Развъждането на домашни птици като пилета, патици, гъски, пуйки е едновременно печелившо и изгодно и не е много трудно. За да се отглежда добро стадо, например гъски, е необходимо през пролетта да се купуват гъски от птицефермата, след което да се грижите за тях през цялото лято, редовно да пасат на тревните площи, фуражи и вода. Процесът отнема много време, но в същото време е забавен.

Интересно е да наблюдаваме как младежите преминават през етапите на трансформация от пухкави зеленикави бучки в бяло-сиви красавици. Но не е факт, че всички придобити гусенци ще оцелеят. По-безопасно е да имате гъска, която да седи съвестно върху яйцата за предписания период и да се размножава. Но този метод е подходящ само за малки домакинства. В наши дни птицевъдството, след като започна да използва инкубатори, достигна ново ниво на увеличаване на потомството на птици. Не само в индустриалното производство, но и сред ръководителите на малкия бизнес и фермерите, иновацията става все по-популярна. Ето защо всеки развъдчик на тази птица трябва да знае как се извършва инкубацията на гъши яйца.

Заключение на гусенките

Развъждане на гусенки у дома

За да излюпите гъски в инкубатор, трябва предварително да съберете необходимия брой яйца. За снасянето ще ви трябват пресни яйца. Гъските бързат по-рядко от пилетата, поради което е необходимо да се осигури на птицата добра храна и необходимия брой мъжки (1 порода за 4 женски), да се създаде оптимална температура. Ако тези изисквания са изпълнени, материалът за инкубация ще има минимален брой отхвърляния.

Важно! Когато събирате яйца, не забравяйте, че гъските носят сутрин. Събирането също трябва да се извършва по това време, като се внимава. Освен това се уверете, че тестисите не остават в гъши пух, който кокошките покриват дъното на гнездата.

Събиране и проверка на яйца

Събраните яйца трябва да бъдат внимателно проверени. Кои от тях подлежат на отказ:

 1. Твърде голям или твърде малък.
 2. С израстъци, пукнатини, грапавини.
 3. С петна по черупката.

За да бъде успешен подборът на яйца за слагане, е необходимо да ги проверите.

Проверката на гъшите яйца се постига с помощта на овоскоп - устройство, което се основава на полупрозрачни яйца. Възможно е да се използва такова оборудване от фабричен и домашен дизайн. На промишлени устройства можете да инспектирате едновременно едно яйце и няколко едновременно. За целта материалът, който се изследва, се поставя във вдлъбнатина (ако проверката е предназначена за 1 яйце) или върху решетка и се осветява с електрическа крушка, фиксирана отдолу.

Какъв е резултатът от такава проверка:

 • Проверка на качеството на протеина (без тъмни петна).
 • Наличието на жълтъка и неговото местоположение (трябва да бъде едно центрирано).
 • Връщане на жълтъка в центъра, когато се обърне.

След задълбочен преглед на всеки образец може да се определи дали е подходящ за снасяне в инкубатор или не. Необходимо е да просветят през яйцата три пъти: в началото на инкубацията, в средата и преди появата на пилетата. Такъв преглед ще помогне да се идентифицира в началния етап качеството на протеина и местоположението на жълтъка в яйцето, развитието на ембриона в процеса и наличието на брак (замразен ембрион) преди излюпването.

Подробната проверка ще ви позволи да изберете висококачествен материал за инкубация и да получите добро потомство.

Важно! Доста често има яйца с два жълтъка, които не трябва да се поставят в инкубатора. Пълноценните пилета обикновено не се излюпват от такива екземпляри.

Съхранение

Процесът на събиране на яйца отнема време, така че събраният материал трябва да се съхранява правилно в продължение на няколко дни при температура от +10 - + 15 градуса, не се разклащайте и не ги оставяйте да чукат един срещу друг, обръщайте го след 8-10 часа и т.н. Основното нещо е да не отлагате полагането им за повече от осем дни, защото това може да повлияе на резултата от инкубацията.

Инструкции за маркиране

За да излюпвате гусенки в инкубатор, трябва да научите как да използвате оборудването, като изучавате специалните инструкции за неговото функциониране. Яйцата се снасят стриктно в съответствие с графика, посочен в ръководството. По време на периода на пълнене на инкубатора температурата трябва стриктно да съответства на + 37-38 градуса, влажността трябва да бъде най-малко 63%.

Грижи за зидария

Развъждане на гусенки у дома

Обикновено целият процес на инкубация на гъски може да бъде разделен на 4 етапа.

1 период

Първите три дни инкубация на гъши яйца у дома, температурата и влажността трябва да бъдат същите като при настройка. От 4 до 12 дни инкубаторът се проветрява веднъж дневно в продължение на пет минути, яйцата се обръщат четири пъти и се охлаждат в продължение на десет минути.

2 период

От 13 до 24 дни броят на излъчванията се увеличава до три пъти, времето - до 20 минути. Освен това, за да се охладят яйцата, инкубаторът трябва да бъде изключен за 30 минути. Също така трябва да продължите да обръщате яйцата четири пъти на ден. Температурният режим остава същият, влажността варира от 54 до 75%.

3 период

От 25-ия до 27-ия ден десетминутното излъчване се намалява до веднъж на всеки 24 часа, преобръщането изцяло се отменя.

4 период

На 28-ия ден инкубаторът се дезинфекцира с разтвор на манган и се проветрява, тъй като на 29-ия ден може да се излюпят първите гъски.

Развъждане на гусени в инкубатор

Развъждане на гусени в инкубатор

У дома се използват инкубатори, които могат да побират от 30 до 100 яйца. Периодът на излюпване на пилетата продължава до 30 дни. Оборудването може да бъде от два вида: вертикално и хоризонтално. Някои животновъди правят свои инкубатори от стари хладилници. Развъждането на гусенки в инкубатор у дома изисква внимание, търпение и наблюдение. За да се грижите правилно за бъдещото потомство е необходимо да се въоръжите с поне минимални знания за развитието и особеностите на растежа на бъдещите пилета.

От 1-7 дни всички основни органи (скелет, нервна, храносмилателна система) се полагат в ембриона и сърцето започва да бие.

8-14 дни - през този период ембрионът расте, появяват се пера, клюн и нокти, скелетът укрепва, белите дробове работят.

От 15 до 27 дни жълтъкът се изтегля в корема, очите се отварят, движението започва.

На 28-ия ден гъските са готови да кълват черупката и да я оставят.

Интересно. Ако периодът, когато гъските започнат да се излюпват, съвпада с очаквания и процесът на появата на пилета в света е едновременен, тогава това ще бъде показател за качествените условия на инкубация. Ако появата на пилото се простира в продължение на няколко дни, това показва някакъв вид нарушение в грижите.

Грешки при отглеждането на гусени

Обикновено гъските се излюпват бързо и приятелски, практически за един ден. Има моменти, когато мацката няма достатъчно сила да счупи твърдата черупка и да се отърве от нея. В такива случаи им се помага да разширят дупката, без да счупят яйцето. Когато стане голям, гусенката ще се изплъзне от него.

Но понякога се случва процесът да не върви по план. Защо се случва това? Някои птицевъди преохлаждат инкубатора, което води до инхибиране на развитието на ембриони. Има случаи на температурни нарушения, яйцата се загряват дълго време. След продължително прегряване е необходимо не само да се проветри инкубаторът, но и да се напръска черупката на яйцата, особено когато пилетата трябва да започнат да се излюпват.

Трябва да инкубирате гъши яйца, като запишете деня на снасяне и добавите 30. Полученият номер ще бъде датата, когато трябва да се излюпят гъските. Преждевременното излюпване на ден 28 показва превишаване на температурата в инкубатора.Но не трябва да се радвате на това, тъй като пилетата ще се излюпят слабо, същото ще се случи и при намалена температура.

Важно! Ето защо трябва добросъвестно да следвате всички препоръки и да следвате инструкциите: поддържайте температурата на правилното ниво, редовно проверявайте как лежат яйцата, имат ли достатъчно "чист" въздух, дали влажността е нормална.

Овоскопия

Друг много важен момент в процеса на инкубация е изследването (овоскопия) на яйцата. Проверката може да се извърши с помощта на фабричен и домашен овоскоп.

Овоскопия

Основни изисквания за инкубирани яйца след инспекция:

 1. гладка, без повреди, черупка;
 2. централно разположение на жълтъка;
 3. размиване на границите на жълтъка (ясен контур показва негодността на яйцето за снасяне);
 4. намиране на въздушна торбичка в тъпия край на яйцето;
 5. липса на микропукнатини (бактериите могат да проникнат вътре през тях);
 6. нормалното тегло на яйцата е от 120 до 180 грама (в зависимост от породата);
 7. дължина на яйцето - от 8 до 10 сантиметра, ширина - 4-5 сантиметра;
 8. липса на дефекти във формата (това ще попречи на развитието на ембриона);
 9. възрастова квалификация (кокошката носачка трябва да е на възраст най-малко 2 години и не по-голяма от 4).

Интересно. Ovoscope - устройство за проверка на гъши яйца, можете да направите сами. За да направите това, имате нужда от малка кутия или кутия с два отвора: отдолу - за крушката, отгоре - за изследваните яйца.

Най-важното условие за годността на едно яйце за инкубация е наличието на ембрион. Какви са признаците на оплодено яйце? В допълнение към изброените (наличието на въздушна камера в тъпата част, размити контури на жълтъка и неговите завои зад движенията на яйцето), липсата на бактерии, които се появяват и се заселват в колонии при липса на ембрион, на 10-ия ден от инкубацията, използвайки овоскоп, можете успешно да изследвате тъмно петно ​​в жълтъка с мрежа от кръвоносни съдове на бъдещата гусенка.

Излюпване на пилета в инкубатор

По време на периода на излюпване в инкубатора, гусенките трябва да спазват различни стандарти за влага: при излюпване - 55%, при масово излюпване - 80%. Средно големите гъски се появяват на 30-ия ден, големите породи - на 31-32-ия ден.

Интересно. В деня на излюпването стаята трябва да е тиха, за да се осигури спокойствие на пилетата.

Светлината може да бъде слаба, слаба. След като всички излюпени гъски изсъхнат, те се поставят на специално място - клетка. Там те ще станат по-силни и ще бъдат нахранени.

Гъските са много придирчиви птици. Често се случва след успешна инкубация почти половината от пилото да умре. Дори опитни фермери, които отглеждат гъски от няколко години, отбелязват колко отхвърляне се случва след проверка на яйцата - до 10-15%. Техните съвети относно отглеждането и отглеждането на гъски трябва да бъдат послушани не само от начинаещи, но и от опитни животновъди. Те ще помогнат в този труден, но интересен бизнес да се направи без грешки.