Пилепроизводителите трябва да положат много работа в този процес. Пилетата се нуждаят от много светлина, топла атмосфера и качествено хранене. При нормални условия всичко това се осигурява от кокошка с пило. Когато отделно отглеждате пилета, това трябва да се прави от хора.

Какво е брудер

Името на това устройство идва от английската дума "brood". В превод на руски това означава „да понасяш“. Брудер за пилета може да се счита за устройство, което е предназначено да замени кокошката майка за пилета. Общоприето е, че те трябва да се държат в него 60 дни от момента на раждането.

Брудер

Веднага след раждането еднодневните пилета изпитват силен стрес. Това увеличава риска от заболяване. За да поддържате пилетата през този период, трябва да им осигурите качествена грижа.

Основни изисквания

Бродер е практически голяма кутия, вътре в която се създава комфортна среда за отглеждане на пилета. За това има специални възли:

 1. Има хранилка и поилка за ядене и пиене.
 2. Предвидено е специално устройство за поддържане на необходимото ниво на влага в брудера.
 3. Това осигурява комфортно ниво на осветление за птиците.
 4. Едно от условията за отглеждане на пилета е добрата вентилация, която обаче не трябва да създава течения.
 5. Бродерът има спално бельо, което позволява на пилетата да се движат удобно.

Важно! При отглеждането на пилета е важно да се обърне внимание не само на осигуряването на висококачествени условия за отглеждането им, но и на плътността им на отглеждане. В претъпкана среда няма да се получи отглеждането на здраво и голямо пиле.

Дизайнерски характеристики

За да може бройлерният бройдер да работи ефективно, трябва да обърнете внимание на следните изисквания:

 1. Подът в това устройство трябва да е сух. Неприемливо е да е хлъзгаво.
 2. Препоръчително е да се предвиди тава за екскременти, която се намира под пода на брудера. Почистването трябва да се извършва редовно, но ако пилетата са често обезпокоявани, това ще бъде много стресиращо.
 3. Въпреки важността на добрата вентилация, трябва да се има предвид, че наличието на течения е неприемливо.
 4. Влажността не трябва да е твърде висока.
 5. Пилетата се нуждаят от постоянно нагряване. В брудера трябва да има източник на топлина, но той трябва да бъде разположен така, че пилетата да не могат да го достигнат. За новородените пилета температурата от 35 градуса ще бъде удобна. След няколко дни тя може да бъде леко намалена и допълнително поддържана на ниво от 30 градуса.
 6. Размерът на тази приставка може да бъде различен, в зависимост от задачите, пред които е изправен фермерът. Средният размер на брудер е 1,5 на 1,5 m.

Важно! Смята се, че максимално допустимата плътност на пилетата е 25 на 1 кв. м.

Кое е по-добре: купете или направете

Бродери могат да бъдат намерени лесно в специализирани магазини. Те са с високо качество и имат красив външен вид. В повечето случаи може да бъде закупен на цена от 6 до 10 хиляди рубли. Има и подобрени брудери, които са по-скъпи.

Направи си сам брудер

Направи си сам пилешки питомци ще струва значително по-малко.В някои случаи можете да използвате наличните материали под ръка, което допълнително ще намали цената на продукта.

На бележка. Не се препоръчва използването на стари картонени кутии и други подобни. Възможно е да се отглеждат пилета в тях и цената на това ще бъде ниска, но в този случай няма начин да се осигурят необходимите условия за пилетата (вентилация, поддържане на влажност и температура на желаното ниво). Освен това е трудно да се осигури необходимата чистота на пилетата в такива устройства.

Купете или направете брудер, фермерът решава:

 1. Покупката е по-скъпа, но ще ви позволи веднага да получите качествено устройство.
 2. Изработването на брудер за бройлери със собствените си ръце значително ще намали разходите, но за да изградите качествен брудер, ще трябва да отделите известно време. За да направите това, ще трябва да направите ръчно цялата конструкция, като използвате чертежи, размери на брудер за пилета.

Самостоятелно производство

След това ще ви каже как да си направите самоделен брудер за отглеждане на пилета.

Преди да започнете работа, трябва да подготвите необходимите инструменти:

 1. Трябва да подготвим триона.
 2. За измерване се използва рулетка.
 3. Чук, отвертка, пирони, винтове.
 4. Молив или флумастер за различни марки.
 5. Клещи и резачки за тел.

Сега трябва да определите какви материали ще са необходими. За тази цел можете да използвате дъски, части от стари мебели, многослоен картон, дебел шперплат или други подобни материали.

На бележка. Някои майстори правят брудери не под формата на отделно устройство, но затварят част от пода в стаята за пилета с прегради.

Чертежите, размерите на направи си сам брудер за пилета са разгледани по-долу. Неговата конструкция може да се направи, както следва:

 1. Необходим е шперплат с дебелина 1 см. Изисква се квадратно парче с размери 1,5 на 1,5 м.
 2. От него трябва да отрежете част с размери 1,5 на 0,5 m.
 3. Останалата част от размера на 100 на 150 см трябва да бъде разрязана на три части 50 на 100 см.
 4. От парче 50 на 150 см трябва да се изрежат две странични прегради, всяка от които има размер 50 на 50 см.
 5. Сега трябва да направите правоъгълна рамка от дървена бара. Размерите му са такива, че предварително нарязаните шперплатови листове могат да бъдат прикрепени като стени и подове.
 6. Рамката трябва да има крака с дължина 8-10 см.
 7. Вратите са инсталирани от предната страна, те са поставени на панти. За да се затворят сигурно, е необходимо да се осигури резе.
 8. Вратите са изработени от дървена рамка, покрита с поликарбонатна мрежа. Това ще предотврати разпръскването на пилетата и ще им осигури чист въздух.
 9. Горната част на страничната стена трябва да бъде обработена по такъв начин, че да осигури държач за лампа и отвор за електрическия проводник. На външната страна на стената ще бъде монтиран превключвател.
 10. Подът е направен от поликарбонатна мрежа. За да предотвратите увисването му, трябва да направите две напречни летви в долната част на рамката.
 11. На нивото на краката на рамката е прикрепена хоризонтална рамка. Върху него ще бъде поставена плоча от дебел шперплат, покрита с мушама. Предназначен е за събиране на отпадъчни продукти от пилета.

Повърхностите на дървените части трябва да бъдат обработени така, че да имат гладка текстура и да не могат да наранят пилетата.

Пилетата се нуждаят от топлина

За да поставите детската стая с храна, в стената се прави хоризонтален процеп, през който те се поставят вътре. Препоръчително е да използвате модела на зърната като поилка, тъй като той не се замърсява и е безопасен за пилета.

Можете да използвате крушка с нажежаема жичка, за да осветите и затоплите брудера. През първите няколко дни светлината ще трябва да бъде включена за почти всички дни.

Допълнителна информация

Въпреки че произведеният брудер дава възможност за успешно отглеждане на пилета, все пак има възможни подобрения, за да се осигури техният комфорт.

Един от тях е термостат. Въпреки че пилетата се нуждаят от топлина, им е трудно да се справят с прегряването.За да се избегне това, препоръчително е да инсталирате термостат, който ще контролира температурата и ще изключи нагревателя, ако тя надвишава определена стойност.

На бележка. През първите три дни обикновено е необходима температура от 35 градуса, след което тя се намалява с 5 градуса. През цялото оставащо време пилетата не го сменят.

За да се поддържа желаното ниво на влажност, вътре се поставя съд с вода. Наложително е пилетата да нямат достъп до тази вода, тъй като съществува риск те да се удавят. Препоръчително е да се използват поилки за зърна за пиене.

Ако фермер реши да отглежда сам пилета в брудер, той трябва да внимава, за да се грижи добре за тях. Необходимо е да се осигури отопление, осветление, храна, чистота на помещението, висококачествена вентилация за пилетата. Ако всичко е направено както трябва, фермерът ще отглежда здрави пилета.