Зюмбюл фасул, долихос или катерене люляк са красиво декоративно растение от семейство Бобови. В топлите южни страни обикновеният долихос може да расте няколко години. Най-често многогодишни храсти могат да бъдат намерени в Азия и Африка. Но в нашия климат зърната зюмбюл се отглеждат като едногодишни. Плодовете на Dolichos не само имат страхотен вкус. Поради високото съдържание на протеини и нишесте в декоративните бобени шушулки, те също са полезни. Градинарите използват това растение, за да украсят лятната си вила. Долихос украсяват лоджии и балкони, както и стопански постройки с височина до 4 метра.

Струва си да разберете тънкостите на отглеждането на зърна зърна от семена, кога да ги засадите и как правилно да се грижите за тях.

Описание на зърна зърна

Dolichos обикновена е лиана, стъблото на която може да достигне дължина от 4 метра. Храстът расте с сплескани червеникаво-лилави зърна, които приличат на боб и нежни, ароматни цветя, които варират в нюанс от бял до лилав.

Най-популярните сортове долихос включват следното:

  • Розова луна - ще нарасне до 4 метра дължина с яркозелени лилави листа. Цветята имат подчертан рубинен оттенък. Предимството на този сорт е, че плодовете не се ронят от клоните до самата слана.
  • Люлякова каскада - разклонен мразоустойчив сорт зърна зюмбюл се използва за украса на лоджии и веранди. Клоните могат да бъдат дълги до 5 метра.
  • Лилави гирлянди... Стъблото на боб от този сорт може да нарасне до 6 метра дължина. Цветовете на растението са с ярко лилав цвят и висят от клоните като гирлянд. Листата са с форма на сърце, червени на цвят. Нарязани цветя от този сорт могат да стоят във вода дълго време, украсявайки всеки апартамент.

Зърна зюмбюл

Отглеждане на зърна зюмбюл у дома

Отглеждането на зърнени зърна от семена е по силите на всеки начинаещ. Грижите се състоят от седмично хранене и умерено поливане. Възможно е да отглеждате домашен зърна зюмбюл не само в страната, но и у дома. С подходящи грижи, венчелистчетата от молци на това растение ще украсят балкона до много късните студове.

За поддръжка на балкона най-подходящ е сортът Lilac Cascade. Буш се отглежда чрез разсад. Сеитбата на семена започва през април или началото на март. В началото на май разсадът е напълно готов за разсаждане в открит терен.

На бележка! Цъфтежът на възрастен долихос започва през май и продължава до края на август. Продължителността на цъфтежа на едно цвете е 3-5 дни, а четката е около три седмици.

За да се запази Dolichos през зимата, препоръчително е да се използва просторна вана за поддържането му.

Скарификация на зърна зърна

Както всички бобови растения, семето на долихос има плътна обвивка и за да се ускори покълването на разсад, те прибягват до скарификация на зърната (механично увреждане на семената обвивка). Този метод помага на разсад да расте много по-бързо, отколкото в природата.

Има три начина за скарификация:

  • Механични- най-простият метод, най-подходящ за големи семена. При този метод се използва специален инструмент - скарификатор (плоча с няколко остри зъба). Използвайки го, твърдата обвивка на семето се пробива и зърната се поставят в контейнер с топла вода за няколко часа, така че да се наситят с влага.
  • Химически начин.Химичното скарифициране със сярна киселина е рядко и изключително предпазливо. Семената се поставят в емайлирана купа с разтвор на 3% сярна киселина и вода за поне 12 часа. След това те се измиват под течаща вода и се подготвят за засаждане. Киселината трябва внимателно да се излее във водата, в противен случай тя ще заври и можете да получите изгаряния от пръскане.
  • Термична... Това е метод за увреждане на семенната обвивка чрез редуване на излагане на високи и ниски температури. Семената се увиват в памучен плат и се потапят едно по едно, първо във вряща вода, а след това в студена вода, докато увеличат размера си.

Засаждане на зюмбюл боб

Основното условие за отглеждане на реколта е правилният избор на почва. Най-добре е да изберете плодородна почва с неутрална киселинност.

Важно! В никакъв случай не трябва да засаждате боб в кисела почва. Това значително ще забави растежа на растението и най-вероятно то няма да цъфти.

Нарастващ

За да покълнете зърната, изберете топло място с подходящ достъп до слънчева светлина без течение. Почвата за засаждане на къдрави люляци може да се приготви независимо чрез смесване на следните компоненти в равни пропорции:

  • Чернозем;
  • Настърган хумус;
  • Речен пясък;
  • Смес от торф с високо равнище и низина.

Засяването на зърна от зюмбюл се препоръчва да започне с топлинна обработка на почвата. При температура от 200 градуса почвата се загрява във фурната за 40 минути. Обработената и дезинфекцирана почва се изсипва в специални контейнери за разсад и леко се навлажнява. След това във всеки контейнер се засаждат 2-3 семена от долихос на дълбочина 1 см и се покриват със стреч фолио, докато се появят първите издънки.

Ако за засаждане са използвани скарифицирани семена от зюмбюл, при температура на покълване 22-25 градуса, първите издънки се появяват след една седмица. Когато се появят първите кълнове, контейнерите с разсад трябва да се пренаредят на място, осветено от дневна светлина. По-нататъшните грижи се състоят в умерено поливане, тъй като почвата изсъхва. Разсад, получен от семена, трябва да се засажда в края на май или началото на юни, когато земята е напълно затоплена.

Грижа

Катерушките зърна са много топлолюбиви растения. Мястото за кацане трябва да бъде защитено от студени ветрове и достатъчно осветено от слънцето. През първите дни след засаждането на разсад, почвата трябва да бъде добре навлажнена. При горещо време поливането се извършва ежедневно.

Грижа

По време на периода на цъфтеж растението изисква седмично подхранване със суперфосфат. Това насърчава по-буйно цъфтежа на цветя долихос. Цъфтежът започва в средата на лятото и продължава до късна есен. Буйни цветя на храста се събират в големи съцветия.

Факт! Едно съцветие може да съдържа около 50 ароматни цветя на растението.

Голямо предимство пред останалите цъфтящи храсти е устойчивостта на растението към различни болести и вредители. Единственият проблем, с който могат да се сблъскат градинарите, са жълтите точки по листата, което показва липса на калий в почвата. Най-често срещаните торове ще помогнат за премахването му.

Отглеждането на зърна зюмбюл не само ще украси лятната вила с буйни ароматни цветя, но и ще донесе много естетическо удоволствие!