Детелината е член на голямо семейство бобови растения. Външно тревисто растение е храсти, чийто корен има способността да улавя близките територии през вегетационния период и да дава млади издънки. Стъблата са сочни, леко космат, а листата на детелината обикновено имат една и съща структура: три листенца, от време на време четири или повече. Името в превод от латински означава „трилистник“ (Trifolium).

Цъфтежът на детелината е доста дълъг - започва в средата на юни и завършва през август. Цветето на детелината е зонтисто съцветие, обикновено белезникаво-розово до люляково на цвят. Всяко цвете е като език, надничащ от съцветие. След опрашването се образува шушулка, която съдържа 1-2 семена.

В дивата природа детелините се срещат на територията на Русия, Украйна и Беларус. Също така се среща в Европа и Северна Африка. Избира умерено влажни ливади, открити горски сечи, а също често расте по крайпътните пътища. В природата има около 250 разновидности на детелина, но само няколко от тях са изкуствено култивирани.

Семена от детелина

Видове детелина

Сред многобройните сортове, широко срещани като декорация в цветни лехи, може да се отбележи следното:

 • Пурпурен (Trifolium incarnatum) е едногодишна билка с яркочервени съцветия. Размерът на главите достига 7,5 см в диаметър. Обичайният период на цъфтеж е през юли. Листата са с диаметър 4 см и завършват с три тъмнозелени листенца. Често се засява като зелена тор. При благоприятни условия височината на храстите не надвишава 30 cm.
 • Бледожълт (Trifolium ochroleucum) - откроява се сред събратята с малки (до 3 см в диаметър) светложълти съцветия. Периодът на цъфтеж е юни-юли. Листата имат дълги дръжки (до 15 см), завършващи с три сочни зелени листенца. Многогодишната трева на едно място се чувства чудесно до 4 години. Расте на височина до 30 см.
 • Ливада (Trifolium pratense) е полу-вечнозелено многогодишно растение с ярки червено-лилави или розови съцветия. Диаметърът на цветните глави не надвишава 2,5 см. Периодът на цъфтеж е от последното десетилетие на май до септември. Листата са тъмнозелени с характерен V-образен модел. Най-често се засява като ценна фуражна култура или зелено торене. Ако не премахнете съцветията, тогава той се размножава добре чрез самозасяване. Обикновено храстите достигат височина 30 см и растат до 60 см ширина.

  Ливадна детелина

 • „Зелен лед“ е декоративен сорт с красиви кремави цветни съцветия и трилистни листа, преливащи се в няколко нюанса на зелено.
 • "Сюзън Смит" - сорт с тъмно розови съцветия, а душовете имат забележими жълти ивици;
 • Пълзящо (Trifolium repens) - известно с белите си ароматни съцветия с диаметър до 2,5 см. Периодът на цъфтеж е от май до септември. Това е полу-вечнозелено многогодишно растение. Пълзящите стъбла са покрити с трилистни тъмнозелени листа с диаметър около 2 см. Стъблата се вкореняват с лекота, което позволява на растението много бързо да развива всички околни области. Обикновено достига височина само 15 см, но през сезона нараства в ширина с 60 см.
 • "Purpurascens" е растение, подобно на детелина, но с необичайни листа с нетипичен червеникаво-кафяв оттенък и зеленикава граница около ръба.
 • "Purpurascens Quadrifolium" - различава се от останалите сортове по листата, които могат да имат 4 или дори повече венчелистчета (5-листна детелина или дори шестлистна детелина).

Как изглежда детелина: описание на засаждането и грижите

Диво растение не се нуждае от плевене или подхранване. Ако детелината е засадена в градината, тогава там тя няма да се нуждае от сложни грижи. Жизнеността на многогодишното растение е толкова висока, че се е превърнала в поговорка. Ще трябва да работите само за да получите жив килим с равномерни и спретнати храсти. За да направите това, изберете зони на открито слънце или в полусянка. Всички видове зърнени култури са отлични предшественици на детелината.

Забележка! Най-добрият посадъчен материал са семената, събрани от двугодишни растения. Точно това се продава в магазините. Ако има такава необходимост, тогава добре оформените храсти се подлагат на разделяне. Степента на оцеляване в такива случаи е много ниска, но понякога те правят това. Семената се събират от големи, изсушени и кафяви съцветия. След това е необходимо да ги изсушите на сянка. След това, поне една година, семената трябва да се съхраняват на сухо, топло и тъмно място.

Преди засаждането почвата под детелината се изкопава внимателно, корените на многогодишните плевели се отстраняват и се брануват. Разходът на семена е приблизително както следва: 320 семена на 1 м2. Тъй като са много малки, те се смесват с почвата и след това се разпределят равномерно върху засетата площ. Максимално допустимата дълбочина на вграждане е 1 cm.

Когато сеят на ръка, тревните площи на детелината са склонни да бъдат неравни. Въпреки че детелината е многогодишна култура, тя може да расте на едно място за максимум 4 години. След това е необходимо напълно да се изкопае територията и да се засее отново. Това обикновено се прави през лятото, така че младите разсад да имат време да пуснат корени преди началото на студеното време. При тази схема на сеитба цъфтежът ще дойде през следващата година.

Ръчно засяване на трева от детелина

Поливането е най-важното условие за растежа на детелината. Ако на обекта дълго време се наблюдава суша, тогава тревата на детелината бързо ще загуби декоративния си ефект. В същото време преовлажняването не е нещо добро. Само бялата детелина е най-устойчива на обилно поливане, както и розовата, която расте дори там, където подпочвените води са много близо до повърхността.

Обикновено засаждането трябва да се полива всяка седмица. Не са необходими торове, тъй като растението се снабдява с азот. Маркучът няма да работи за поливане. Използват се лейки с пръскачки. През цялото време от момента на засаждането мястото трябва да остане мокро и не можете да ходите по него. Първите зелени издънки трябва да се появят след 14 дни.

Тревната поляна има много предимства. Например, можете да се разхождате по него свободно, което е много ценно в личните парцели, където тичат деца и домашни любимци. Ако времето се променя често през лятото, периодите на топлина редовно се заменят със застудявания, това не вреди на растенията.

Забележка! С нарастването на тревата се препоръчва периодично да я подрязвате. Това ви позволява да поддържате тревата си подредена и подредена. Тример ще свърши работа. Подстриганите храсти от обикновена и 5-венчелистчеста детелина се възстановяват добре и продължават не само да растат, но и да цъфтят. Този подход ви позволява да контролирате кацането, като го предпазвате от неконтролируемо нарастване. Тъй като детелината се размножава добре чрез самопосяване, скоро нейните кълнове ще се появят в близките цветни лехи и лехи.

Ползите и употребите на детелината

Многогодишната трева достига височина половин метър и е вездесъща ценна фуражна култура. Освен това е високо ценен като медоносно растение. В цветята му има толкова много нектар в разгара на сезона на цъфтеж всеки ден, че той често изтича навън, привличайки мравки и други насекоми.Събран само от пчели и пчели от цветя на детелина, нектарът се преработва в ароматен мед, който при кристализация става бял.

В земеделието детелината се цени като зелено торене. Кореновата система има свойството, общо за всички бобови растения, да натрупва азот, изсмукан от въздуха. След детелина можете да засявате култури, които се нуждаят от азотно торене, като същевременно спестявате от внасянето на минерални торове, без да нарушавате добива.

Допълнителна информация! Трудно е да се надцени какво означава детелината за добитъка. Факт е, че тревата от детелина има отлични качества, когато се коси за сено. Поддържа се добре и не губи хранителната си стойност през дългата зима. Детелината се смесва във фуражи за месо и млечни говеда, зайци и коне.

Билката червена детелина съдържа около 14% разтворими захари. Поради това растението се използва широко в кулинарията, заедно с такива видове зеленина като спанак, салата. От изсушените и натрошени листа се получава брашно, което се използва за печене на хляб. Ролките от брашно от детелина имат много по-висока хранителна стойност и са част от диетичното меню. В допълнение към захарите, зелените детелини са богати на протеини (до 25%), както и на мазнини (5,6%), които се усвояват добре от човешкото тяло.

Растението се използва широко в народната медицина. Алкохолни тинктури и отвари се приготвят от изсушени билки и съцветия от сортове детелина. Те се използват при лечение на бронхит, туберкулоза и други белодробни заболявания. Детелината е полезна при анемия, помага да се отървете от храносмилателните разстройства, да възстанови менструалния цикъл, използва се като ценен диуретик и като част от бъбречните такси. Запарката от цветя е добре известно средство за изплакване на очите срещу различни възпаления. Всеки тип корейски чай (като детелина от седем листа) може да помогне за успокояване на главоболието и облекчаване на подпухналостта.

Предвид отличната жизненост и декоративност на растението, трилистната детелина се използва широко за озеленяване. Представител на семейството, засято на поляната, запълва самостоятелно всички съседни територии и не се нуждае от специални методи за грижи, ако почвата е достатъчно навлажнена. Развъдчиците са специално отгледали сорт с четири венчелистчета и люлякови цветя. Често може да се намери в цветни лехи, както и в такива лични парцели, където оформлението е близо до традиционната английска градина.

Детелина за късмет: колко листа трябва да има?

Четирилистна детелина за късмет

В културата на различни народи и държави има много легенди, свързани с детелината:

 • Смята се, че Ева грабна четирилистна детелина за късмет от райската градина, за да си спомни щастливите времена;
 • В Египет амулети от магически влияния са направени от четирилистни листа, поради което изображението му много често се намира на огледала, където може да означава защита от злото;
 • В Индия четириъгълникът е знак, който е ключов елемент на орнаментите;
 • В скалните рисунки на Южна и Северна Америка има изображения на листа от детелина.

Навсякъде, където в природата се намери щастлива детелина, тя се използва като талисман и амулет, призовавайки за късмет. За Ирландия четирилистният лист от детелина се превърна в истински национален символ, така че може да се види не само на знамето, но и на пощенските марки, във вътрешността на баровете и ресторантите, с една дума, навсякъде.

В православието на четириъгълника се приписва символичното обозначение на четирите свети евангелия. Много славянски народи традиционно отиват в търсене на прекрасна детелина през лятното слънцестоене или при Иван Купала. Смятало се, че именно в тези дни растението притежава максималната си чудотворна сила.

Допълнителна информация! Този, който намери прекрасно листо с четири венчелистчета, бе инструктиран да го изяде веднага. Това е единственият начин да хванете късмета си.Вярвало се е, че лист, разделен на две, ще донесе неразрушима сила на съюза. Често значението на неприкосновеността на брака се приписва на символа на детелината на щастието.

Как да изсушите детелина?

Най-ценна е наземната част на растението - апикалните листа и съцветия. Берат се, когато детелината цъфти. Събирането и събирането се извършва ръчно, както и с нож. Сутринта е най-доброто време за събиране на детелина. Събраните суровини се поставят в кошници на сянка, където изсъхват при естествена температура. Важно е да не изсъхне, тъй като стойността на детелината се губи значително.

Срокът на годност на изсушените билки е 2 години в затворен контейнер или 1 година в отворен контейнер. За лечебни цели понякога се събират корените на растението, които се сушат по същия начин като тревата.