Розата се нарича „кралицата на градината“. Това красиво цвете е широко разпространено в почти всички региони на Русия, отглежда се както на юг, така и в Сибир, с изключение само на Далечния север. Популярността му се дължи на факта, че розовите храсти украсяват не само малки площи в градини и предни градини, но също така изглеждат добре покрай градински пътеки и в цветни лехи.

Общи правила за грижа за розите на открито

За да растат наистина добре розовите храсти и да се радват на обилен цъфтеж, трябва да им осигурите подходящи грижи през целия сезон. На първо място, трябва да изберете правилното място, където ще бъдат засадени разсад. Мястото трябва да е добре осветено и защитено от силен вятър и течение. Освен това не е позволено подземните води да преминават близо до повърхността на почвата.

Дупката за кацане трябва да бъде изкопана достатъчно обемна - 50 сантиметра дълбока и 60-70 сантиметра широка. Ако почвата на площадката е бедна, препоръчително е да добавите една или дори две кофи хумус, компост или хранителна почва към ямата за засаждане. Също така, независимо от състава на почвата, към дупката трябва да се добавят минерални торове - 50 грама карбамид и същото количество фосфорно-калиеви торове.

Рози

Допълнителна информация! Ако уреята не е налична, тя може да бъде заменена с нитрат. Той обаче трябва да е амонячен.

Разсадът трябва да бъде засаден така, че мястото на присаждане да е на 5-7 сантиметра под нивото на почвата. Ако присаждането е над нивото на почвата, то може да замръзне, но също така е нежелателно да се задълбочава с повече от 7 сантиметра.

След засаждането храстите се поливат и мулчират обилно. Розите също се нуждаят от добро поливане през сезона. Първите 2-3 години от храненето могат да бъдат пропуснати, тъй като торовете вече са добавени в дупката по време на засаждането. Но започвайки от четвъртата година, храстите се хранят поне два пъти на сезон - в началото на пролетта (с азотни торове) и през август (с фосфор и калий).

В края на есента храстите се отрязват и се покриват за зимата. Стърготините се използват главно като подслон, а отгоре са покрити с покривен материал и филм, тъй като розите трябва да осигурят суха зима. Въпреки това, няма нужда да бързате да се подслонявате през зимния период, растенията трябва да бъдат затворени само когато температурата през нощта е стабилна на около 5-7 градуса под нулата. Скриването по-рано само ще навреди.

Забележка! Напоследък в магазините се появяват хибридни сортове, които зимуват добре в централна Русия и без подслон могат да издържат на студове до -30 градуса.

Колко често да поливате розите?

Всички растения се нуждаят от вода и розите не са изключение. За да могат храстите да растат добре, да се развиват и в резултат на това да се моля с обилен цъфтеж, трябва да знаете колко често трябва да се поливат и колко обилно.

Първата стъпка е да се определи вида на почвата в градината. Пясъчната почва изсъхва много бързо и лошо задържа влагата. Но глинестата почва, напротив, задържа дълго време животворна влага. Розите обаче, както и много други растения, не растат добре на глина. Ето защо, преди засаждането на разсад, в дупката се внася компост или хумус, за да се разхлаби леко тежката почва.

Поливане на рози

Друг основен фактор, влияещ върху честотата на поливане, са метеорологичните условия. Не поливайте рози в хладно и дъждовно време.Продължителните дъждове сами по себе си могат да доведат до проблеми на тези растения под формата на различни заболявания. Ето защо, за да не се влошат нещата, поливането при това време е строго забранено. Но в жегата розите трябва да се поливат по-често по-обилно. Не можете обаче да злоупотребявате и с него.

Ако в района има проблем с вода, след всяко поливане храстите се препоръчва да мулчират. Като мулч можете да използвате стърготини, дървени стърготини, хумус или компост. При горещо време се препоръчва напояване веднъж на 3 дни, а в нормални топли дни - веднъж седмично.

Важно! Силният вятър бързо изсушава почвата, в резултат на което розите могат да страдат от липса на вода. При ветровито време количеството на животворната влага се увеличава.

Специалистите съветват също да се вземе предвид възрастта на розовите храсти. Младите разсад се нуждаят от по-често поливане, тъй като все още нямат мощна коренова система. В резултат на това през първите години след засаждането те трябва да се поливат по-често, тъй като всмукателните корени са близо до повърхността на почвата и на такива места почвата изсъхва по-бързо. Младите растения имат огромен риск да умрат от липса на животворна влага. С течение на времето кореновата система на розите ще се развие и ще се задълбочи, след което поливането може да бъде умерено.

Специално внимание трябва да се обърне на размера на храста, както и на колко години е той. Бушът е отражение на кореновата система. Колкото по-голям е розовият храст, толкова повече вода се нуждае. Зрелите и разпространяващи се храсти трябва да се поливат много по-обилно от младите растения. Ако новозасадените рози се поливат в размер на една кофа на разсад, тогава 3-4 възрастни 10 кофи трябва да се излеят върху възрастен храст.

Засаждане на роза

Как да поливаме рози през пролетта и есента

С настъпването на топлината листата на розите започват да цъфтят и храстите се подготвят да изхвърлят първите пъпки. За да бъде цъфтежът изобилен, а пъпките да достигнат размера, деклариран за определен сорт, растенията се нуждаят от вода. При липса на влага, пъпките ще бъдат малки и в някои случаи могат да изсъхнат и да отпаднат напълно. За да не се случи това, розите започват да поливат през април. През пролетта обаче не се изисква много вода. Ще бъде достатъчно да поливате розовите храсти веднъж на 7-10 дни.

Розите се нуждаят от повече вода през есента, отколкото през пролетта и дори лятото. През есента (септември - октомври) те се подготвят за зимата. Ето защо, в зависимост от времето и климата в определен район, розите се поливат обилно, като същевременно удвояват количеството вода.

Важно! Поливането на розите трябва да бъде спряно с появата на постоянно ниски температури.

Мога ли да поливам рози със студена вода?

Розите са топлолюбиви растения. Те обичат не само слънчеви и топли дни, но и вода, загрята на слънце. Много летни жители правят голяма грешка, поливайки розовите храсти със студена вода от кладенец или маркуч. Това не може да се направи, защото такава животворна влага може да навреди на разглезените рози - след такова поливане розите рискуват да се разболеят.

Ако постоянно поливате розите със студена вода, тогава в крайна сметка растенията могат да умрат след известно време. Не можете да налеете и гореща вода, тя трябва да е топла.

Как правилно да поливаме розите на открито и на открито

Следва да се спазват следните правила:

  • Поливането на рози е най-добре да се извършва по-рядко, но с много вода. Честото поливане с малко количество вода само вреди на растенията. Рядкото, но обилно поливане ще допринесе за развитието на кореновата система.
  • Поливайте розовите храсти от голяма лейка (8-10 литра). Водата не трябва да се излива от лейката на един поток, така че трябва да поставите дифузьор и да поливате розите по метода на пръскачката. Ако розите поливат от маркуч, препоръчително е да намалите налягането на водата и, ако е възможно, да настроите и режима на душ.
  • Не можете да излеете цялата вода под храста наведнъж. Напояването трябва да става бавно с кратки паузи. Тази техника е необходима, така че водата да има време да се абсорбира и да отиде възможно най-дълбоко в земята.
  • Поливането на рози през лятото е най-добре да се извършва не в горещ следобед, а рано сутрин.Поливането вечер не се препоръчва, тъй като излишната влага ще допринесе за развитието на гъбични заболявания, мухъл и черно петно ​​през нощта.

Забележка! След силна суша почвата често се втвърдява и животворната влага бързо се абсорбира. В резултат на това ще са необходими повече вода и време за напояване на храстите.

Съвети от опитни цветари

За да знаете със сигурност дали розите се нуждаят от поливане, можете да използвате метод, който помага да се определи степента на сухота на почвата. За да направите това, до розовия храст трябва да изкопаете дупка с дълбочина 10-15 сантиметра. Ако почвата на тази дълбочина е суха, тогава е необходимо поливане. Розите, засадени в саксии или кутии, се нуждаят от по-често поливане.

Не трябва да се пренебрегва мулчирането. Дебел слой мулч ще помогне за задържане на влагата в почвата за дълго време. В резултат на това градинарят ще може да намали количеството поливане, което е много важно за тези, които имат проблеми с водата. Мулчът обаче трябва да се сменя поне веднъж годишно - през пролетта.

Използвайки всички тези прости трикове за поливане на рози, градинарят ще помогне на розовите му храсти да растат добре и бързо. В резултат на това розите ще цъфтят пищно и дълго време.