През есента е време да се погрижим за това как ще изглежда градинската площ през следващата година: събираме паднали листа, подготвяме нови лехи и засяваме култури. Сухите семена, засети в почвата в края на есента или началото на зимата, могат да издържат на студове до -30 ° C под сняг. Тази статия ще предостави информация за това какви цветя могат да бъдат засадени със семена на открито преди зимата, кога и как да подготвим почвата и посадъчния материал.

Устойчиви на замръзване цветни култури

Зърната на много цветни култури имат твърда, защитна обвивка. По време на зимната сеитба те са стратифицирани от ниски температури. Черупката става по-малко твърда и кълновете се втвърдяват, в него се активират процеси на растеж.

Тези растения имат ранен и обилен цъфтеж. Можете да посеете както едногодишни, така и трайни насаждения преди зимата.

Едногодишни цветя, често отглеждани в летни вили, подходящи за зимна сеитба:

 • невен;
 • едногодишна лупина;
 • настурция;
 • knapweed;
 • космея;
 • тагетес (невен);
 • астра лайка.

За да спестите време, многогодишните цветя могат да се засяват в края на есента.

Забележка! Многогодишните цветя с подзимни сеитба ще растат по-бързо и ще цъфтят през следващия сезон.

Когато купувате разсад, декоративните растения са скъпи, засяването на семена е много по-евтино.

Многогодишни цветя за зимно засаждане:

 • тинтява;
 • камбани;
 • лавандула;
 • Gaillardia;
 • аквилегия;
 • градински бял равнец.

Лавандула

Описание на тези растения е достъпно в каталозите на семената. Чрез внимателното им изучаване е лесно да се определи кои цветни семена могат да бъдат засадени преди зимата. Такова легло ще се счита за училище, от което през пролетта разсадът може да бъде засаден на постоянно цветно легло.

В края на лятото се събират семена от любимите им растения, за да се сеят от година на година.

Кога да засаждате цветни семена в земята преди зимата

Засяването на семена преди зимата е възможно от началото на октомври до средата на ноември при липса на снежна покривка и сухо време. Нощната температура по това време спада до -4 ... 5 ° С.

Основните условия за успешно презимуване на семената в почвата са:

 • сух посадъчен материал;
 • липса на кълняемост;
 • при сеитба в канали семената се покриват със суха, незамръзнала почва.

Земята

Целта на зимната сеитба е да осигури безопасността на семената и условията за тяхното ранно покълване.

Подготовка на почвата и семената

Цветните лехи се приготвят в края на август - началото на септември. Изберете място, защитено от ветрове, слънчево, където ще бъде осигурено задържане на сняг. Парцелите от южната страна на къщата са подходящи.

Хумусът или добре изгнил оборски тор 4-6 kg / m², суперфосфат 30-40 g / m², калиев хлорид 30 g / m² се нанасят върху градинското легло, изкопават се до дълбочината на щик с лопата и се изравняват добре с гребло. След това се правят канали с дълбочина 4-5 cm на разстояние 12-15 cm.

Внимание! Семената преди зимната сеитба не трябва да се накисват и покълват.

Почвата, която ще затвори каналите след сеитбата, се отстранява предварително в стаята преди настъпването на слана. Например можете да съберете кофа с градинска пръст или да купите пакет плодородна почва в размер на 5 литра.

Как да сеем правилно

Всяко семе се поставя в предварително подготвените канали 1,5-2,0 пъти по-често, отколкото при обикновена сеитба. Например, астри от лайка и тагетес могат да се засяват в непрекъсната лента.Отгоре поръсете събраната земя - малки зърна със слой 2,5-3 см, по-големи - 3-4 см.

За да улови снега, цветното легло е покрито с върхове от зеленчуци, царевица, слънчоглед, борови или смърчови клони.

Подслон със смърчови клони

През пролетта градинското легло се отваря. Когато почвата изсъхне, плевелите и разрохкват, след като се разреждат на разстояние 5-6 см.

Разсадът се отглежда в училище до фазата на 3-4 истински листа, след което се засажда на постоянно място.

Знаейки какви цветя могат да бъдат засадени със семена през есента преди зимата, всеки градинар или летен жител ще може да отглежда любимите си цветя в градината без ненужни пролетни караници.