Бройлерите са хибриди на пилета, които се отглеждат специално за производство на месо. Понякога бройлерите се използват за описване на други домашни любимци, които бързо растат и напълняват.

Бройлери: какви птици

Бройлерните пилета имат по-голям размер на тялото от другите домашни птици. Общите характеристики на пилетата са както следва:

 • теглото на възрастно (2,5-3 месеца) пиле - 4,5 кг, петел - 5-5,5 кг;
 • кракът и крилото са относително къси;
 • характер - флегматик;
 • тялото има правилно хоризонтално тяло;
 • мускулният компонент е добре развит.

Важно! Почти всички породи бройлери имат добре развит инстинкт за бройлери.

По правило този вид птици се отглеждат единствено заради месото. Започват да бързат сравнително късно - на 6-8 месеца, понякога и на година. Производството на яйца е незначително - 1-3 броя на седмица (или 100-140 броя на година).

Оперението на птиците е предимно бяло, но могат да се намерят както пепелни бройлери, така и черни.

 

Бройлери

Птиците имат две основни генетични характеристики:

 1. Тяхното яйце може да се различава от наличието на два жълтъка.
 2. Потомството, за съжаление, не приема силни признаци на родителите си, поради което те често стават по-слаби от тях.

Видове и породи бройлери

Въпреки че всички породи пилета-бройлери са месести и упорити, опитни фермери посочват няколко от най-мощните сортове.

Рос 308

Резултатът от селекцията на английски език. Най-гъвкавият външен вид. Ако птиците се хранят добре, те могат да наддават 55 грама тегло само за един ден. Тези бройлери се колят на 6-9 седмици. Пилетата започват да развиват мускулна маса в много ранна възраст. Те се различават по доброто производство на яйца: в зряла възраст кокошката може да снесе 185 яйца годишно.

Важно! Трупът на бройлерите ross 308 е бял, но тази характеристика не влияе върху качеството и вкуса на месото.

Рос 708

Основната разлика между Ross 308 и Ross 708 е по-бързото наддаване на тегло. Само за 35 дни (при спазване на всички правила за разплод) птиците наддават на тегло от 3 кг. Следователно, вече на 1-1,5 месеца, може да се извърши клане, голямо пиле ще струва същото като пиле за възрастни.

Коб 500

Птицата има масивен труп, който е жълт. Клиентите много харесват този външен вид, поради което тази порода се нарича най-добрата за индустриално отглеждане. Поради бързото натрупване на мастна маса, птиците са готови за клане вече на 2,5 месеца.

Бройлер-М

Беше възможно да се получи такъв хибрид в резултат на кръстосване на синтетични и малки пилета. Птицата има малка структура на тялото, поради което броят на главите в една писалка или клетка може да бъде изгодно увеличен. Средното тегло на възрастен петел е 2,4-2,9 кг. Опитните фермери, които вече знаят всичко за бройлерите, отбелязват, че Broiler-M започва да бърза сравнително рано - на 4,5-5 месеца. Яйцето на една птица тежи около 65 грама, от които кокошката може да носи 165-170 броя годишно.

Бройлер-М

Промяна

Получено от кръстосване на две други хибридни породи: Hybro-6 и Bloiler-6. Петлите от породата обичат да стават много рано, кокошките радват с висококачествените си и големи (60 грама) яйца. Общият размер на печалбата "яйце" годишно е 140 бр.

Хибро-6

Породата принадлежи на четиригодишна възраст. Създаден чрез кръстосване на корнишките и белите Plymouthrocks. На възраст от 1,5 месеца тези бройлери наддават на тегло 1,5-1,8 кг, но в пилото могат да бъдат и масивни мъжки (до 2-2,2 кг).В продължение на 400 дни възрастните кокошки от Hybro-6 могат да снасят 160-170 яйца. Те се отличават с много спокоен характер.

В допълнение към посочените породи бройлери, трябва да бъдат посочени и други месни породи пилета, включително следното: цветно трицветно, френско Sasso XL 551, гол гол врата.

Грижа за пилетата-бройлери

Пилетата-бройлери растат добре, не се препоръчва да ги държите повече от 70-75 дни. След този период птицата вече не може да расте и да наддава толкова бързо, но консумира все повече и повече фураж. Освен това месото става по-жилаво след два месеца.

Пилето за бройлери се чувства чудесно както в клетката, така и в кошарата. Всяка от опциите има свои собствени характеристики.

Така че, за първия вариант (отглеждане в клетка), най-важното условие е 5-10 птици в една секция. Клетките трябва да се правят според възрастта на птиците. Бройлерите не трябва да имат право да се разхождат свободно, защото тогава те няма да могат да наддават на тегло в съответствие с нормата. Те обаче не трябва да са тесни. Опитните фермери дават своите съвети за избора на размера на клетката: всяка от птиците трябва да може свободно да премине към поилката и хранилката. От време на време клетките могат да се отварят и пилетата да могат да се разхождат малко.

Писалката е предназначена за по-голям брой глави - от 10. Заема повече площ и изисква допълнителни мерки за борба с влагата, но струва значително по-малко от първия вариант.

Важно! Ако в отряда се поставят пилета от различни породи, по-добре е да се имат предвид те.

Всеки, който се интересува от домашен бройлер, трябва да се научи как правилно да се грижи за него. Има няколко изисквания:

 • влажност на въздуха - оптимално 68-73%;
 • достатъчен брой светлинни часове - 12-14 (ако слънцето залязва по-бързо в региона, ще трябва да се използва изкуствено осветление);
 • липса на течение;
 • чистота в клетките (в противен случай птицата ще се зарази с инфекциозни заболявания и ще падне);
 • вентилация - чистият въздух насърчава премахването на азота и по-доброто развитие на птиците;
 • извършване на периодична дезинфекция на клетки;
 • наличие на прясна и топла (+ 22-24 ℃) питейна вода;
 • постоянна наличност на пресни фуражи;
 • оптималният температурен режим е + 20-22 ℃.

Важно! В никакъв случай не трябва да се допуска влага, особено в клетките.

Ако отглеждате пилета-бройлери, ще трябва да закупите голямо количество зърно. Възрастните птици (на възраст от 2 месеца) са непретенциозни в храната. Основата на тяхното хранене може да бъде пълнозърнести ечемик, пшеница, царевица, грах или смесени фуражи. Добавки, полезни за пилетата, ще бъдат: зеленчуци, варена каша, малки риби, рибено масло.

Нито пилета-бройлери, нито възрастни птици могат да ядат храни като:

 • варени картофи;
 • пясък;
 • хляб (независимо от сорта);
 • всички продукти с изтекъл срок на годност;
 • лекарства за хора.

Въпреки че бройлерите имат добър процент на оцеляване, те все пак могат да се разболеят, особено ако собственикът не следи за чистотата и влажността на кошарата. Свържете се с вашия ветеринарен лекар веднага щом пилето започне да хрипове, кихане, сядане или грабване на храна твърде бързо. Понякога птиците могат да имат подути крака, изпускане от носа, устата. Като правило е възможно да се справите с проблема благодарение на курс на антибиотици.

Бройлерите не трябва да се хранят с хляб

Спецификата на грижите за пилета-бройлери

От първия ден пилетата-бройлери трябва да имат неограничен достъп до чиния с храна и вода. Първата храна трябва да бъде просо. Позволено е и малко количество яйчен прах, но не и яйчен жълтък. Към водата може да се добави слаб разтвор на калиев перманганат.

На бебетата се забранява мокра храна, както и зеленчуци. В кутията или клетката трябва да има достатъчно място, така че всяко пиленце да може да види къде е хранилката му.

От петия ден в диетата на пилетата може да се въведе специален търговски фураж за бройлери. Също така, на всяко отделно пиле трябва да се дава по една капка "Тривитамин" - средство за лечение на недостиг на витамини.

Всеки ден можете да добавяте нови продукти към храната на пилетата, включително извара, яйчен жълтък и да овлажнявате фуража с млечна суроватка.Хранителната норма за животни на тази възраст е 15-20 грама на ден.

Важно! Оптималната стайна температура за бройлери през първите две седмици от живота е 32-33 градуса по Целзий.

Поддържането на клетките им чисти и сухи е от съществено значение, за да се предотврати смъртта на пилетата. Трябва да се внимава пилетата да не се намокрят по време на хранене.

Започвайки от 10-14-ия ден от живота на бройлера, той може да получи варени зърнени храни с добавена зеленина. Дневният прием на храна е 30 грама. За да се предотвратят инфекциозни заболявания, "Baycox" трябва да се добави към водата в съотношение 1 грам на 2 литра.

След 20 дни преди хранене те започват да смесват натрошени черупки от яйца, белтъчна растителна храна. Абсолютно необходимо е да откажете пясък.

Бройлерите често започват да умират на възраст 10-16 дни. Собственикът може да забележи предния ден, че пилето е летаргично, може да охули. Най-вероятно причината за всичко е инфекциозно заболяване. Проблемът може да бъде предотвратен, ако пилето се пие своевременно с антибиотик.

Важно! До 20-дневна възраст пилетата-бройлери трябва да имат 24-часово осветление.

Пилетата трябва да се държат далеч от възрастни пилета възможно най-дълго, което може да зарази малките.

Няма да е толкова трудно да се грижим за пилета, които вече са на месец. Температурният режим в тази възраст може да бъде намален до 23-25 ​​градуса по Целзий. Осветлението трябва да е 14-16 часа, а не денонощно.

Освен това храненето може да бъде по-разнообразно. До 40% от общия обем храна може да бъде царевица. Ако отглеждането на птиците е било правилно, тогава на едномесечна възраст теглото на пилето може да бъде 700-800 грама.

Царевицата е основната храна за възрастни бройлери

Домашни породи

Бройлер Cobb 500 или Ross 308: кое е по-добро - този въпрос често тревожи младите фермери. Тъй като описанието на тези породи в специализираната литература става ясно, и двете породи заслужават внимание, тъй като са в ТОП-10 на най-ефективните пилета за бройлери. Изборът на собственика трябва да зависи от личните му желания. Така че, за тези, които искат да отглеждат птици за клане възможно най-скоро или предпочитат пилета с жълти трупове, е по-добре да се спрат на първия вариант - Cobb 500. Само тези птици имат генетично предразположение към жълта кожа. Периодът на хранене на такава птица е малко по-кратък от този на другите породи. Само за 35 дни пилето Cobb 500 вече може да тежи 2 кг, а на 42 дни - 2,5 кг. Собственикът няма да трябва да харчи пари за лечение на птици, защото те са в добро здраве. Степента на оцеляване на породата е 94-98%.

Бройлерът Ross 308 трябва да бъде предпочитан, ако фермерът търси гъвкава, трайна порода. Основната разлика между този вид е добра, що се отнася до бройлери, производството на яйца. Освен това Ross 308 има добра степен на люпимост. Развъждането ще стане печелившо, ако фермерът планира да се занимава с „птичи бизнес“ повече от един сезон. Така той ще има все повече и повече потомство.

Важно! Когато купувате пилета Ross 308 на пазара, е важно внимателно да проверите цялото пило: трябва да бъдат намерени птици с черни петна. В ранна възраст Ross 308 може да изглежда точно като пилетата на Адлер.

На практика е невъзможно да се каже недвусмислено кои бройлери са по-добри, тъй като всяка порода има своите предимства. Освен това има много фактори, които оказват влияние върху качеството на птичето месо, неговата веселие, количеството и качеството на яйцата. Само като се грижите добре за кокошките си и следвате основните съвети на опитни фермери и ветеринарни лекари, можете да очаквате добър резултат.