Грахът е едно от най-обичаните бобови растения, които производителите отглеждат на своите парцели. Консумира се прясно и консервирано. Освен това грахът обогатява почвата с лесно усвоим азот. Полезните бактерии живеят близо до корените на бобовите растения, които съществуват в симбиоза с грах или боб. Тези полезни микроорганизми натрупват и отделят азот от почвената атмосфера, който лесно се усвоява от култивираните растения.

Въпреки това бобовите растения имат една особеност - обогатявайки почвата с азот и я прави здрава, те самите не могат да понасят излишък от този микроелемент. И ако има твърде много от него, тогава симбиозата на микроорганизмите и това растение не възниква. Ето защо, трябва да запомните основните правила на сеитбообръщение, а също така да знаете - след граха, какво може да се засажда. В крайна сметка бобовите култури не се отглеждат на едно място дори два сезона подред.

След това засадете граха? Основните правила за сеитбообръщение и зелено торене - това и много други ще бъдат описани по-долу.

Най-подходящите условия за отглеждане на грах

Въпреки че това бобово растение е непретенциозно, за да увеличите добива му трябва да работите усилено и да създадете необходимите условия за нормален растеж и развитие на открито.

Грах на открито

Трябва да започнете, като изберете място, където ще растат бобовите растения. Най-доброто място за това растение е добре осветено от слънчевите лъчи, защитено от пориви на вятъра и течение. Въпреки че расте добре и дава плодове на полусянка, обилните реколти от грах могат да се получат само в лехи, добре осветени от слънцето. Удобно е да отглеждате този зеленчук по солидни огради, стени на стопански постройки (от южната страна). Именно на тези места растението е едновременно защитено от силен вятър и има опора, по която е по-удобно да се развива.

Интересно! Летните жители често отглеждат грах под овошки - ябълки или круши. В кръга на багажника предварително се въвежда плодороден субстрат - смес от градинска пръст и хумус (дебелина на слоя - най-малко 10 cm).

Тези зеленчукови растения обичат влагата, така че сеитбата на грах трябва да се извършва само в добре навлажнена почва. И в бъдеще основното изискване е постоянно да се поддържа средното съдържание на влага в горния почвен слой по време на появата на пъпки, активен цъфтеж и образуване на яйчници. Ако почвата е суха, тогава съцветията и яйчниците ще паднат от миглите. Защо това се случва е разбираемо - храстите нямат достатъчно влага за цял живот.

Можете да засадите семена от грах при температура най-малко 6 ° C - това растение е силно устойчиво на студени щракания, поради което покълва добре при такива условия. Но е по-добре първо да покриете посевите с фолио. Появяващите се разсад могат да се отворят, когато температурата на въздуха се повиши до 14-16 ° C. Яйчникът се образува върху миглите при 14-16 ° С, но за активно узряване на шушулките е необходима температура най-малко 18-21 ° С.

Засаждане на грах

Въпреки че това бобово растение може да расте във всякакъв вид почва, най-добрата почва за отглеждането му е рохкава, влажна глинеста или пясъчна глинеста почва, която е богата на хранителни вещества (включително фосфор и калий). За есенното копаене към алуминия трябва да се добавят речен пясък и компост (или хумус). Норма на нанасяне - поне 10 кг на 1 кв. м. Кацането в тежки почви трябва да става със задължително предварително дрениране на леглата.

Ако засадите грахови лехи през пролетта, добра реколта от тези едногодишни бобови растения вече може да порасне през юли. И в началото на август можете отново да засадите това зеленчуково растение, но вече като сидерат. Веднага след като грахът се издигне на височина с 14-16 см, той може да се разорава по време на есенното копаене.

Какво е зелено торене и сеитбообръщение

За да получавате високи добиви от зеленчуци годишно, да не натрупвате патогенни микроорганизми и „вредни“ бъгове в почвата, трябва да знаете основните правила на сеитбообръщението. Почвата се нуждае от почивка, за да възстанови хранителните вещества. Най-добрата почивка за почвата е смяната на едногодишни растения в лехите. Такова редуване трябва да се извършва, като се вземат предвид характеристиките на отглежданите зеленчукови растения, така че те да не избират едни и същи хранителни вещества от почвата всяка година.

С добре разработен график на сеитбообръщение, предшествениците помагат да узрее добра зеленчукова реколта през следващия сезон. В същото време годишната промяна на едногодишните растения в леглата дава възможност да се попълнят онези елементи в почвата, които са били избрани от нея през предишния сезон.

Важно! Компетентната сеитбооборот и засяването на зелено торене ви позволяват да обработвате мястото в продължение на десетилетия, без да изчерпвате почвата.

Бобовите растения често се използват като зелени торове. Ето защо, след като ги разоравате по време на есенното копаене, трябва да знаете какво да засаждате след грах или боб.

Засяването на зелено торене решава сериозен проблем - зелените торове попадат в почвата, допълвайки общия график на торене. Зелените торове се засяват между редове, около ябълкови дървета, круши, костилкови овощни дървета, след прибиране на реколтата в зеленчукови градини. Обикновено периодът на растеж на такива култури е 2-3 месеца (най-важното е да ги съберете или разорете преди узряването на семенния материал).

Засяване на сидерати

Надушвайки такава зелена маса по време на есенния процес на копаене, зеленчукопроизводителите решават няколко проблема наведнъж:

  • в процеса на гниене растителните остатъци се разлагат, насищайки почвата с различни полезни вещества;
  • подобрява се структурата на почвата;
  • в такава среда почвените бактерии се развиват добре, които допринасят за преработката на торовете в съставни хранителни вещества.

Ето защо е много важно да знаете след кои култури можете да засадите бобови растения.

След какви култури може и не може да се засажда грах

Предшественици на грах.

Име на културатаМожете да засадите грах след негоНе можете да засаждате грах след нея
Боб-Невъзможно е
ЦвеклоМога-
Лък-Невъзможно е
ЗелеМога-
КраставицаМога-
ТиквичкиМога
КопърМога-

Както можете да видите от таблицата, най-добрите предшественици са кръстоцветни, картофи, краставици, тиквени храсти и зеленчуци. Кои зеленчуци определено не могат да се отглеждат преди грах: разбира се, други бобови растения.

След кои култури може да се засажда грах? Можете да засадите всякакъв вид бобови растения след зърнени култури (ако полето е добре почистено от слама и плевели). Също така се засажда след (или до) царевица. Между другото, тези градинарски култури могат да създадат добри симбионти.

Какво да засаждате след грах през следващата година

Какво да засаждаме след грах през следващата година - този въпрос често задават начинаещите зеленчукопроизводители. Един от основните принципи на сеитбообръщението е да не се засаждат бобови растения на едно място за повече от един сезон. Но през следващия сезон, например, можете да сеете кръстоцветни (зеле), тиквени култури, салати.

През следващия сезон можете да сеете кръстоцветни (зеле), тиквени култури, салати.

Свързан въпрос: какво може да се засади в градинското легло след боба? Всичко зависи от желанието на самия зеленчукопроизводител, тъй като след това растение боб могат да се получат високи добиви от почти всяко култивирано растение. Например, засяването на чесън преди зимата, добри реколти през следващия сезон се дават от зеленчуци от семейство пасленови, пъпеши, моркови, цвекло, ряпа и репички.

Познавайки правилата за сеитбообръщение и разумно използвайки зелено торене, дори начинаещите градинари може да получат рекордни добиви.