Много фермери в един момент стигат до решението да стартират пилета-бройлери. Но преди да пазарувате за пилета, трябва да се запознаете по-отблизо с правилата за отглеждане и грижа за тях.

След като решихме да започнем да развъждаме бройлери, първото нещо, което трябва да разберем, е, че птиците са много взискателни към условията на отглеждане и към качеството на храненето. Но резултатът, ако всички правила и разпоредби се спазват стриктно, надминава всички очаквания.

Всички пилета се раждат с еднакво тегло - около 40 грама. Видът бройлери расте много по-бързо. За сравнение: наддаването на тегло при обикновените пилета е 20 грама, а при бройлерите - поне 60 грама на ден.

Бройлери

Бройлерите обикновено се хранят активно в продължение на 40 дни. През този период от време птиците трупат 2000 или дори 2500 грама. По правило обикновените пилета достигат подобен показател само до шест месеца.

Повечето хора смятат пилетата-бройлери за отделна порода. Но всъщност това е нормален хибрид, който е получен чрез кръстосване на две породи пилета: корниш и плимутрок. Този сорт е особено икономичен, тъй като за 1 кг живо тегло на птица има не повече от два килограма комбиниран фураж.

Развъждане на бройлери

Отглеждането на пилета-бройлери е отговорен процес. Но също толкова важно е да изберете правилните пилета.

Бройлери

Изборът на правилната птица

Първата стъпка е да се разберат отличителните им черти. По правило пилетата от този вид са големи и имат доста масивно тяло. Има редица фактори, които трябва да се вземат предвид при избора на пилета:

 

 • кръст (порода);
 • производител;
 • цена;
 • възраст;
 • жизнеспособност.

Най-популярни сред местните фермери са хибриди от такива кръстоски като Hubbard F 15, Cobb 500, бройлери-61, 708, ROSS-38 и някои други.

За да бъде покупката успешна и фермерът може да бъде сигурен, че е направил правилния избор, най-добре е да се свърже с надеждни люпилни станции и ферми.

Важно! Въпреки надеждността на продавача, трябва да се внимава всяко закупено копие да е здраво.

Като правило добрите животновъди правят предварителна продажба на пилета. А именно, те са ваксинирани срещу основните „пилешки“ болести. Можете спокойно да вземете такива птици в къщата и да разчитате на отлични резултати в обозримо бъдеще.

Някои хора предпочитат да купуват пилета от птицеферма, но този метод не е най-желаният, тъй като такива ферми често предлагат отхвърлен млад растеж за продажба.

Организация на поддръжката и грижите

Отговаряйки на въпроса как да отглеждате бройлери у дома без особени загуби, трябва да обърнете внимание на решаването на следните въпроси: подреждане на помещенията, спазване на зоотехническите стандарти и осигуряване на подходящи грижи за птиците.

Клетки за бройлери

Има два начина за отглеждане на бройлери: интензивен, екстензивен. При интензивния метод птицата е ограничена в движение. В това помага клетката, при която пилетата се поставят от момента на отглеждането или закупуването им. Най-често тази техника се използва при масовото производство на пилета. В този случай пилетата се хранят със стандартен сух комбиниран фураж.Ограничението на движението осигурява особено бърз растеж на птицата (след месец тя може да бъде изпратена за клане), но месото й се оказва грубо.

Ако дача или ферма се използват за отглеждане на пилешко месо, е приложим обширен метод за отглеждане. В този случай не възниква въпросът как трябва да се отглеждат бройлери. Всичко се случва по същия начин, както при обикновените пилета. Птиците живеят в кокошарници, могат да бъдат изведени на двора за разходка, а храната, която получават, се различава както по вид, така и по състав.

За да отглеждате домашни птици, не е достатъчно да вкарате в полето за търсене в Интернет заявка като „бройлери, отглеждащи се в домашни храни“. Ще трябва не само стриктно да следвате инструкциите, но и да научите много от тънкостите при отглеждането на този тип пилета.

Поилки за бройлери

За да започнете да отглеждате бройлери у дома, първата стъпка е да подготвите кокошарник. За това подът трябва да бъде покрит със слама, дървени стърготини или стърготини. Този пълнител трябва да се сменя периодично, като своевременно се отстраняват бучките.

Когато настъпи лятото, отглежданата мацка и възрастна птица се пускат на чист въздух в оградено заграждение. Ако разходката е достатъчно защитена от течение (например от оранжерийни рамки), малки пиленца също могат да бъдат пуснати в нея.

Важно! Пилетата от бройлери са много взискателни по отношение на температурата и влажността на местата, където се отглеждат. Последният показател трябва да остане в диапазона от 60 до 70% през целия период. В противен случай птицата ще се разболее и ще се нуждае от лечение.

Ежедневните пилета трябва да се ограждат и да се държат при температури от +32 до +35 градуса. Когато пилето навърши една седмица, можете да започнете постепенно да понижавате температурата. В резултат на това до три седмици температурата трябва да бъде около 20 градуса. За целите на отоплението могат да се използват инфрачервени лампи, както и всякакви нагреватели.

До петия ден от живота на пилетата осветлението на кокошарника трябва да е денонощно. Но тайната е, че на около седмична възраст пилетата започват да различават деня и нощта. От този момент светлината трябва да се изключва за кратко на всеки два часа (обикновено са достатъчни 10-15 минути). По този начин трябва постепенно да доведете дневните часове до 16 часа.

За да се отглеждат успешно пилета за бройлери, трябва да се осигури вентилация в кокошарника. Без постоянен приток на чист въздух болестта на птиците ще бъде почти неизбежна.

Диета за бройлери

Отглеждането на пилета-бройлери включва както грижи, така и хранене. Диетата на птицата е особено важна за бързото й напълняване. Периодът на угояване трябва да бъде придружен от поливане на пилото. Подробният хранителен режим може да варира в зависимост от желанията на фермера, но има редица правила, които трябва да се спазват:

 • За всеки килограм фураж, изяден от птица, трябва да се изпият поне един и половина литра чиста (за предпочитане топла) вода.
 • Веднъж седмично към поилката трябва да се добавя розов разтвор на калиев перманганат.
 • Тревата, отрязана за пилета бройлери, трябва да бъде нарязана на ситно.
 • Жълтурчета не трябва да се използва за хранене при никакви обстоятелства.
 • Всеки ден консумацията на фураж трябва да се увеличава от 1 кг за малките пилета до 6 кг за по-възрастните.

Важно! Фураж във формата на варени зеленчуци и зърнени храни може да се дава на птици по-често и в големи количества, тъй като съдържанието на калории е малко по-ниско от това на смесените фуражи.

По време на периода, когато оперението расте активно при пилетата, е задължително да включите пресни зелеви листа в диетата. Те включват сяра, която е жизненоважна за птиците през този период от време.

При отглеждането на бройлери трябва да се има предвид, че птицата, която започва да расте, е податлива на инфекциозни заболявания, поради което има повишена нужда от биологично активни компоненти. Най-често фермерите запояват малки пилета с вода, която е допълнена с витамини и антибиотик.Тази напитка има редица несъмнени предимства, сред които трябва да се отбележи следното:

 • не изисква специални разходи за труд;
 • осигурява ефективна обработка на добитъка (дори при липса на апетит птицата не спира да пие);
 • всеки витамин и антибиотик се абсорбира по-добре във воден разтвор.

Важно! Преди да започнете запояване на пилета с витамини - и антибиотици, съдържащи препарати, трябва да прочетете инструкциите на производителя.

От едномесечна възраст пилетата започват да се хранят за месо, като се използват завършени комбинирани фуражи. След това съдбата на птицата е изцяло в ръцете на фермера. От него зависи само дали иска да продължи да отглежда пилето или предпочита да го заколи. Във всеки случай отглеждането на пилета-бройлери по-дълго от 80 дни е препоръчително само ако това се прави за родителското стадо.

Технология за отглеждане

Опитните птицевъди знаят точно какво да правят, така че резултатът от усилията им за отглеждане на бройлери в крайна сметка да не изчезне. Те препоръчват да се използват приблизително следните принципи при хранене на млади животни:

 • разтваряйте антибиотиците и витамините в топла вода, така че те се усвояват по-добре;

  Антибиотици за бройлери

 • запояване с витамини и антибиотици трябва да се извършва поне една седмица;
 • постелята в малки пилета трябва да се съхранява не повече от две седмици, тогава е по-добре да се премахне;
 • по време на пиене с витамини и антибиотици, трябва да използвате закваска или просо, нарязан лук и яйца;
 • поради бързия растеж на птицата, фуражът трябва да съдържа минерали и микроелементи в достатъчно количество;
 • бебетата могат да бъдат прехвърлени от кутията в кокошарника на две седмици;
 • за да се подобри качеството на месото, на бройлерите трябва да се дава редовно варена царевица;
 • за осигуряване на млади животни с витамини, в допълнение към лекарствата, глухарче, цвекло, люцерна или коприва са добре подходящи.

Нарастващи грешки

Има пет често срещани грешки, които начинаещите животновъди допускат при отглеждането на бройлери

Храна за бройлери

Неправилно хранене през първата седмица

През първата седмица от живота обикновените пилета се хранят по стандартната схема, включително зърнени храни, билки, извара и варено яйце в диетата. В случай на бройлери този подход не е приемлив. Храносмилателната система на хибридните пилета е доста слаба и новородените пилета просто не могат да се справят с такава храна. През първите дни трябва да изберете балансиран комбиниран фураж, специално пригоден за този тип птици.

Нарушение на температурата

Пилетата-бройлери изискват по-висока температура при раждането. Състоянието на птиците трябва постоянно да се следи; ако е твърде горещо, те ще загубят апетита си. Необходимо е да се намалят градусите по-внимателно, отколкото при обикновените пилета. Тоест не с 2-3 градуса седмично, а само с 1 градус.

Бройлери за възрастни

Прекомерна активност

Активни са малките на всякакви птици и животни. Но в случай на бъдещи пилета с месо, това е изпълнено с по-бавно наддаване на тегло. В тази връзка се препоръчва да се държат пилета в затворено пространство, където те не могат да бъдат твърде активни. По принцип хибридите се нуждаят само от чисто заграждение и обилно хранене за пълен растеж и развитие.

Недостиг на течности

Някои начинаещи птицевъди, давайки на пилетата си храна в изобилие, забравят за пиенето. Водата е от съществено значение за редица процеси: клетъчно делене и растеж, прочистване на тялото и др. Практиката показва, че именно поради липсата на вода през първата седмица след излюпването пилетата страдат най-много. Ако тази точка бъде пренебрегната, пилетата могат да имат сериозни проблеми в развитието. Може дори да умрат. Бройлерите трябва да имат денонощен достъп до вода. Освен това самата вода трябва да е чиста и прясна. Препоръчително е да го актуализирате всеки ден.

Пренебрегване на превенцията

Важно! Липсата на превенция на заболяването може да доведе до най-нежеланите последици. Опитните птицевъди твърдят, че е възможно да се постигне степен на запазване на младите животни на ниво от 90 до 95% само при условие за навременна профилактика на болестите.

В този контекст не става въпрос само за ваксинация. За да се предотвратят масови смъртни случаи от инфекции като пастерелоза или салмонелоза, антибиотиците просто не могат да бъдат избегнати. Те започват да ги дават почти от първите дни от живота на пилетата. Витамин С ще помогне за формирането на имунитет.

За съжаление, след като сте решили да започнете да отглеждате бройлери за месо, едва ли ще успеете да избегнете всички възможни грешки. Но не се страхувайте да направите нещо нередно. В крайна сметка това е единственият начин да се научите как да отглеждате бройлери у дома.

През последните години птицевъдството става все по-търсена сфера на дейност. Пилета за бройлери се отглеждат не само в големи птицеферми, но и в много малки селски земи. Понякога жителите на лятото, които имат допълнително място за птица на градинския парцел и които не са против да експериментират малко, започват да се интересуват от тази тема. Не е нужно много място за отглеждане на порода месо. Напълно възможно е процесът да се изучи задълбочено на практика. Най-важното е системно да се придвижвате към желаната цел и да не пренебрегвате полезните съвети на по-опитни животновъди. Тогава няма да се налага да чакате дълго за положителен резултат.