Петунията е много нежно и привлекателно цвете, което украсява не само цветни градини и лични парцели, но и балкони и тераси. Културата е непретенциозна в грижите, цъфтежът ще зарадва окото от средата на лятото до първата слана през есента. Но опитни и начинаещи агрономи често са загрижени за въпроса защо петунията изсъхва, петунията изсъхва, какво да правим. Петунията оставя суха: причините и методите за справяне с проблема са темата на днешната статия.

Характеристики на петунията

Всички сортове петуния имат слабо разклонена коренова система, дълбочината е малка. Стъблата се характеризират със заоблена форма, боядисани са в наситен зелен цвят.

Забележка! Формата и размерът на стъблата ще зависят от сортовия сорт.

Стъблата могат да се разклоняват или да са изправени, а културата може да бъде и къса (обикновено не повече от 30 см) и висока (дължината варира от 60 до 70 см).

Културата обикновено се разделя на няколко вида:

 • Храстовите растения обикновено се отглеждат на балкони и цветни лехи в градината.
 • Сортове ампел - растат във висящи саксии и саксии. Когато се засаждат на открито, те се разпространяват по повърхността на земята.
 • Каскадни (полуампелни) сортове се засаждат в прозоречни или балконски контейнери, висящи саксии. Това се дължи на факта, че по време на развитието растат мощни изправени издънки, които висят под тежестта им.

Петуния

Защо петуниите изчезват: основните причини

Много градинари се чудят защо петуниите изсъхват, пожълтяват, изсъхват и изсъхват, ако са спазени всички правила на селскостопанската технология. Причините за това може да са няколко.

 • Най-честата причина, поради която петунията изсъхва в саксии, балкони и цветни лехи, е неправилното поливане и грижите като цяло. Растението може да изсъхне, ако коренът изсъхне в знойната жега и, напротив, расте във влага в хладната топлина. Тези фактори водят до разпадане на кореновата система, в резултат на което растението умира.
 • Липса на вентилация (чист въздух). Както показва практиката, всички сортове петунии често изсъхват или изсъхват на остъклени балкони, когато е слънчев горещ ден. За да разрешите проблема, се препоръчва да отваряте всички прозорци през топлите дни, а през лятото, ако е възможно, изнасяйте растения навън.
 • Растението има недостиг на желязо, когато се напоява, не се утаява твърда вода от чешмата, резки температурни промени.
 • Вредното въздействие на болестта. В повечето случаи растенията могат да изсъхнат поради развитието на гъбични заболявания. Механизмът на прогресиране на патологията е идентичен при всички, гъбичките засягат стъблото, в резултат хранителните вещества не могат да проникнат през него. Растението постепенно изсъхва, тъй като не е снабдено с влага и хранителни вещества.
 • Щети от насекоми.

Петунията изсъхва

Те обичат да ядат петуния:

 • Паякът са малки червени бръмбари. В процеса на живота си те обгръщат растението със сребриста паяжина. На този фон режимът на влажност се променя, което значително увеличава вероятността от развитие на вторична инфекция.
 • Листните въшки са насекоми с миниатюрни размери, боядисани в зелено или сиво. Паразитите живеят на гърба на листната плоча, което допринася за увяхването на листата. Друг ясен признак на нападение от листни въшки е извиването на краищата на листата.
 • Нематодите са червеи, които при повреда започват да "работят" върху кореновата система. Според симптомите проблемът наподобява протичането на гъбични заболявания. Нематодите изсмукват всички сокове от растението, което води до смърт.

Петунията изсъхва: какво да правя

За да предотврати смъртта на петунията, тя се нуждае от помощ. Но преди да помогнете, е необходимо да установите основната причина за проблема и само след като вземете предвид провокиращия фактор, започнете лечението.

ЗащотоКакво се изискваАлгоритъм на действията
Неправилно поливанеДренаж;1. Ако причината за увяхването на растението е излишната влага, растението трябва да бъде трансплантирано незабавно.
Нов контейнер (саксия);2. За да се избегне стагнацията на водата в саксията, е задължително да се напълни дренажът.
Мека вода със стайна температура.
Недостиг на желязо в почвата (желязна хлороза)Разтвор на железен сулфат или лимонена киселина. Необходимо е веществата да се разреждат в преварена охладена вода.Напоявайте растението с получения състав след поливане с обикновена вода.
Сиво гниенеХимикали, например, Skor, Integral;1. Направете корекции в процедурите за грижа - умерено поливане с мека вода, добро осветление, влажност на въздуха не повече от 80%.
Креда, дървесна пепел или въглен.2. Необходимо е да се отстранят засегнатите растителни фрагменти
3. Внимателно обработете петунията с тебешир или въглен.
4. Напояване с препарати, пригответе разтвора стриктно в съответствие с приложените инструкции за употреба.
Брашнеста манаПри слаба лезия се препоръчва да се използват препарати от желязо / меден сулфат, Fundazol или Fitosporin.1. Отстранете засегнатите фрагменти, осигурете чист въздух на растението, обработете почвата с течност от Бордо.
Ако болестта е силно засегната, препоръчително е да се използват Pure Flowers, Proton или Ordan.2. Третиране на растението с химически препарати съгласно приложените инструкции за употреба.
Паяк акариКогато този паразит е засегнат, лекарства като Apollo и Neoron са показани за употреба.
Листни въшкиНай-ефективните лекарства, предназначени за борба с колониите от листни въшки:1. В случай на слабо увреждане на листни въшки, насекомите се събират предварително на ръка; за постигане на стабилен и дългосрочен резултат растението се напоява с неконцентриран разтвор на химикали.
2. При тежки повреди е препоръчително незабавно да започнете обработката с химикали.
Decis или Confidor (0,5 ml за 1 литър вода);
Aktara (за 1 литър вода 1 g от лекарството);
Fufanon (1 ml за 1 литър вода).
НематодиПо отношение на нематодите лекарството Narcissus е ефективно (0,5 ml на 1 литър вода).Доста е трудно да се отървете от тези червеи. Ако химикалът няма правилния ефект, растението трябва да бъде трансплантирано в нова почва, след предварителна обработка на кореновата система със слаб разтвор на калиев перманганат.

Петуниите са привлекателни и непретенциозни растения, дори начинаещите агрономи могат да ги отглеждат. За успешното отглеждане трябва не само да се запознаете с всички агротехнически правила, но и стриктно да ги спазвате. Когато се появят първите признаци на отклонения, трябва незабавно да започнете да идентифицирате основната причина. В повечето случаи решението на проблема е да се направят корекции в грижите, ако е необходимо се използват химикали.