Подборът на сортове е от съществено значение при отглеждането на аспержи. Правилният подбор зависи не само от количеството на реколтата, но и от нейното качество.

Качества на аспержите

За да бъде търсен на пазара, сортът трябва да има следните качества и свойства:

 • зимна издръжливост;
 • устойчивост на суша, топлоустойчивост, устойчивост на сол;
 • устойчивост на болести (предимно гъбични и бактериални) и вредители;
 • богат биохимичен състав, ползи за здравето;
 • адаптивност и пластичност;
 • високо калорично съдържание;
 • висока производителност;
 • икономическа ефективност на отглеждането;
 • технологичност, обработваемост за приготвяне на супи, салати и други хранителни продукти.

Препоръчително е да отглеждате сортове с различен период на зреене, за да си осигурите пресен здравословен продукт за възможно най-дълъг период от време.

Аспержи: най-добрите сортове за използване на открито

Чернооките грахчета

Сред сортовете зелен фасул има около 100 сорта, но някои от тях са особено разпространени поради своите свойства:

ИмеКратко описание
Лилава кралицаСортът се отличава с характерния си лилав цвят и удължени шушулки, чиято дължина може да достигне 14 см. Положително свойство на Purple Queen е устойчивостта към вирусни заболявания. Поради добрата си адаптивност и висок добив, сортът може да се култивира в повечето региони на Русия.
Azuki (лъчист)Фасулът Azuki произхожда от Хималаите и се отглежда в цяла Източна Азия. Зърната Azuki имат приятен тъмночервен цвят.
Черно окоСортът получава името си от малката черна точка върху бели семена. Зърната с черни очи са с много малки размери и имат тънка обвивка, която им позволява бързо приготвяне, без да се накисва.
Зелен гигантСортът е огромен по размер. Лианата може да достигне 3 м дължина, шушулките растат до 22 см. По време на фазата на цъфтеж се образуват малки лилави цветя. Според описанието на зеления гигант, плододаването обикновено започва на 55-ия ден след засаждането и продължава до настъпването на студеното време.
Златен нектарСортът достига височина от 4 метра. Шушулките обикновено са дълги 25 см, жълтеникаво-златисти на цвят. Плодовете са бели на цвят, имат високи вкусови качества, узряват рано - 65-70 дни след засаждането. При готвенето се препоръчва използването на неузрели зърна и шушулки.
БлухилдаСортът аспержи Bluhilda се отличава с лилавия си цвят на цветя, шушулки и листа. Сортът закъснява, продължителността на вегетационния период е 90-110 дни, в резултат на което се препоръчва отглеждането му чрез разсад в европейската част на Русия. Цъфтежът започва рано и завършва с настъпването на студено време, т.е. растението съдържа както плодове, така и цветя. Това прави Bluhilda ценен сорт не само в кулинарно, но и в декоративно отношение. Шушулките с дължина 16-24 см, разширени, без пергамент и влакна, по време на кипене стават зелени. Ако бъдат прибрани твърде късно, те стават твърди от парцела. Зърната са бежови, едри, мазни при варене.Лиана е тежка и мощна, с дължина до 4 метра, в резултат на което се нуждае от добра опора.
КарамелРанен сорт с добър приятен вкус. Шушулките са зелени, без пергамент. Карамелът е устойчив на вирусни заболявания.
ЗабележкаСортът е в средата на сезона. От периода на образуване на масови издънки до съзряването на остриетата отнема около 56-60 дни. Върху тези зърна се образуват светлозелени лопатки на аспержи.
ОктаваРеколтата от този сорт узрява 50 дни след образуването на масови издънки. Бушът е компактен, не повече от 40 см, лопатките са жълтеникави, дълги около 17 см. Октави шушулки от боб могат да се консумират както пресни, така и за технологични цели.
ГердаСортът принадлежи към категорията за ранно узряване. Храстът започва да се навива в процеса на растеж, достига височина до 3 метра, поради което се нуждае от фиксиране към здрава опора. На шушулките няма пергаментен слой; те могат да достигнат 20 см дължина.
Златен саксонРанно узряващ сорт, реколтата узрява на 50-55-ия ден от вегетационния сезон. Зърната Golden Sachs имат приятен вкус на сочни плодове без наличие на пергамент. Бушът е нисък и компактен.
РумбаСорт в средния сезон. От момента на образуване на масови издънки до узряването на реколтата от зеленчуковия румба боб минават 65-90 дни. Храстите растат до 3-3,5 м дължина и се нуждаят от опора. Зърната са лилави, продълговати, без слой пергамент. Зърната румба се отличават с отличен вкус и гъвкавост.
ExaltoРанен среден клас. Характеризира се със средно големи листа, малки до средни бели зърна. Сортът е устойчив на антракноза. Препоръчва се за отглеждане в лични спомагателни парцели. Вкусовете на качество са отлични.
ЛораОт появата до появата на техническа зрялост преминават 65-70 дни, което прави сорта в средата на сезона. Бушът е висок и компактен, тип храст. Шушулките са бели на цвят, достигат дължина 12 см и се поставят в горната част на растението. Сортът има положителен вкус и е подходящ както за прясна консумация, така и за консервиране. Лора е подходяща за механизирано прибиране на реколтата. Различава се по устойчивост на бактериоза и антракноза.
ТурчинСортът принадлежи към групата в средата на сезона. Лозите достигат до 3,5 м дължина. Те се отличават с тънки издънки и удебелена зеленина. Цветята са ярко бели. Шушулките са дълги 17-19 см, цветът е светло зелен с лилаво-тъмни петънца. Сортът е устойчив на антракноза и бактериоза.
червена шапчицаБушът е компактен, не повече от 35 см височина. Листата са светло зелени, цветята са бели. Зърната са бели; половината от повърхността им е заета от яркочервено око. Реколтата от боб Червената шапчица узрява заедно, на 95-100-ия ден след началото на вегетационния сезон.
Шоколадово момичеУзряването на реколтата започва на 80-100-ия ден след засаждането, което прави сорта в средата на сезона. Храстът расте до 30-60 см. Цветовете са с яркорозов цвят. Фасулът се отличава с нетипичен кафяво-тъмен цвят. Фасулът Шоколадница е устойчив на топлина и суша, може да се отглежда успешно в южната част на Русия. Устойчив на бактериоза и антракноза, е засегнат от аскохит.
Драконов езикИзвестен е още като Виолет. Лианите на храста нарастват до 2,5 м. Съцветията са много големи, характеризиращи се с лилаво-розов цвят. Шушулките имат приятен люляков цвят. Зърната са светлозелени в началото на вегетационния период; по време на процеса на узряване те придобиват кафяв цвят.
АметистСредно ранен сорт боб с удължени шушулки с необичаен тъмнолилав цвят. Реколтата узрява по различно време, поради което периодът на производство на плодове продължава доста дълго. Основното изискване на сорта за условията на отглеждане е наличието на топлина.
ХелдаОт появата на разсад до техническа зрялост минават около 70 дни, т.е. средносезонен сорт. Фасулът е едър (до 2,5 м височина), къдрав. Фасулът със светло зелен цвят, дълъг до 25 см, месест и сочен, има висок вкус.Сортът е непретенциозен и лесно се адаптира към новите условия на отглеждане.
ПоходкаРанно узряващ сорт за универсална употреба. Вкусът и търговските качества са високи. Дължината на шушулките е около 12-13 см, с настъпването на техническата зрялост те придобиват тъмно зелен цвят. Сортът е устойчив на кафяво петно, мозайка, антракноза.
ЧаровницаРанен сорт, узрява за 45-50 дни. Притежава високи вкусови качества, устойчивост на основни болести на културата, зимно устойчивост и устойчивост на суша. Препоръчва се да се използва при приготвянето на различни ястия, по-специално като зелен фасул в корейски стил и др.
МатилдаКъдрав сорт в средата на сезона (65 дни преди узряване). Зърната са дълги 20 см, лилави и продълговати, без влакнеста структура.
ЧерноокСортът е включен в групата за ранно узряване. Храстът е компактен, висок около 40 см. Шушулките са жълти, прави, дълги 10-12 см. Черноокият е устойчив на повечето болести, засягащи аспержите.
Захарна лъжичкаСредно ранен сорт (около 60 дни). Бушът е компактен, заемащ не повече от 30-40 см височина. Зърната са удължени, леко извити, дълги около 15 см. Плодовете са бели на цвят, без пергамент и влакна. Технически клас, използван при обработката. Притежава висок вкус и устойчивост на бактериоза и вирусна мозайка.
АльонкаСортът е в средата на сезона. Зърната са сплескани, леко извити; с настъпването на техническата зрялост те придобиват зелен цвят, пожълтяват и стават по-ярки при биологична зрялост. Плодовете са тъмнокафяви, лъскави. Добивът е висок и стабилен.
Черен брилянтенРанно узряващ сорт храст. Компактен (около 40 см дълъг), образува до 35 боб. Семената са елипсовидни, тъмно лилави. Сортът е устойчив на мозайка и показва висок вкус.
АпартаментСредно ранен сорт с височина на храста около 40 см. Липа зеленина, лилави цветя, среден размер. Зърната са с дължина до 16 см, подходящи за приготвяне на различни ястия.
Златна огърлицаРаннозрял сорт боб, който изисква подкрепа за храстите. Растенията се изкачват и растат до 2,5 м дължина. Шушулките леко извити, ярко жълти, дълги около 17 см. Устойчиви на антракноза и бактериоза.

Забележка: Зеленият или жълтият зелен фасул често се комбинират в една група - фасул туш.

Каупа често се бърка с аспержи. Въпреки външната прилика, това не са аналози, а напълно различни видове. Това е храстовидно растение, което се вие ​​в някои случаи. Плододаването започва през юли и продължава до средата на есента. Плодовете са малки нюанси, светли и тъмни нюанси. Те могат да бъдат заместени с аспержи, ако е необходимо. Най-често срещаните сортове варива:

 • Японски;
 • Виетнамски;
 • Китайски;
 • Корейски.

Зеленчук вигна

Препоръки за отглеждане

Културата не може да се отглежда на едно и също място. Възможно е да го върнете към предишния парцел само след изтичане на поне 3-4 години. Освен това не го обработвайте след останалите бобови растения.

Най-подходящи предшественици:

 • морков;
 • цвекло;
 • домати;
 • патладжан;
 • картофи;
 • зърнени храни;
 • репичка;
 • зеле и др.

Подготовка на почвата

Сюжетът трябва да започне през есента. Почвата се изкопава, като за всеки квадратен метър се прави:

 • 4 кг хумус;
 • 2 с.л. л. пух или доломитово брашно;
 • 1 ст. л. нитрат и суперфосфат.

Подготовка на почвата за засаждане

В това състояние сайтът е оставен за зимата. Няколко дни преди сеитбата почвата отново се изкопава и изравнява с гребла. Ако почвата е вискозна и тежка, препоръчително е да добавите пясък към нея в размер на 5 кг на метър на квадрат. За дезинфекция на мястото се напръсква със слаб разтвор на калиев перманганат няколко часа преди засаждането.

Първо трябва да се сортират семената, като се отстранят малки, дефектни, наранени. Необходимо е да оставите само големи, напълно оформени и завършени. След това те се поставят за 12 часа в съд с вода, загрята до + 35-40С, след което водата трябва да се източи.

Място за кацане

Зоната за отглеждане на аспержи трябва да бъде добре осветена, но в същото време е необходима защита от ветровете. Позволено е леко засенчване. Най-добре е да засадите растения от източната страна, за да подобрите осветлението на растенията следобед.

Почвата трябва да е плодородна, разрошена и влагопропусклива. Реакцията е неутрална или слабо алкална. Киселите почви се неутрализират с пух или пепел. Водни, глинести и наситени с азот почви не са подходящи за отглеждане на аспержи. При близкото появяване на подпочвени води също е по-добре да се въздържате от отглеждане.

Разсад от аспержи

Слизане и предварителна грижа

Аспержите са термофилни култури. Може да се засажда на открито, само след като заплахата от замръзване е напълно отминала.

Важно: кълновете могат да загинат при температури от + 5C и по-ниски.

За да се дезинфекцира семето, то се накисва за един ден в разтвор на калиев перманганат. След това трябва да накиснете подутите семена в разтвор на борна киселина (10 g от лекарството на литър вода) за 2-3 минути. Процедурата помага да се предпазят растенията от вредни насекоми.

На парцела те изкопават канали с дълбочина 5-6 см и ги разливат с утаена вода. След това там се поставят семената и те се вграждат на дълбочина около 4 см. След това почвата се изравнява и върху нея се поръсва хумус, като се разпределя равномерно. Ако е възможно, се препоръчва да се опъне полиетиленов филм над леглото, като се фиксира по краищата на канала. Това ще ускори процеса на покълване на семената.

Разстоянието между редовете трябва да бъде 25-30 см за храстови растения и 45-50 см за катерещи се растения.

Външни аспержи боб

Обикновено след седмица и половина появата на разсад започва на повърхността на земята. През този период е необходимо да се разрежда, като между растенията за катерене и храстовите сортове се оставя разстояние от 25-30 и 10-15 см. Когато разсадът достигне 10-12 см, те се изпръскват за укрепване на кореновата система. Когато отглеждате катерещи се сортове, е необходимо да инсталирате 2-метрова опора, върху която храстът е фиксиран, след като върху него се е образувала стрелката.

Поливане

Поливането се извършва рано сутрин и вечер, за да не изгори листата от слънчевите лъчи. Често е достатъчно едно обилно поливане на седмица. Горният слой на земята винаги трябва да е влажен.

Във фазата на формиране на 4-5 листа поливането се намалява, но по-близо до началото на цъфтежа те отново се увеличават. След приключване на напояването почвата се разхлабва и загребва по-близо до храста, за да се увеличи достъпът на въздуха до кореновата система. В същото време плевелите трябва да бъдат премахнати.

Достатъчно е едно обилно поливане седмично

Торове

Когато се появят първите листа, растенията трябва да увеличат вегетативната маса, за което се хранят със суперфосфат (30-40 g на квадратен метър). Когато шушулките започнат да узряват, те преминават към използването на дървесна пепел.

Подобно на повечето бобови растения, фасулът е способен на самоизвличане на азот. В резултат на това културата е в състояние да направи без торене с този елемент. Нещо повече, това ще провокира прекомерен растеж на зелена маса, което ще се отрази негативно на добива.

Защита срещу болести и вредители

Аспержите са податливи на редица заболявания, особено през първите фази на вегетацията. Най-опасните за нея са:

 • брашнеста мана;
 • антракноза;
 • кореново гниене;
 • бактериоза;
 • аскохит;
 • бяло гниене;
 • мозайка.

Аспержи в зърна, склонни към заболявания

За борба с тях се използват специални фунгициди. Мозайката и други вирусни заболявания не могат да бъдат лекувани и поради това засегнатите растения трябва да бъдат премахнати от мястото възможно най-скоро, преди болестта да се разпространи в други растения.

Сред вредителите най-голямата вреда за аспержите е:

 • белокрилка;
 • кълнова муха;
 • охлюви;
 • пъпешна въшка.

Те се унищожават с инсектициди. Охлювите е позволено да се събират на ръка.

Реколта от аспержи

Прибиране на реколтата

Узряването на плодовете обикновено започва през юли-август и в зависимост от сорта може да продължи до есента. Шушулките могат да се събират по време на млечна зрялост, преди да са се втвърдили или загубили вкуса си.

Зреенето трябва да се наблюдава ежедневно и да се събират само тези шушулки, които висят по-малко от седмица. Беритбата се извършва рано сутрин. Оскубаните шушулки се ядат или се оставят да замръзнат или за преработка по специални рецепти.