Цветният бройлер е един от най-популярните сортове птици. Това е пилешко месо и месо, което се отличава с особено бързите си темпове на растеж. В ранна възраст пилетата могат да натрупат 50-60 грама само за един ден. Външно тези птици могат да бъдат разпознати по следната характеристика:

 • широки и здрави гърди;
 • удължено тяло в сравнение с други породи;
 • здрав скелет (за поддържане на теглото) и добре развита мускулатура.

Съхраняването на бройлери напълно се оправдава, защото за една година пилето предоставя на собствениците си повече от 30 дузини яйца. За сравнение трябва да се отбележи, че други домашни птици дават 16-20 дузини яйца.

Собствениците не могат да не се радват на печалбата от месо от цветни бройлери. На 3 месеца тази птица вече тежи 800-900 грама.

Важно! Максималното тегло, което една птица може да натрупа, е 6 кг за мъжете и 4 кг за жените.

Това не са единствените предимства на цветните бройлери. Умножават ги благодарение на:

 • високо съдържание на бяло месо;
 • бърз растеж на пилетата;
 • голяма производителност - едно пиле от март до октомври може да отгледа до 200 пилета;
 • узряването на малките става едновременно, което позволява на собственика да планира системното им размножаване и цялостно клане;
 • цветните лесно се адаптират към храната и околната среда, поради което степента на оцеляване на такива птици е до 96-98%.

Що се отнася до качеството на птиче месо, храната на птиците и климатичната зона за размножаване са от най-голямо значение за него. Колкото повече внимание получават бройлерите от собственика си, толкова по-голяма е тяхната благодарност.

Основни породи цветни бройлери

Най-добрите породи

Master Gris, или френски бройлер

За разлика от повечето други породи, тази има сиво-бяло оперение. Птиците растат големи, могат да наддават на тегло до 5-7 кг. Отглеждането на породата не изисква много усилия, птиците могат да бъдат настанени както в кокошарници, така и в клетки.

Клането може да се извърши още 2 месеца. През този период възрастен бройлер трябва да тежи приблизително 2,5 кг. Френски бройлер бърза добре, пилетата започват да дават "яйце" печалба на възраст от 4 месеца. Общият брой на яйцата от едно пиле е 300 броя. Французите имат висока степен на оцеляване над 98%.

Червен бройлер (Red Bro)

Породата е отглеждана във Великобритания, но по-голямата част от нея се отглежда по наше време във Франция и САЩ. Както става ясно от самото име на породата, тя има червеникав цвят на перата. Птиците са сравнително големи по размер, имат масивна глава и здрав скелет, добре развити мускули. Червените пилета-бройлери имат добра продукция на яйца. Най-малко 160 или дори 300 яйца се носят от възрастна кокошка годишно. В допълнение, Redbroughs са непретенциозни в храненето и условията на живот. Те бързо свикват с околната среда, устойчиви на много вируси и бактерии.

Пилета Redbro

Бройлер Сасо

Породата е отглеждана от френски животновъди, в специализирана тематична литература често се нарича sasso xl 551. Soso пилетата се отличават с малкия си ръст и размер на главата, но широка гръдна кост и силни крака. Птиците имат малък клюн, краката и кожата са жълтеникави на цвят. Теглото на възрастен петел може да достигне до 7 кг, пиле - 4 кг. Породата не е взискателна за грижи и има добра продукция.Пилетата Сасо са силно имунизирани срещу повечето инфекциозни болести по птиците.

Гола врата

В други източници - с гола врата. Представителите могат да бъдат разпознати по червените и голи вратове. За първи път тези цветни бройлери започнаха активно да се размножават в Унгария, Германия и Румъния. Въпреки че не дават толкова месо, колкото саса, те се наричат ​​най-добрите домашни пилета. Теглото на възрастен петел е до 3,5-4 кг, пиле - 2,5-3 кг. Фермерите отдават предпочитание на тази порода за нейното производство на яйца. Яйцата на такива бройлери са големи - с тегло до 60 грама. За една година кокошката носи 150-165 яйца на собственика си.

Интересно. Мразовитите зими не плашат голошека. Те са непретенциозни в грижите и храната.

Пилета трицветни

Трудно е да не се разграничат трицветните птици от другите породи домашни пилета. Те имат малка глава, но силна врата. Те са с нисък ръст, тялото им се простира предимно хоризонтално. Силните крака и скелетът, характерни за говеждите породи, позволяват на птиците уверено да се държат на крака. Породата трицветни пилета има многоцветен цвят, поради което получи толкова интересно име. Обикновено трицветът е червен, черен, сив или жълт. Останалите три нюанса обаче могат да се комбинират помежду си. Цветът в зряла възраст тежи около 5-5,5 кг.

Пилетата започват да носят на възраст 5-5,5 месеца. Някои домакини могат да се похвалят с събиране на до 300 яйца годишно. Единственият недостатък на тези цветни е тяхната непоносимост към замръзване. По-добре е птиците да се държат при температури от 10 градуса по Целзий.

Други интересни и ценни породи цветни бройлери са: Master Gray, Foxy Chik, унгарски пеликан, корнишки пилета.

Трицветна пилешка порода

Отглеждащи функции

Правилното отглеждане на птици изисква внимателни грижи и качествено, навременно хранене. И първото, и второто имат пряко въздействие върху качеството на месото и теглото на бройлерите, така че на тези точки трябва да се обърне повече внимание.

Грижи за птици

Важно условие за успешно напълняване и възпроизвеждане е липсата на пренаселеност. Това не се възприема от цветни бройлери, описанието на породата показва, че оптималният брой пилета за един квадратен метър от птицефермата е 10 броя. Цветните пилета също могат да се държат в клетки.

По отношение на температурата, от първите дни на живота на пилетата, + 25 ℃ е най-подходящ. След 10 дни този показател може да бъде понижен до 22-23 градуса със знак плюс, след седмица - отново с няколко градуса по-малко.

Важно! В никакъв случай не трябва да се допускат чернови.

Цветните бройлери могат да имат лошо зрение, така че фермерите с опит в отглеждането на пилета се съветват да осигурят подходящо осветление за хранилката.

Пилешкото спално бельо може да бъде направено от слама или дървени стърготини.

Болестите на цветните бройлери могат да бъдат избегнати, ако кокошарникът се поддържа чист и влажността се избягва по всякакъв възможен начин. Ако са забелязани поне най-малки аномалии в развитието на птиците (кашлица, поднормено тегло или, обратно, затлъстяване, проблеми с краката или очите), трябва да се свържете с вашия ветеринарен лекар. Едва ли ще можете сами да поставите правилната диагноза.

Цветно хранене на бройлери

Най-добрият вариант на храна за пилета за клане е комерсиално приготвена храна. Такива, като правило, вече съдържат всички необходими микроелементи, витамини, които са толкова необходими на пилетата. Пропорцията, броят на калориите в тях вече са изчислени, така че собственикът трябва само да налее необходимото количество храна в своя брой "птици".

Можете също така да приготвите балансирано ястие сами. За да направите това, трябва да смесите следните компоненти:

 • трева от овес (90-110 грама);
 • трева от царевица (390-410 грама);
 • стрела ечемик (45-55 грама);
 • трева от пшеница (190-205 грама);
 • хлебна мая (1,5-2,5 грама);
 • извара (до 150-180 грама);
 • рибно или костно брашно (55 грама);
 • слънчогледова торта (140-145 грама).

  Диета за бройлери

Всички тези съставки трябва да бъдат добре смесени. Трябва да дадете, в съответствие с възрастта, 10-30 грама на пиле.

За да може скелетът на птицата да расте по-силно бистро, той се нуждае от калций. Такъв бройлер може да го получи от пилешки черупки, черупки, креда.

На възраст от една седмица можете да давате и пилета: картофи, коприва, билки, зеленчуци, семена (в малки количества), зеле. Можете също да търкате рап, тиква, цвекло там.

Ястието може да се загрее леко преди сервиране. Никога не се препоръчва да се дават цветни бройлери: ориз, елда или други сурови зърнени култури.

ЧЗВ

Кога да заколите цветни бройлери

Най-често опитни фермери препоръчват да се колят цветни бройлери на възраст от 80 дни. Подобна разпоредба обаче не е задължителна. От съображения за рентабилност някои предприемачи съветват клане, когато теглото на птиците се увеличи до 2,5 кг.

Защо бройлерите не стават на крака

Като правило на възраст от 3 седмици много цветни бройлери започват да имат проблеми с краката си: не се движат много, спират повече. Проблемът най-вероятно се крие в нискокачествените фуражи или неспазването на правилата за рационално хранене за птиците от този вид. До 21 дни мускулната маса на бройлера се развива особено интензивно. Самият скелет няма време в развитие, поради което не може да издържи на такова натоварване. Проблемът може да бъде предотвратен, ако теглото на птицата се измерва своевременно. Лека технология трябва да се използва, ако пиле на възраст 14-16 дни тежи със 100 грама повече от нормата си.

Бройлери падат на крака

Защо бройлерите растат слабо

Въпреки че сортът пилета бройлери се характеризира с бързо напълняване, понякога собствениците се оплакват, че птиците растат много бавно. Може да има няколко причини:

 1. Собственикът не е осигурил оптималния температурен режим за своите "отделения".
 2. Лошо хранене, което осигурява недостиг на протеини в тялото на птиците. В резултат бройлерите са тънки, но дълги.
 3. Площта е твърде голяма за породата, така че пилетата ходят много и губят тегло.

С малко грижи и усилия всеки собственик само за няколко месеца ще може да напълни хладилника си с висококачествено бяло птиче месо, яйца, а също така ще получи цяло пило пилета, които да отглеждат през следващата година.