Пилетата осигуряват на хората пресни и здравословни яйца, а пилето е един от най-популярните видове месо. За да може птицата да осигури пълноценна храна, тя трябва да въведе полезни компоненти в диетата, съдържащи както калций, така и други минерални компоненти. С какво да се хранят пилетата и как да се прави е описано правилно по-долу.

Хранене на пилета у дома

Първо, струва си да разберем дали е възможно да се даде на пилета определен вид фураж, за това е необходимо да се вземе решение за целта на домашните птици. Ето основните правила, които трябва да знаете при приготвянето на фуражи:

 • Когато отглеждате домашни птици за производство на месо, наложително е да включите минерални добавки, комбинирани фуражи и така наречената „каша“, която е смляна смес от зърнени храни, допълнена със зеленчуци, билки и кореноплодни култури. Трябва да се отбележи, че делът на "каша" трябва да бъде равен на дела на цялото зърно, даден или дори леко да го надвиши.
 • Ако пилетата се отглеждат като слоеве и основната цел е да се увеличи производството на яйца, тогава пълнозърнестите храни трябва да бъдат включени в диетата в по-голяма степен. Количеството "каша" трябва да бъде малка част.
 • Важен фактор е броят на ежедневните хранения. За слоеве е необходимо да се дава храна не повече от два пъти на ден, но при отглеждане на пилета за месо - 3-4 пъти на ден. Това важи особено за бройлери, тъй като храната в такива количества допринася за увеличаване на теглото.
 • Ако е невъзможно да се осигури достъп до зелени площи, е важно допълнително да се осигури на птицата свежа трева и зеленина от градината.

Хранене на пилета у дома

Забележка! Кокошките носачки изискват най-голямо внимание, тъй като в случай на прехранване или недохранване, производството на яйца намалява и възникват проблеми с функционирането на черния дроб и краката.

Какво може да се дава на пилета

Пилетата са практически всеядни птици. Те дори могат да се хранят с храна от масата, но това не винаги е полезно. Някои храни могат да се дават, но рядко, а някои напълно се изключват от диетата. Прочетете повече за храната за пилета.

Ползите и вредите от хляба

Първият въпрос, който възниква, е дали е възможно да се хранят пилета с хляб, кой точно хляб и колко често, защото можете да чуете най-противоречивите мнения по този въпрос.

Известно е, че стомахът на домашни птици не може да смила напълно печени продукти, особено когато става въпрос за пресни продукти. Това се дължи на факта, че когато такива продукти влязат в организма, те накуцват и се подуват, като по този начин причиняват смущения в храносмилателната система.

Хранене на пилета с хляб

За да дадете на пилетата хляб, първо трябва да го приготвите:

 • можете да замените вредния бял хляб със застоял черен хляб, но е необходимо без мухъл и твърда кора;
 • хлябът трябва да се съхранява под формата на крекери;
 • преди да сервирате готови бисквити, те трябва да бъдат леко напоени, а след това - смесени с покълнало зърно и допълнени с получения състав на "каша";
 • този фураж трябва да бъде даден на птицата в рамките на два часа, тъй като по-дълъг период ще предизвика процеса на ферментация;
 • можете понякога да предлагате и птичи черен или бял хляб с квас, но не го прекалявайте.

Интересно е да се знае! Има ситуации, които изискват включването на бял хляб в диетата. Това е необходимо за мъжете, които се подготвят за клане. Смята се, че след това пилешкото месо става по-вкусно и нежно.

За рибите

Рибата съдържа много калций, така че понякога трябва да бъде включена в диетата на домашните птици. В този случай трябва да обърнете внимание на следните нюанси:

 • осолена риба не трябва да се дава;
 • преди да сервирате, ще трябва да готвите продукта, докато костите омекнат;
 • достатъчно е да се включи в диетата 2 пъти седмично, тъй като по-честата употреба ще доведе до дехидратация и забавено движение на червата;
 • препоръчително е да смесвате риба с други фуражи, тъй като домашните птици често отказват такъв продукт.

Остатъците от масата като главата, опашките и костите също са подходящи за хранене на птицата.

Хранене на пилета с риба

Картофи

Картофите са доста разпространен домакински продукт. И със сигурност ще възникне въпросът дали е възможно да се хранят кокошките носачки със сурови или варени картофи. Този варен зеленчук е полезен за пилетата, тъй като тялото им има способността да смила добре продукта. Задължително е да се варят картофи, тъй като кората от зелен зеленчук съдържа опасно вещество, наречено соланин, което се разрушава по време на термичната обработка.

Картофите постепенно се въвеждат в диетата на 15-дневните пилета. Всеки ден те започват да дават по 100 г варен продукт.

Важно! Пилетата от картофи не трябва да се хранят с домашни птици, тъй като това е много тежка храна за храносмилателната система.

Цвекло

Svela е зеленчук, който може да бъде опасен за пилетата, поради което е необходимо да го въведете в диетата с изключително внимание. Това се дължи на следните характеристики:

 • за пилетата цвеклото е силно слабително и в излишък може да причини диария;
 • зеленчукът оцветява клоаката в червено и често причинява кълване и канибализъм в стадото, затова е препоръчително да придадете на цвеклото фуражен вид.

Също така си струва да се въведат върхове от цвекло в диетата, която съдържа редица необходими елементи за тялото на птицата.

Хранене на пилета с цвекло

Зърнени храни

Помислете какви зърнени храни и зърнени храни трябва да се дават на пилета:

 • Пшеницата е много важна за домашните птици, тъй като им осигурява достатъчно енергия. Колко ще отнеме? За кокошките носачки ще са необходими поне 220 kcal на ден. Оризът (100 g) може да осигури този обем напълно. Но, както знаете, подобни зърнени култури са доста скъпо удоволствие. Следователно тя трябва да бъде заменена с 30-40% с нарязана царевица.
 • Ечемикът винаги се използва за изхранване на домакинството. Но пилетата не са много склонни да го използват, тъй като има сурова текстура.
 • Овесът е богат на протеини. Но той включва и фибри, които изискват много енергия за храносмилането, така че не бива да проявявате ревност с добавянето на този продукт към комбинирания фураж.
 • Бобовите растения съдържат голямо количество масла, така че е много важно да ги включите в ежедневната диета на пилетата, но в малки количества. Слънчогледови семена, брашно, кекс, лупина и соя се добавят към комбинирания фураж.

Какви други зърнени култури и зърнени храни могат да бъдат включени в диетата на птиците? Елда, перлен ечемик, просо са добри варианти. Но не ги злоупотребявайте. Техният дял в общата диета трябва да бъде не повече от 10%.

Хранене на пилета със зърнени храни

Коренни зеленчуци и зеленчуци

Кореновите зеленчуци включват много полезни компоненти, които имат висока стойност за пилетата. Препоръчително е да ги включите в диетата сурови, за да не губите полезната им част.

Преди нарязване, всякакви кореноплодни растения трябва да се измият, като се отстрани цялата мръсотия, която може да навреди на тялото на птицата.

Най-често диетата включва моркови, които съдържат витамин А и каротин, които влияят върху растежа на пилето.

Допълнителна информация! Зелето, както обикновеното, така и фуражното, ще донесе голямо удоволствие на пластовете. Това е особено вярно през зимния период, когато този зеленчук е практически единственият източник на витамини. Можете също така да им предложите кисело зеле или силаж.

Можете да допълвате състава на всяка "каша" с репички, ряпа или репички, само предварително си струва да нарязвате корените. Техните върхове също са перфектни.

Лукът повишава имунитета на птиците и е най-важният източник на витамин С. Лукът може да се храни както за възрастни пилета, така и за много малки пилета. Преди сервиране лукът трябва да бъде смлян, но зеленият може да се накълца малко с нож.

Култури като патладжани и домати могат безопасно да се хранят с домашни птици, но в малки количества. В никакъв случай животните не трябва да се хранят със зелени зеленчуци от този тип, тъй като кората им съдържа същото говеждо месо, което ще навреди на тялото. Върховете на тези растения също не трябва да се дават на пилета.

Забележка! Краставиците са отлична храна за пилетата. Те са в състояние да кълват дори цели зеленчуци. Също така е добре да включите тиквата и тиквата в диетата си.

Плодове и плодове

За кокошките носачки плодовете и плодовете са прекрасна витаминна добавка, благодарение на която яйчните жълтъци придобиват богат ярък цвят.

Могат да се получат следните плодове:

 • ябълки и круши;
 • тропически плодове (пулп от портокали и други цитрусови плодове), банани и бананови кори;
 • дини и пъпеши;
 • ягоди и малини;
 • калина;
 • грозде и касис;
 • цариградско грозде и череши.

Забележка! Пилетата, разбира се, обичат да пируват с вкусни плодове, но прекомерната консумация може да доведе до негативни последици, тъй като костите съдържат силна отрова.

Зелените

Много е важно да включите зеленчуците в ежедневната диета на кокошките носачки. Полезно е да се дават следните видове зеленина:

 • коприва;
 • люцерна;
 • детелина;
 • стръкове грах;
 • лебед;
 • конски киселец;
 • пера от лук;
 • копър и магданоз.

Допълнителна информация! За да се осигурят птици с витамини през зимата, растения като коприва, люцерна и детелина се сушат. По време на недостиг на витамини пилетата ядат суха трева с удоволствие.

Черупка от яйца

Черупката на всяко яйце е плътна обвивка, съдържаща голямо количество калций. Така че може ли пилетата да получават черупки от яйца? С оглед на полезния състав на черупката на яйцата, бих искал да допълня витаминния състав при животните с този продукт, но възможно ли е за пилетата? Отговорът е да. Много е полезно да давате черупки от яйца, но само ако те са приготвени правилно. Това се дължи на факта, че веществото съдържа голямо количество калций.

Преди да добавите черупката към фуража, тя трябва да се изплакне добре и да се калцинира във фурната (температура 100 ° C) и след това да се нарязва до състояние, подобно на брашно.

Хранене на пилета с черупки

Какво друго трябва да се включи в храната за пилета

Когато отглеждат пилета в инкубатор, те трябва да получават само хранителна балансирана храна. Обмислете всички необходими компоненти в ежедневното хранене:

 1. Протеини, особено растителни протеини (брашно, сладкиши, продукти за преработка на слънчоглед).
 2. Мазнини (слънчогледово олио, овес, царевица).
 3. Фибри (глюкоза, захароза, нишесте, съдържащи се в сладки храни и зърнени храни).
 4. Витаминен комплекс, особено B, A, D (рибено масло, прясна трева, хлебна мая, силаж).
 5. Минерали (пепел, чакъл, вар, костно брашно).

Като допълнителни компоненти си струва да дадете:

 • извара, суроватка, кефир;
 • отпадъци от месо и риба;
 • малко свинска мас;
 • сол.

Хранене на пилета с прясна трева

Забранени храни

Помислете какви храни трябва да бъдат елиминирани или намалени до минимум при диетата на птиците и причините за това:

 • твърде много зеленчуци ще предизвикат разстройство на храносмилането;
 • нискокачественото рибено масло ще добави неприятна миризма към бъдещите яйца;
 • печенето води до негативни последици и дори смърт;
 • кора от зеленчуци и плодове, поради тяхната твърдост, се усвоява лошо от храносмилателната система;
 • твърде много сол.

Забранени храни

Защо пилетата ядат стиропор и вредно ли е за яйцата

Както знаете, пилетата не принадлежат на умни животни и могат да използват безполезни или дори вредни вещества. Това се отнася и за пяна, до която птиците често имат свободен достъп, тъй като материалът се използва за изолиране на селскостопански сгради.

Стиропорът е строителен материал, който съдържа химикали, така че ако попадне в стомаха, може да навреди на цялата храносмилателна система. А пилетата са любопитни същества и кълват всичко, което им привлича погледа. Като се има предвид, че този строителен материал има интересна форма, не е изненадващо, че привлича птици.

Важно! Необходимо е да се опитаме да изключим достъпа до пяната, защото често използването му води до смъртта на птицата.

Съвети и трикове от опитни птицевъди

 • За всяка кокошка носачка най-важното е балансираното хранене по часове.
 • През зимата трябва да се погрижите за устройството на допълнително осветление. Трябва да го включите вечер и да го изключите сутрин.
 • По време на периода на линеене възрастните се превръщат в малки изтъркани птици. За да се осигури ускорено възстановяване, е необходимо да се организира почасово хранене.

Разбира се, пилетата могат да ядат всякаква храна. Но е важно да запомните за здравето на домашните птици, защото предлаганата храна трябва да бъде не само разнообразна, но и здравословна. В този случай кокошките носачки ще снасят редовно яйца, а месните птици ще ви зарадват с вкусно и сочно пиле.