Опитните фермери често признават, че покълват бобови растения в навечерието на засаждането им в земята. Под същия термин "покълване" трябва да се разбира процесът на покълване от семена на малки издънки. Такава работа, както отбелязват агрономите, допринася за бързия растеж на посевите и приятелското узряване на плодовете. Това обаче не е единствената причина за покълване.

За какво е покълването на боб?

Доказан факт е, че поникването на боб в навечерието на засаждането му в земята дава възможност да се деактивира фитиновата киселина. Това вещество се намира постоянно в зърната и всъщност е инхибитор на хранителните ензими. След покълването семето се освобождава от такъв безполезен елемент, така че човешкото тяло ще може успешно да асимилира всички хранителни вещества от зърната.

Покълването на семената на зърната осигурява бързо превръщане на сложни растителни протеини в прости аминокиселини, както и разграждането на сложната захар. Следователно процесът на смилане на самия продукт става много по-лесен, предотвратява се образуването на газове и чувството за тежест.

Ако отглеждате боб или боб след покълване, тогава съдържанието на витамини със сигурност ще се увеличи. Продуктът ще стане по-богат на витамини: D, A, K, E, повечето от витамините от група В. Фасулът с кълнове има почти 10 пъти повече антиоксидант Рутин, отколкото семената без тях.

За какво е покълването на боб?

Някои експерти твърдят, че количеството ензими в покълналите зърна е около 100 пъти повече, отколкото в същия покълнал продукт. Ето защо не е изненадващо, че предварително засадените семена осигуряват лесно смилаеми храни.

Що се отнася до хранителната стойност, тя също е различна при покълналите зърна. По този начин съдържанието на въглехидрати намалява с около 15%, а съдържанието на протеини се увеличава с около 30%.

На бележка. Методът за покълване на боб често се използва за интересни училищни експерименти.

Как бързо да поникне боб

Има няколко доказани и ефективни метода за покълване на бобен материал.

Кълняемост за ядене на боб

За да се получи висококачествен и богат на минерали хранителен продукт, покълването трябва да се извърши на следните няколко етапа:

  1. Пригответе контейнер за семена. Най-добрият вариант ще бъде обикновена пластмасова чаша или съд, гърне. Важно е водата да не застоява в него и затова в дъното на контейнера се правят няколко малки отвора.
  2. За да не разлеете вода или да изхвърлите помещението в помещението, можете да поставите пластмасов съд в чаша или някакъв съд. Основното е, че дупките са свободни за изтичане на вода. Дъното на пластмасовия контейнер е покрито с превръзка или марля, положена на няколко слоя. Върху него са положени здравословни и сухи зърна. Преди това материалът трябва да бъде сортиран: някъде да се поставят боклуци и некачествени, с бръчки, боб. Доброкачествен материал може да бъде покълнат.
  3. Отгоре зърната се изсипват, а самата чаша се покрива с друг, сух слой плат или марля.
  4. Когато мислите за това как да засадите боб, така че да поникне по-бързо, трябва да се погрижите за добри условия за материала. Стаята трябва да е достатъчно топла - до + 22-23 ° С. Ако не е възможно да се достигнат такива марки, по-добре е да поставите контейнера с материала на перваза на прозореца от слънчевата страна.
  5. Отглеждането на боб означава поливане по няколко пъти на ден. Излишната вода трябва да се източи.

Важно! Използвайте топла, не гореща вода, за да поливате растението.

Кълновете трябва да се появят още на следващия ден след началото на "експеримента". Няма обаче нужда да спираме дотук. За най-добър ефект си струва да изчакате още няколко дни.

Като правило можете да консумирате покълнал продукт веднага щом на него се появи първият зелен лист. Можете да очаквате това за около 4-5 дни.

Покълване на боб

За да консумирате такъв продукт суров, първо трябва да премахнете кожата от него.

Ако искате да опитате суров фасул, не забравяйте, че не всички растителни сортове са подходящи за това. Покълналите сортове Mash или Mung са най-подходящи за сурова консумация. Плодовете от тези сортове могат да бъдат замразени.

Покълване на бобен материал за засаждане в земята

Тези, които се интересуват от това как да покълнат боб за засаждане, трябва да знаят, че най-лесният вариант е да използвате кърпа.

За да получите положителен резултат, трябва да изпълните поетапна инструкция:

  1. Покрийте тава или лист за печене с чист слой марля. Навлажнява се, така че да е влажно.
  2. Фасулът се разстила върху тъканта.
  3. Покрийте го отгоре със същия слой навлажнена марля.
  4. За да се избегне оставяне на следи върху марлята, тя се изплаква поне веднъж на ден.

Важно! Горната марля трябва да остане влажна през цялото време, но не мокра. Ако има прекомерна влага, семената могат да изгният или да се покрият с плесен.

Ако всичко е направено правилно, още на следващия ден можете да видите първите издънки.

За да се ускори процесът, тъканта може да се навлажни с стимулатор на растежа.

Друг вариант за тези, които се чудят как да засадят фасула, за да поникне по-бързо, е да използват стъклена основа вместо долния слой марля. Отглеждането на фасул у дома по този начин продължава по-дълго - около 3-4 дни, но вероятността семената да се заплеснеят и да изчезнат от излишната влага е няколко пъти по-малка.

Отглеждане на памучни топки

Този метод е най-подходящ за училищен проект, тъй като с негова помощ децата могат ясно да видят как могат да се отглеждат боб или други бобови растения.

Отглеждане на памучни топки

За да свършите работата, трябва предварително да подготвите стъклен буркан. В контейнера се поставят малки памучни топки. Върху тях са спретнато подредени бобчета. След това поръсете съдържанието на контейнера с чиста вода.

Важно! Банката трябва да се постави на слънчевата страна на прозореца, на балкона или на пряка слънчева светлина, или да замени естествената светлина с лампа.

В рамките на няколко часа процесът на растеж ще започне. На следващия ден учениците ще могат да видят малки тънки кълнове на зърната. Ще бъде интересно както за деца, така и за възрастни да наблюдават развитието на растението.

Засаждане на покълнал материал в земята

Избор на място и почва

Фасулът е термофилно растение, следователно, ако зимата е особено сурова, фасулът първо се засажда в стая, на балкон или в оранжерия. Възможно е да се засаждат покълнали зърна на постоянно място, когато земята и въздухът вече са добре затоплени (поне до + 15-18 ° С). Май е най-добрият месец за повечето региони.

Мястото трябва да е възможно най-отворено за слънчева светлина и защитено от ветрове.

Собствениците, които се интересуват от това как правилно да покълнат боб за засаждане, трябва да изберат лека почва за растението с оптимално ниво на киселинност от 6-7 рН.

Първо, трябва да изкопаете земята възможно най-ефективно.За подхранване можете да използвате такъв естествен тор като хумус (с изчислението: 1 част хумус за 2 части почва) или калиев хлорид, суперфосфат, амониев нитрат. В почвата трябва да има малко азот, в противен случай листата ще растат добре, но бавно плодовете.

Засаждане на покълнал материал в земята

Разсадният материал трябва да се засява на дълбочина 5 см. Най-доброто разстояние за храстовите сортове е 12-15 см, а за други - 8-10 см. По-добре е да поставите малко количество компост на дъното на дупката. Такъв материал ще осигури на бъдещото растение достатъчно количество хранителни вещества.

Преди да засадите фасула, трябва да поливате градинското легло с топла вода. Често градинарите питат как да изложат зърна с кълнове. Тъй като земеделските производители не дават еднозначен отговор на този въпрос, повечето от собствениците разполагат боба в хоризонтално положение.

Зърната са покрити с рохкава пръст. Можете също така да поливате растението малко веднага след засаждането.

Грижи след кацане

Тези, които искат да засадят фасул у дома или в градината, трябва да обърнат внимание на грижите за тях след засаждането. Така че, за онези сортове, които се извиват, е наложително да се поставят опори - малки дървени летви. Фасулът може да расте до различни нива, но щом дължината му достигне 2 метра, растението трябва да бъде завързано за опора, така че големите плодове да могат да узреят по-бързо, а самото растение да не се изчерпва.

Около месец след засаждането на растението в почвата, то трябва да бъде подхранено. В някои региони бобът може да отнеме два пъти повече време, за да покълне без това. Минералният комплекс е идеален за тази цел. За един квадратен метър от това ще трябва да използвате около 40 грама. В случай на сухо време растението трябва да се подхранва с пилешки изпражнения, защото съдържа азот.

Фасул в земята

Когато ни попитат как да отглеждате боб у дома, опитните градинари поставят специален акцент върху поливането. Фасулът, както всички бобови растения, много обича водата. Не можете да излеете вода върху листата на растението, но на всеки 5-7 дни трябва щедро да се разпръснете между редовете. Не е нужно да прекалявате, защото при прекомерна влага растението също може да умре.

Кога ще се издигне

Един от най-честите въпроси на фермерите е: колко боб расте на открито? В отговор трябва да се каже, че това до голяма степен зависи от сорта. Така че, сортът на храстите трябва да се покачи за около 20 дни от момента на засаждане на открито, а аспержите - след 10-13 дни.

Струва си да се каже! Покълването и засаждането на боб не е трудно, ако го правите с удоволствие и любов към растенията. Какъв резултат ще получи собственикът зависи от неговите усилия и търпение.

На тематични форуми често можете да намерите отговори на въпроси: защо бобът не се е откъснал или защо нивото на покълване е много ниско. Причините за този проблем могат да бъдат няколко. Един от най-често срещаните са нападенията от вредители. Например телените червеи или бобената муха могат да гризат кълновете. Освен това фасулът може да страда от нощни студени тръпки, ако е засаден твърде рано. Също така собственикът не може да изчисли оптималната дълбочина и да постави материала твърде дълбоко. Ако в първите два случая ще бъде практически невъзможно да се спаси реколтата, тогава във втория можете да опитате да изкопаете малко от растението и по този начин да му помогнете да покълне.