Експертите смятат, че най-важното при отглеждането на бройлери е първият месец от живота им. Ако младите животни получат всички необходими вещества, това ще осигури пълноценен интензивен растеж. Храненето на бройлери за 1 месец изисква спазване на няколко правила.

Характеристики на пилета бройлери

Здравето на птиците зависи от избора на диета, а нарастването на масата зависи от специална програма за интензивно наддаване на тегло. Много несъзнателно класифицират бройлерите като отделна порода, но има няколко разновидности от тях, които се различават по производителност и изисквания за условия на отглеждане.

Бройлери се отглеждат в Англия в резултат на кръстосване на различни месни породи (главно Plymouthrock и Cournish). Експериментите за разработване на нови продуктивни хибриди продължават и до днес.

Здравето на птиците зависи от избора на диета

Основни характеристики на пилетата бройлери:

 • бързо развитие и растеж;
 • повишено телесно тегло;
 • издръжливост;
 • устойчивост на болести.

Продуктивни породи бройлери

Популярните ранозрели хибриди включват следните породи домашни пилета:

 • Промяна. Пилета от тази порода са отглеждани в едноименното растение. Функцията е бърз растеж. Всеки ден човек добавя 50 грама маса, има отлични вкусови характеристики на месото, вероятността за оцеляване на пилетата е 97%.
 • Крос Хибро-6. Описание: отличен процент на оцеляване на младите животни, вкусно месо, висока производителност на яйца в кокошки носачки - 160 яйца годишно.
 • Бройлер-61. Характеристики: постоянно интензивно наддаване на тегло с минимален разход на фураж, висока продукция на яйца на пластове, добра степен на оцеляване на малките.
 • Бройлер-М. Характеристика: висока производителност на яйца - 165 яйца годишно. Компактният размер на индивидите позволява да се държат в малки помещения.
 • Коб-500. Описание: висока степен на оцеляване, подходяща за домашна поддръжка.
 • Рос-308. Характеристика: бърз растеж - индивидът добавя 60 грама тегло на ден, подходящо за отглеждане в домашни условия.
 • Крос Рос-708. Новоотглежданата порода се характеризира с активно наддаване на тегло - за 30 дни пилето може да достигне 2,9 кг тегло. Голям процент от оцеляването на младите животни.

Месечни бройлери: как да се хранят пилета

С израстването на пилето дневната честота на храненето му се ревизира. От 0 до 7 дни пилетата се хранят 8 пъти, от 8 до 14 дни пилетата се прехвърлят на шест хранения на ден, от 15-ия ден им се дава храна 4 пъти на ден, от 21-ия ден се хранят 2 пъти.

Препоръчва се да се дават нарязани треворезачки

Темпове на растеж и количество фураж за бройлери до един месец:

 • от 0 до 5 дни, дневният темп на растеж е 15 грама, пилето трябва да консумира 15-21 грама фураж дневно;
 • от 6 до 18 дни, увеличението е 33 грама, консумацията на фураж се увеличава до 25-89 грама;
 • от 19 до 37 дни, дневният темп на растеж е 54 g, консумацията на фураж е 93-128 g.

Забележка! Между храненията пилетата се препоръчват да дават нарязана трева, зеленчуци или плодове.

Диета за пилета

Успешното птицевъдство зависи от избора на правилните продукти. Какво опитни фермери хранят бройлери за един месец за бърз растеж? За да се хранят птици, са необходими следните храни:

 • от 0 до 5 дни диетата на пилетата включва просо, овесени ядки, натрошена пшеница, ечемик, овес и варени яйца;
 • от ден 5 фураж пилета с фино нарязани билки (листа от репички, живовляк, коприва (5 грама на ден), както и извара, кисело мляко и мляко;
 • след първата седмица от живота, настъргана тиква или моркови се добавят към фуража на малките;
 • от 20-ия ден 20% просо се заменя с варени картофи. Пилетата се препоръчват да се хранят с каша от бульон или кисело мляко с включване на мая за хляб и прясна риба;
 • след достигане на 30-дневна възраст пилетата се прехвърлят в пълнозърнести храни.

Успешното птицевъдство зависи от избора на правилните продукти

Възможно е да се премахне вероятността от липса на полезни минерали, ако в допълнение към основната диета се използват креда, груб речен пясък и черупки.

Забележка! Ключът към бързото наддаване на тегло е храненето със сухи и мокри видове комбинирани фуражи.

Структура на фуража

Храната за новородено пиле трябва да се смила и смила, както следва:

 • от 0 до 10 дни пилето се храни с пресяти трохи или микрогранули;
 • от 11-ия ден диетата включва разпръснато грубо смилане или гранули с размер 2-3,5 мм;
 • от 25-ия ден диаметърът на гранулите се увеличава до 3,5 mm.

Съществува гама от продукти, които не са подходящи за хранене на месечни бройлери у дома. Експертите препоръчват да се избягва добавянето на цвекло към пилетата. Също така трябва да обърнете специално внимание при избора на риба - тя трябва да бъде прясна и усукана в месомелачка. Застоялата храна е опасна за мацка.

След достигане на 30-дневна възраст бройлерите се прехвърлят в клетки с разходка. Хранилките са настроени така, че пилетата да не са претъпкани по време на хранене. Тъй като птиците са термофилни, е необходимо да включите червената светлина за отопление през нощта.

Храната за новородено пиле трябва да бъде нарязана

Важно! Необходимо е да се осигури редовна подмяна на питейната вода. Водата в поилката трябва да е прясна, чиста, със стайна температура. Също така си струва внимателно да се следи хигиената на хранилката.

Грешки при храненето

Не е нужно да държите малките дълго време в кокошарника. С достигане на двумесечен период активността на растежа намалява, докато индивидът започва да консумира голямо количество храна. В този случай е рационално да се изпрати пилето за клане.

Забележка! Euphorbia е отровно растение, което не трябва да се дава на птици. Билката може да причини тежко отравяне и смърт. Забранено е даването на листа от картофи, домати, бъз, круша, репей, конски кестен, бяла акация, хвойна.

Начинаещите фермери трябва първо да вземат решение за породата бройлери, тъй като условията за нейното поддържане ще зависят от това. Как да се хранят месечни бройлери у дома, колко комбинирани фуражи да се дават и какви добавки да се използват, зависи от самия собственик, но за здравето на пилетата е важно да се спазват пропорциите и да се изключат вредните продукти от диетата.