото и го поставете хоризонтално. Първите патета започват да се появяват на 26-27-ия ден. Процесът на излюпване завършва на 28 ден.

Веднага след като започне излюпването, трябва да се внимава инкубаторът да поддържа температурни условия и да осигурява добра вентилация. След появата на патетата те се прехвърлят в сухо проветриво помещение, температурата на въздуха в което трябва да бъде в диапазона 20-23 ° C. Патетата могат да изсъхнат тук. След като процесът на излюпване завърши, птиците се сортират.

На бележка! Масата на патета, подходящи за отглеждане и отглеждане, пряко зависи от характеристиките на размера на яйцето, снесено от кокошката.По правило теглото на едно пате трябва да бъде около 55-70 g.

Ежедневното пате вече може да стои перфектно на краката си. Той е подвижен, има страхотен апетит. Тялото на бебето е покрито с равномерен слой качествен пух. При изследване на млади животни е необходимо да се обърне внимание на очите и клюна, те трябва да са чисти. Към този момент пъпната връв трябва да е паднала и заздравяла, а коремът да стане плътен и да не виси.

Инкубация на патешки яйца у дома: правила и характеристики

Как да изберем правилните яйца за излюпване на патета в инкубатор? Яйцата се различават по:

 • сила на звука;
 • появата на черупката.

Как да изберем правилните яйца за вашия инкубатор

Патешките яйца се отличават с големи размери, порести и дебели зелени черупки. Преди да изпратите яйца в инкубатора, трябва да ги изследвате и подберете според принципа:

 • Яйчната маса трябва да бъде в рамките на 75-96 g.
 • Формата на яйцето не трябва да е удължена, кръгла, с гладка и дебела черупка.
 • Дефекти на черупката, като стружки, деформация или пукнатини, са неприемливи.
 • Яйцата, предназначени за инкубация, се съхраняват не повече от 7 дни. Неприемливо е да ги поставяте в хладилници. Най-доброто място за съхранение ще бъде тава от шперплат, температурата в която трябва да бъде между 12-13 ° C. Наложително е да се поддържа добра вентилация и влажност в рамките на 70%.

Неприемливо е да снасяте яйца едно върху друго, това ще намали броя на излюпените патета. До влизането им в инкубатора яйцата трябва систематично да се обръщат (4-6 пъти на ден), което ще увеличи процента на излюпване на пилетата.

Настройка на яйцето и температура

Поставяне на яйца в инкубатора

Преди снасянето мръсотията се отстранява от повърхността на яйцето. При маркиране експертите препоръчват да се следват специални препоръки:

 • След като инсталирате инкубатора, трябва да го загреете до зададената температура.
 • На дъното на инкубатора има тава, пълна с вода. Много е важно да контролирате допълнително пълнотата на този контейнер.
 • Неприемливо е да се измие маркерът на инкубатора!

По време на инкубацията големи екземпляри първо се поставят в хоризонтално положение. След 3-4 часа средните и малките яйца си приличат. Нивото на влажност се измерва с помощта на специални термометри; напълно е възможно да ги направите със собствените си ръце. Вземете обикновен термометър, завържете парче плат на долния му връх. Останалият свободен връх се спуска в тава, пълна с вода. Той е този, който ще се превърне в показател за нивото на влажност.

За да улесните процеса на излюпване на патета, най-добре е да закупите инкубатори с автоматично обръщане на яйца. Ако устройството няма тази функция, обръщайте материала за пълнене на всеки 4 часа всеки ден.

Важно! Добрата инверсия гарантира, че ембрионалните дискове и впоследствие самият ембрион не изсъхват върху черупката.

За да се подобрят метаболитните процеси и да се ускори развитието на пилетата, е необходимо да се приложи охлаждане. Тя трябва да е мека и къса. Просто трябва да напръскате яйцата с вода (температурата трябва да бъде около + 27 ° C). Процедурата се провежда за около две минути, след което се оставят 8-10 минути да изсъхнат.

Пръскане на яйца в инкубатор

Въпросът дали да се измие мръсно яйце преди инкубацията е спорен. Някои птицевъди твърдят, че това абсолютно не си струва да се прави, защото люпимостта на пилетата намалява; други казват, че не се случва нищо ужасно. Всеки развъдчик трябва да реши дали да измие яйцата преди да ги снесе.

Колко време отнема инкубацията на патешки яйца

Колко дни се излюпват патета? Инкубационният период по правило е 26-28 дни. Ако през този период не са били излюпени пилета, можем да говорим за нарушения, извършени по време на снасяне или по време на инкубация.

Забележка! Продължителността може да бъде повлияна от нарушение на температурата или вентилация.При закупуване на инкубатор, най-добре е да се даде предпочитание на модели с автоматичен контрол на вентилацията и сензор за контрол на влажността и температурата. Максимално допустимото време за излюпване на патета не надвишава 34 дни. Излюпването на патета обикновено трае няколко дни. При спазване на препоръките и правилата, инкубацията на патици ще протече без изненади.

Таблица: Инкубационен режим за патешки яйца

Докато продължава инкубацията на патици от Пекин и Мускус, е важно да се провери материалът за складиране на 10 и 21 ден, като се използва овоскопия. По време на първата проверка по време на предаването трябва да се вижда ясно тъмно ембрионално петно ​​в централната част. Неприемливо е ембрионът да плава или да има кървави пръстени. На 21 ден тестисът трябва да е тъмен. въздушната камера трябва да бъде ясно видима. Ако желаете, можете да поставите яйцето на гърба на ръката си. Ако е топло, това е доказателство за правилна инкубация и ранно излюпване на пилето.

Патешки яйца

Характеристики на изкуствената инкубация на яйца от пекински и мускусни птици

С добра вентилация и спазване на препоръчителната температура, пилетата от мускус и пекин започват да се излюпват на 28-33 дни. Няколко дни преди излюпването можете ясно да чуете първите скърцания. След излюпването на черупката, пилето напълно излиза от плен за около 8-10 дни. Ако след 10 часа патетата не напуснат черупката, те се нуждаят от помощ: направете малка дупка от тъпата страна на яйцето (в областта на въздушната камера). Благодарение на това бебето ще може да диша самостоятелно.

Ако черупката под черупката е бяла или жълта, можете да помогнете на бебето да излезе на светло. Ако под черупката има кръвоносни съдове, неприемливо е да извадите пилето, то все още не е готово за раждане.

Когато крайният срок за излизане наближава и патето още не е заковано, трябва внимателно да отчупите парчетата от черупката, което ще улесни процеса на излизане.

Патета кълват

Младите, излюпени с помощта на човек, трябва да прекарат известно време в апарата, докато изсъхнат напълно.

Важно! Докато излюпеното пиленце е в инкубатора, е неприемливо да се отваря, за да не загуби топлина.

След като малките изсъхнат, можете да ги преместите в картонена кутия, в която да поставите суха постелка.

Първите дни бебетата не регулират самостоятелно температурния режим на собственото си тяло. През този период е важно да се избягва прекомерното охлаждане. Бебетата се хранят с ситно нарязани яйца. След това постепенно се въвеждат нарязани зеленчуци, извара и мокра каша.

Таблица: Инкубационен режим за патешки яйца

ПериодсценаТемператураОбърни сеВлажностОхлаждане
1-14 днизагряване, развитие38.5Да55-60%овоскоп
14-21 дниформиране37.5Да40-50%пръскане, овоскоп
22-34 дниформиране, оттегляне37не0.6Овоскопиране, пръскане

Развъждане на патета в инкубатор: основните грешки и трудности

Доста често начинаещите птицевъди, поради неопитност, правят редица грешки при отглеждането на патета:

 • Не контролирайте отоплението и неговата равномерност. За да избегнете тази грешка, е необходимо да разбъркате яйцата. От най-външната част пълнещият материал се прехвърля в центъра, а от средата яйцата се прехвърлят по краищата.
 • Прегряване, което води до топлинен удар в ембрионите. Това често води до смърт на пиленце, което все още не е имало време да се роди.

Развъждането на пилета е трудоемък процес, но следвайки препоръките на специалистите, това няма да причини особени трудности. Когато инкубирате патешки яйца у дома, температурата и влажността са от решаващо значение. Възможна е съвместна инкубация на птици от различни породи, което ще позволи на домакинските ферми едновременно да отглеждат патици, пуйки и пилета с пъдпъдъци. Птицевъдството е вълнуващо всяка година все повече и може да се превърне не само в хоби, но и в добър доход.През пролетта летните жители активно купуват млади животни, а пилетата, отглеждани със собствените си ръце, обикновено имат висока степен на оцеляване, така че в този случай ще бъде трудно да се остави на загуба. Струва си да се помни, че доброто обръщане на яйцето в люпилото гарантира, че ембрионният диск и впоследствие самият ембрион не изсъхват до черупката. И скоростта на производство ще се увеличи значително.