Зърната Лима са популярни сред летните жители заради отличния си вкус. Този вид може да се отглежда в цяла Русия: в южните райони се засажда директно в земята в края на април - началото на май, в средната зона на страната, в Далечния север и в Сибир, боб - в оранжерии, тунели или парници.

Описание на растението и неговата история

Фасулът от Лима е роден в Централна Америка. Най-старите семена от този вид се срещат в слоеве, които са на повече от 5000 години. Зърната Лима се отглеждат от древните инки; те идват в Европа след испанските завоевания през 16 век и започват да се използват в готвенето от 18 век. Много начинаещи градинари се интересуват от зърната лима - какво е това, как да го отглеждат в лятната си вила. За да отглеждате правилно хибрид, най-добре е да потърсите помощта на опитни производители.

Този зеленчук има следното описание:

 • е едногодишно растение, което се отглежда в 3 вида: храст, тип с пълзящи клони или катереща част;
 • сортът се опрашва независимо, въпреки че ако наблизо има пчелин, фермерът може да привлече пчели за оплождане на боб;
 • височината на храста варира от 0,3 до 1,8-2 m (за видове катерене), а при пълзящите видове тази цифра достига 15 m;
 • гроздовидните съцветия съдържат от 25 до 30 люлякови или бяло-зелени цветя, стоящи на къси крака;
 • отварянето на пъпките става постепенно.

Лима боб

Добивът от всички подвидове на тази култура е доста висок. Теглото на 1000 зърна, в зависимост от сорта, варира от 0,25 до 1,5 кг.

Културни характеристики

Лунният фасул (друго име на Лима), в зависимост от сорта, има зърна както от малки, така и от големи размери. Цветът им варира от бял до пъстър.

Характеристика на боб:

 • формата на плода е права, понякога с лек завой (подобно на сърп);
 • всяка шушулка с дължина 7 до 20 см съдържа 4 семена;
 • цветът на шушулката при восъчна зрялост е зелен, при узрелите плодове цветът се променя на кафяв или кафяв, въпреки че има хибриди, при които шушулката ще изглежда зеленикава през целия вегетационен период;
 • реколтата се получава за 60-90 дни след сеитбата.

Важно! При някои хибриди бобът става лилав или лилав, докато узрее. Ето защо, когато купува семена, фермерът трябва да научи за възможните цветове на плодовете и зърнените култури.

Най-популярните сортове на това растение са: Захар, Буш финозърнест, арменски, бледо пъстър.

Сладкият боб от лима се консумира варен, пържен или задушен. От зърната се прави брашно, от което се пекат някои видове хляб.

Лима боб с гарнитура

Всички сортове от този боб се използват широко за медицински цели. Лекарите препоръчват сурови зърна лима за киселини, хора със запушен стомах. Те помагат за укрепване на мускулите, предотвратяват образуването на тумори, укрепват кръвоносните съдове и нормализират притока на кръв. Те се дават на спортисти за възстановяване на тялото след състезанието. Зърната Лима се използват в козметологията за направата на маски. Лекарите съветват жените да използват фасул за отслабване. Тези хибриди имат и противопоказания. Те не трябва да се дават на диабетици, пациенти с метеоризъм или уролитиаза.

Култура на засаждане

Хибридът обича топлината, така че практически не толерира дори лек спад на температурата или промени в метеорологичните условия. Културата не понася екстремни горещини и висока влажност.

Растението може да се засажда директно на открито само в южната част на Русия в края на април, когато времето е топло.Почвата трябва да бъде затоплена до 15 ° C, в противен случай хибридът ще умре. В зависимост от сорта, посадъчният материал се засажда, както следва:

 • Ако се използва изглед на храст, тогава направете дупки с дълбочина 4-6 см на разстояние 200 мм един от друг. Между редовете са оставени празнини с дължина между 50 и 60 cm.
 • Къдравите сортове се засаждат на разстояние 300 мм един от друг. Оставете между редовете 0,8-0,9 м.
 • Квадратното гнездо пасва на всички видове боб. Храстите трябва да стоят на разстояние 0,5-0,7 м един от друг.

Ако се очакват нощни студове, тогава посевите трябва да бъдат покрити с прозрачен филм. Покълването на семената дава добри резултати при 25 ° C. Първите издънки се появяват след 6-7 дни.

Важно! В централна Русия и в северната част на страната тя препоръчва отглеждане на боб от Лим по разсадния метод.

След закупуването и отхвърлянето на семенния фонд, екземплярите, които ще покълнат, се потапят в разтвор на калиев перманганат. Издържат 2-3 часа.Тази процедура повишава имунитета на зърната. За да унищожат микробите и яйцата на градинските вредители, семената трябва да бъдат замразени до -10 ° C или нагрявани до + 30 ° C. След това те се поставят в контейнер със стимуланти на растежа.

Третираните семена се засаждат през първата седмица на март. Покълнете кълно от боб върху навлажнена марля. Материалът постоянно се захранва с вода (но не се залива), докато семената набъбнат и изхвърлят корените. След това те се прехвърлят в отделни чаши с пръст (торф, трева, речен пясък), подхранват се със суперфосфат и се поливат с топла вода веднъж на 6 дни. Когато на разсад се появят 1-2 листа, те се гмуркат и след това се прехвърлят в лехите. Тази процедура се извършва, след като температурата на въздуха е зададена най-малко 15-20 ° C. Повечето фермери извършват тази работа в средата на май. За трансплантация трябва да изберете облачен, но не дъждовен ден. По-добре процедурата да се извършва следобед.

Характеристики на грижите

За да могат храстите да се вкоренят добре през пролетта, първо трябва да извършите следната работа:

 • През есента подгответе почвата на мястото. Изкопава се, премахват се плевелите, в почвата се внасят фосфорни и калиеви смеси.
 • Тази процедура се повтаря през пролетта. Дървесната пепел се вкарва в земята.
 • Почвата за засаждане се избира без застояла вода с неутрална киселинност. Мястото за разсад на боб трябва да бъде добре осветено от слънцето.
 • Храстите се хранят за първи път 14 дни след трансплантацията. Приготвя се запарка от пепел и зелени издънки. За целта нарежете копривата, напълнете я с гореща вода, престойте 24 часа.След това я смесете с пепелно брашно, разредете с вода в съотношение 1: 8. За всеки храст е достатъчен 1 литър смес.

След пресаждането на разсад от боб Лима или при отглеждане на разсад директно на място, почвата около тях внимателно се избърсва. Храстите трябва да се подпират, за да се предпазят от силни пориви на вятъра, в противен случай нежните издънки ще умрат.

Важно! Ако не е възможно да се направи опора, разсадът се поставя близо до оградата.

Предшествениците на фасула могат да бъдат домати, тиквички, картофи, тиква. Не засаждайте боб в земята, където преди са растяли кръстоцветни култури, например репички, ряпа.

Отглеждане на фасул от Лима

След вкореняване на храстите, трябва да плевите лехите веднъж седмично и да разхлабите почвата в пътеките 2 пъти на сезон. Почвата в близост до храстите не трябва да изсъхва, затова се препоръчва да се налее достатъчно вода, така че почвата да е влажна, но под растението няма локва. Ако това се случи, тогава с помощта на отклоняващия жлеб трябва да източите водата малко.

Важно! Не позволявайте капчици вода да падат върху листата на боба, тъй като в слънчев ден това ще доведе до изгаряния.

Поливането се извършва рано сутрин преди изгрев слънце. Ако е дъждовно време, се препоръчва насажденията да се покрият с целофан.

Зърната Лима се наторяват с амониев нитрат и фосфатни торове 3 пъти през целия сезон. Сместа се приготвя по такъв начин, че 10 g химикали на 1 m² от градинското легло. В същото време се използва разтвор, според рецептата, който дървесна пепел първо се разрежда с вода в съотношение 1: 1.Компонентите се смесват и след това съотношението на пепел към вода се променя на 1:10.

Амониев нитрат

Фасулът се противопоставя добре на различни вирусни инфекции, но за профилактика трябва да се пръска с лекарства, които убиват гъбички и бактерии. Реколтата може да бъде загубена поради разпространението на брашнеста мана или зацапване. Фасулът от Лима може да се зарази с тези заболявания от последните дни на юли до средата на август. За да се елиминира възможността от развитие на тези заболявания, храстите се третират с Baktofit. От народните средства се препоръчва използването на меден сулфат и 1% разтвор на течност от Бордо.

Зърната от Лима са повредени от градински вредители като:

 • белокрила пеперуда;
 • различни видове листни въшки;
 • бобен дългоносик;
 • кълнова муха.

За да ги унищожат, разсадът се третира с Aktara преди цъфтежа. След като пъпките отпаднат, растенията се напръскват с Gaupsin. Листата и стволовете на зърната лима предпазват от листни въшки, като засаждат домати или картофи около лехите. Тези растения привличат калинки, които ядат градински вредители.

Друг начин за унищожаване на паразити е напръскването на храстите с препарати, съдържащи тютюн.

Съвет. Настойки от чесън и лук се използват срещу кариопи. Ако те не помогнаха, тогава се препоръчва културите да се третират със специални биологични препарати.

За да отглеждате боб Лима за начинаещ градинар, трябва да следвате инструкциите по-горе. Ако пропуснете нещо, тогава ще има масивна смърт на боб или добивът ще намалее с 40-50%. При подходящи грижи за реколтата бобът се бере в края на август (ранни сортове) или есента (късни сортове). След това трябва да се запасите със семена за следващата година. Те могат да бъдат взети от отгледани шушулки или закупени нови от надежден производител. Нищо сложно!