Засаждането на боб на открито със семена в собствената ви градина, изглежда, не е трудно. Но ако искате да имате вкусни плодове и здравословни храсти, трябва да отделите поне малко време на растението. Как расте зеленият фасул и колко скоро ще узрее реколтата? Трябва незабавно да вземете решение за това и да разберете дали този сорт е подходящ за засаждане в средната лента.

Особености на бобовите растения

Преди да закупите семена или разсад, трябва да решите кой сорт е по-подходящ. По принцип изборът зависи от целта на използването на бобовите растения. Някои хора използват неузрели зърна, докато други предпочитат да готвят супи от боб.

Бушът е разделен на 3 вида:

 • аспержите са много вкусни, но добивът от зеленчукова култура може да бъде запазен само замразен;
 • черупкови черупки (засаждане и грижи на открито могат да се видят по-долу). За храна могат да се използват само семена, които при изсушаване запазват полезните си свойства в продължение на няколко години;
 • полузахарен боб. Младите шушулки се ядат, но с времето се втвърдяват, поради което са подходящи като посадъчен материал.

Засаждане на боб

Един домашен храст на боб е напълно различен от друг. Храстите са от следните видове:

 • къдрава;
 • храст;
 • изправен;
 • едногодишни;
 • многогодишно;
 • зеленчукови;
 • декоративни.

Зеленият фасул дойде при нас от топлите страни. Отглеждането и грижите не са трудни, така че дори начинаещи могат да се справят с работата по засаждане. Фасулът активно расте и се развива при температури над нулата. Разсадът обикновено се трансплантира на ново място през топлия сезон - през пролетта.

Как да отглеждаме зелен фасул в страната

Как да засаждаме боб? На едно легло могат да се засяват няколко вида семена. Ако засаждате сух посадъчен материал от нехибриден сорт, можете да оставите семената за засаждане през следващата година.

Подготовка на място за засаждане на боб

Фасулът се счита за доста топлолюбива култура, така че той се засажда в добре загрята почва. В Московска област засаждането на бобови култури се извършва в края на май или в началото на юни. През този период растението получава само достатъчно ниво на светлина. Сега трябва да започнете да подготвяте почвата преди сеитба. Почвата не трябва да съдържа твърде много азот - това е основното условие за отглеждане на боб. Също така не трябва да избирате почва, която е слабо пропусклива за вода.

Кога и как да засаждаме боб на открито със семена

По-добре е да изберете слънчеви области, където вятърът няма да се засили.

Според лунния календар фасулът се засажда през пролетта. Бобовите растения на едно място могат да се отглеждат само сезонно. Можете да се върнете в същата дупка не по-рано от 3 години.

За справка! Ако почвата е много бедна и не е богата на хранителни вещества, в този район може да се отглежда фасул. И през следващите сезони на негово място почвата ще бъде наситена с азот и готова да приеме зеленчукови култури.

През есента трябва да изкопаете градината и да наторите почвата. За тези цели е перфектен следният състав: половин кофа компост, 1,5 с.л. л. суперфосфат и 1 с.л. л. пепел.

Кацане на открит терен

Как да засаждаме боб

Засаждането на семена се извършва по схемата:

 1. Необходимо е да се спазва интервалът между редовете (40-50 см).
 2. Между ямите трябва да има интервал от 20 см.
 3. Ако земята е твърда, семената се засаждат с дълбочина 5 см.За да предпазите зърната от нощни студове, покрийте леглото с фолио.

Засадените легла могат да бъдат покрити с полиетилен. Това ще създаде един вид парников ефект. Такова покритие ще пропуска слънчева светлина и ще запази топлината.

Грижа за бобен храст

Когато фасулът вече е поникнал, храстите трябва да се поръсят. За къдрава визия трябва да изградите пергола или шнурове, които вървят отгоре надолу.

Важно! Не вземайте хлъзгави материали, които да поддържат стъблата: пластмаса, метал, в противен случай плетката ще се плъзне. За тези цели са подходящи високи растения: царевица, слънчоглед.

За напояване вземете дъждовна вода или утаен. Освен това температурата му не трябва да се различава от околния въздух. Вода от кладенец не може да се полива веднага, необходимо е водата да се загрее.

Боб кълнове

Правилното поливане ще помогне да се получи богата реколта:

 • След засаждане на семената, поливайте веднъж седмично. Самата земя ще ви каже кога се е напила.
 • Когато 5-тият лист погледне, поливането може да бъде спряно.
 • След появата на цветето, поливането отново се възобновява.
 • С течение на времето трябва да увеличите количеството течност и да намалите интервалите между поливанията.

Също така, не забравяйте за редовното хранене на храстите. След появата на листа започват процедурите за оплождане. Желателно е, ако те са доминирани от фосфор. По време на появата на пъпки, трябва да поливате градината с разтвор на калиева сол и когато зърната се образуват, поръсете всеки храст с пепел.

Покълнал боб

Болести и вредители

Фасулът и всички бобови растения рядко се разболяват. Обикновено, ако растението е засегнато от нещо, то то не е получило достатъчно грижи. Накисването на посадъчен материал в борна киселина помага за развитието на имунитета добре. След прибиране на реколтата и отстраняване на храстите от лехите, земята се обработва с Фитоспорин. Ако на растението се появят лезии, тогава тези издънки трябва да бъдат изкопани и изгорени, а почвата под тях да бъде обработена с течност от Бордо.

Най-често бобът е изложен на:

 • вирусна мозайка (на листата се появяват мъртви области);
 • бактериоза (всички растения умират и болестта остава в земята дълго време);
 • антракноза (по листата се образуват кафяви петна).

Фасулът привлича голям брой вредители. Ларвите могат да бъдат унищожени с инсектициди. Преди засаждане е необходимо внимателно да се сортират посевите, за да не се провокира появата на дългоноси. В почвата трябва да се засаждат само неповредени семена. Препоръчително е предварително да ги обработите с борна киселина.

Как да берете правилно

И зелените шушулки, и зърната се откъсват за консумация. Още 2 седмици след цъфтежа можете да съберете зеления фасул. Те се занимават с прибиране на реколтата сутрин, тъй като през този период шушулките започват да натрупват голямо количество влага, което прави фасула сочен.

Прибиране на реколтата

Когато шушулките изсъхнат, те се събират. Като начало отрежете стъблата и ги закачете отдолу в сухо помещение. След 2 седмици шушулките ще се спукат и фасулът ще падне от там, който трябва да се събере и постави в буркан за съхранение на зърнени култури.

Забележка! Ако бобът харесва всички в домакинството, те могат да бъдат засадени през следващата година. Фасулът от дъното на храста са идеални семена.

Учените отдавна отбелязват, че бобът расте най-добре в южните райони. Ако засадите семена през юни, можете да съберете през септември. Когато купувате семена, е по-добре да изберете сортове с местна селекция, така че има шанс растението бързо да се адаптира към тази територия. Също така си струва да се помни, че зърната трябва да се накиснат преди засаждането, в противен случай те няма да покълнат.

Струва си да проверите поливането на растението. Ако грижите са достатъчни, тогава вече в средата на лятото можете да получите богата реколта от зелени шушулки, а преди настъпването на слана - полезен боб.