Бройлерните кръстоски са разновидности на хибридни породи пилета, които се характеризират с бързи темпове на растеж и ранна зрялост. Най-често се отглеждат в търговски птицеферми, тъй като генетичните им характеристики им позволяват да се възползват максимално от производството на месо.

Бройлери - общи характеристики и описание на популярните породи

Първите бройлерски кръстове се появяват през 30-те години на миналия век и след десет години те стават популярни. До 1960 г. животновъдите са развили максимално индустрията на ранно узряващите сортове. Днес има няколко десетки кръста с месо, които могат да спечелят маса от 2-2,7 кг за 7-8 седмици живот. Но показателите за ефективност зависят от това с какво да се хранят пилета-бройлери, в какви условия се отглеждат и как да се грижат за тях.

По време на цялото съществуване на кръстоски с бройлери животновъдите са ги подобрявали, тъй като полученият краен хибрид имаше редица недостатъци:

 • податливост към инфекции;
 • ниска степен на оцеляване;
 • тенденция към затлъстяване;
 • чувствителност към студ;
 • високи изисквания към качеството и състава на фуражите.

Бройлери

В процеса на работа по подобряване на хибридите от месо учените успяха да коригират някои показатели. Подобрените сортове са станали най-популярни и търсени не само в търговското птицевъдство, но и в малките частни ферми. Следните кръстоски на посоката на месото са признати за най-добрите:

 • KOBB-500;
 • Трицветен (цветен бройлер);
 • Промяна;
 • ROSS-308;
 • Бройлер-М;
 • Hybro-6;
 • ROSS-708.

Всички хибриди на месо имат сходни характеристики. Те растат бързо, имат силен, развит скелет и мощни мускули.

Значително предимство на кръстосването на бройлери е способността да се определя пола на пилетата по два начина:

 • по цвят (през първата седмица);
 • от скоростта на нарастване на перата през първата линеене (до 3 седмици).

Кръстосването на бройлери може да бъде много полезно, ако знаете тънкостите и нюансите на отглеждането. В това няма нищо сложно. По-долу ще намерите подробна информация за това от какво се нуждаят пилетата-бройлери у дома, функции за хранене и пазене на тайни.

Хранене на пилета-бройлери

Изключително важно е да се знае първото правило за хранене на пилета - диетата е различна на всеки етап от развитието. Съставът на фуража трябва да се коригира навреме, за да се постигне максимален растеж във възможно най-кратки срокове. Птицевъдите разграничават 3 етапа на хранене на бройлери:

 • стартиране;
 • растеж;
 • довършителни работи.

Хранене на пилета-бройлери

На всеки от етапите растящите организми трябва да бъдат снабдени с необходимите вещества за пълното развитие и натрупване на мускулна маса. За отглеждане на бройлери от първите дни се използва фураж от промишлено производство или домашно приготвяне. Готовата храна вече съдържа всички вещества, необходими за пилето, а домашните смеси трябва да се комбинират въз основа на нуждите на пилетата.

Евтина храна за бройлери

Икономическата страна на въпроса е изключително важна при отглеждането на бройлери. Тъй като кръстоските в тази категория се отличават със значителен разход на фураж, птицевъдите търсят най-печелившите варианти.Промишлените комбинирани фуражи се предлагат в няколко ценови категории. Той има своите предимства и недостатъци, а основният недостатък е цената - когато правите домашни смеси, можете да спестите до 30-40%. Предимства на готовия фураж:

 • балансиран състав;
 • оптимален диаметър на частиците, според възрастта;
 • безопасност;
 • готовност за употреба.

Как да храним пилета-бройлери: промишлени или домашни смеси - личен избор на всеки птицевъд. Но няма съществена разлика в растежа или оцеляването на птиците при различни видове фуражи. Освен това готовите комбинирани фуражи също могат да бъдат икономични. Евтини опции за цялостни, неконцентрирани смеси за бройлери:

 • BMVD;
 • Калинка;
 • Пурина;
 • Feedlife.

Тези производители произвеждат фураж за представители на различни породи, но за пилетата-бройлери смесите трябва да бъдат маркирани съответно: ПК-5 (стартиране) и ПК-6 (угояване, отглеждане и довършване). Смесите се различават по състав, баланс на протеини, мазнини, въглехидрати и съдържание на допълнителни добавки.

Feedlife

Забележка! Храненето на пилетата с готови смеси значително улеснява процеса на грижи за птицевъда, така че много хора предпочитат тази опция. Но в случай на отглеждане на малко стадо, закупуването на фураж от търговски вериги може да направи отглеждането икономически нецелесъобразно.

Подходящи за възрастта рецепти за хранене на бройлери

Необходимо е да се хранят пилета-бройлери у дома с балансирани смеси, които дават високи темпове на растеж от първите дни. По-долу са дадени рецептите, които могат да се използват за приготвяне на балансирани фуражни смеси за всеки възрастов етап у дома.

Начална диета

Най-важното в растежа и развитието е стартерното хранене, тоест храненето от първите дни на живота. След преместването на пилетата от инкубатора в брудера, не им се дават веднага готови комбинирани фуражи. Дажбата за първата седмица се състои от следните продукти, като се посочва дневната доза в грамове на 1 пиле:

 • варено яйце, 2-3 г;
 • извара до 5% масленост 1-2 g;
 • нарязана царевица или пшеница 5-7 g;
 • варено просо (каша) 3-4 г;
 • варени зеленчуци (моркови или картофи) по 1 g;
 • зелени 1-2 гр.

След края на първата седмица се въвежда основата - изходен комбиниран фураж, приготвен по следната схема.

Името на продуктаПроцентКоличество в грамове на 10 кг смес
Царевица0.454500
Пшеница0.082820
Обелен ечемик0.05500
Рибно брашно0.07700
Слънчогледово брашно0.181800
Фуражна мазнина0.025250
Мая6.8%680
Сухо връщане0.03300
Билково брашно0.03300
Премикс P-51100
парче креда0.00550

Приготвената по тази рецепта фуражна смес съдържа до 20-25% протеини от животински и растителен произход. На ранен етап е важно не само да има протеини за растеж, но и подходящите минерали и витамини, които са необходими за развитието. Следователно е необходимо основната фуражна смес да се допълва с билки и зеленчуци, допустимо е да се използват ферментирали млечни продукти или готови витаминни и минерални добавки, съответстващи на възрастта.

Важно!Началната диета се въвежда на 7-8 дни за седмични пилета и се използва до около 20-28 дни. Първоначалната дневна норма е 25-30 грама на пиле, като дневният обем се увеличава. На възраст от 1 месец пилетата трябва да ядат поне 88-95 грама от сместа.

Диета за растеж

По време на периода на интензивен растеж и увеличаване на теглото, птицевъдите хранят пилетата със смеси за растеж или угояване. Рецепта за готвене и съотношение на съставките в таблицата.

ПродуктПроцентКоличество в грамове на 10 кг смес
Царевица0.555500
Пшеница0.111100
Слънчогледово брашно0.151500
Фуражна мазнина0.026260
Мая0.05500
Сухо връщане0.03300
Билково брашно0.03300
Премикс P-60.01100
парче креда0.00440

Малките отклонения в състава на фуражите не са опасни за живота и здравето на растящия добитък.

Диетата за растеж се въвежда от 21-28 дни и се използва не повече от 2-2,5 седмици, в дневно количество от 95-100 грама на пиле. До края на периода на интензивен растеж пилетата трябва да ядат най-малко 160 грама фураж.

Довършителна дажба

Последният етап от храненето на пилета-бройлери е финалната дажба. Сместа съдържа много протеини, поради което се осигурява мускулен растеж. Труповете на бройлери, хранени с тази технология, съдържат минимален процент мазнини и се отличават с висок вкус и продаваемост. Краен състав на фуража в таблицата.

ПродуктПроцентКоличество в грамове на 10 кг смес
Царевица0.636300
Соево ястие0.2162160
Мая0.04400
Рибно брашно0.04400
Месокостно брашно0.03300
Билково брашно0.02200
Креда, варовик или черупка0.00440
Трапезна сол0.00110
Фуражна мазнина0.01100
Премикс P-60.01100

Дневната норма на фураж за 1 бройлер е 160-210. На възраст от 30 дни, порасналите месечни бройлери наддават тегло до 2,5 кг, а до 45-60 дни са готови за клане.

Храненето е важно за бройлерите

Сухите фуражни смеси, описани по-горе, не са единственият фуражен продукт. Правилната диета съдържа допълнителни храни като билки, зеленчуци и животински продукти. В противен случай пилетата могат да умрат от болести в резултат на хранителни дефицити.

С какво още се хранят бройлери

Допълнителните храни трябва да бъдат включени в диетата на бройлерното пиле. Какви продукти, тяхното количество и честота на сервиране са посочени в таблицата.

ПродуктКоличество в грамове на 1 индивидПрепоръчителна честота на подаване
Зелените01.03.20171-2 пъти на ден
Пшенични трици (самостоятелно или като част от каша)02.08.2018Веднъж дневно
Елда (източник на желязо и други минерални съединения, богати на въглехидрати)05.08.20181 път за 2-3 дни
Рибена мазнина0,5-1Веднъж дневно
Грах (варен)5-6 (от третата седмица от живота)1-2 пъти на ден
Бял хляб (само бисквити)01.02.2018Веднъж дневно
Зеленчуци (варени)02.05.20181-2 пъти на ден
Протеинови продукти от животински произход (месо и риба, мътеница, извара)5-10 грама (от третата седмица)Ежедневно

Препоръчителният обем трябва да се удвоява на всеки 6-10 дни. Например, ако на възраст от 2-3 дни пилетата ядат 2-3 грама зеленина, тогава на десетия ден можете да увеличите обема до 4-6 грама.

Важно! За бройлери се избират следните видове зеленчуци: коприва, глухарче, дървесни въшки, възли, живовляк, киноа и киселец. Издънките на лука и чесъна се използват за предотвратяване на инфекции. Дали е възможно да се даде еуфорбия на пилета, зависи от възрастта. Препоръчително е тази билка да се въведе не по-рано от две седмична възраст.

Грешки при хранене на бройлери

Курсовите промени в диетата и разделянето на етапите на хранене на 3 етапа, позволява на птицевъдите да получат добър резултат - високо телесно тегло по време на клане. Но не винаги е възможно да се постигне успех в угояването.

Основните грешки, които водят до забавяне на растежа, болезненост и смърт на пилетата:

 • Излишъкът от храна води до затлъстяване, намаляване на защитните механизми и болка. Преяждащите трупове на бройлери са с ниско качество поради високото си съдържание на мазнини.
 • Излишъкът от въглехидрати също води до затлъстяване. Нарастващото тяло няма къде да сложи излишни калории и те се отлагат под формата на мастна тъкан, причинявайки забавяне на растежа и други патологии в развитието.
 • Ястия, които са твърде редки. За отглеждане на бройлери се препоръчва да хранят дневния обем храна в 3-4 хранения.
 • Отказът от животински продукти е изпълнен с бавно наддаване на тегло. Животинският протеин се усвоява най-добре от организма. Фермерите използват главите и лапите, останали от клането, добавят протеиново брашно от ларви на насекоми, месо и рибни отпадъци в кашата, извара и други протеинови продукти.
 • Неподходящият размер на частиците във фуражите води до лошо храносмилане и бавно наддаване на тегло.
 • Поддържане на ставите и обща диета при жени и мъже. Нуждите на различните полове се различават, затова е препоръчително да се хранят отделно.

Високата производителност при отглеждането на бройлери пряко зависи от диетата, но е важно да се вземат предвид и други правила за поддръжка, профилактика и грижи. С правилно организирано хранене и поддръжка ще бъде възможно да се постигнат максимални резултати и да се минимизират загубите.