Всяка година градинските парцели на градинари и градинари се попълват с нови видове зеленчукови култури. Благодарение на усилията на животновъдите, растения, чиято родина са южните страни, успешно растат в Русия. Приятна новост за руснаците е зърната от зърна. Ако й осигурите подходящи грижи, тогава дори Московска област и Урал са подходящи за отглеждане на култури.

Обща информация за културата

Отглеждането на зърна от вихур се връща в Западна Африка. Отглеждането на зеленчука се е състояло преди повече от 6000 години в процеса на отглеждане на африканско просо и сорго на африкански парцели. След това бобовите култури се отглеждат в Близкия изток, Индия и Китай. Процесът на отглеждане и грижа за фасула елиминира глобалните неприятности, той е изпълнен с естетическа радост, а също така гарантира високи добиви.

Забележка!Най-добрите предшественици за вихур са картофи, домати, зеле и краставици.

Външният вид на зърното е подобен на аспержите, но той няма нищо общо с този вид и не може да се кръстосва с боб. Този вид зеленчук е тревисто едногодишно растение, което може да се намери под формата на храст - катерещо, високо или ниско. Изглежда много красиво през периода на цъфтеж.

Появата на зърното

Едно стъбло на лозата може да достигне до 4 м височина, а четките имат остриета, чиято дължина е 1 м. Що се отнася до добива, от един храст могат да бъдат събрани около 3 кг боб. В процеса на узряване на реколтата лозата става тежка, има нужда от солидна опора, която може да бъде избрана като тераса, балкон или беседка.

Характеристики и характеристики на сорта

Днес са популярни няколко разновидности на зърна от вихур:

 • Японски:
 • Корейски;
 • Виетнамски;
 • Китайски.

Първоначално културата стана много популярна сред хората в Китай, които самостоятелно отглеждат сорта аспержи. Тогава нежните, дълги лопатки без жълти вени станаха популярни в целия свят.

Фасулът вигна изисква топлина, така че южните райони са подходяща зона за отглеждане. Но животновъдите успяха да разширят района на отглеждане до централните и западните региони на Русия, където ранният сорт може да се отглежда в парникови условия.

Ранен сорт

Възможно е да се запълни потребността на човешкото тяло от микроелементи, както и от различни витамини, като се включи бобът в ежедневната диета. Китайският боб е богат на натрий и калий, които спомагат за оттичането на излишната течност и намаляват отока. Съдържа и аргинин, благодарение на което нивото на хемоглобина в кръвта се нормализира, кръвното налягане се намалява и диабетът се лекува. Като превантивна мярка можете да използвате чай от сушени шушулки.

Градинарите предпочитат сортовете аспержи, които се отличават с деликатен вкус, който не включва твърди фибри:

 • Графиня Vigna е разнообразие от аспержи в зърна от ранен продуктивен подвид. Реколтата узрява в рамките на 2 месеца след появата на масови издънки. На дължина достига 3 м, а размерът на зърната е 50 см. Посадъчният материал има черен оттенък. При отглеждането на фасул графинята е непретенциозна. От 1 м² могат да бъдат събрани до 3 кг зърна.
 • Макарети е средно узряващ сорт боб. В края на 2,5 месеца след масовото покълване зърната могат да бъдат събрани. Бичът тъче до 3 м, зелената шушулка на боб има извита форма.Около 2 кг плодове се събират от 1 м² земя.

  Макарети

 • Корейският е ранен сорт храст. Плодовете на фасула достигат дължина 12 см. Необходимо е много малко място за грижа за компактните храсти.

Зърна от бял грах: засаждане и грижи на открито

Засаждането на вихур трябва да започне с предварителна подготовка на парцела и подбор на качествени семена. Подходящите условия за отглеждане на боб могат да се определят от техния произход. Светлите зони са жизненоважни за растението, което ще бъде надеждно защитено от вятъра. Влажната и кисела почва е изключена, тъй като може да причини значителни щети на реколтата.

С настъпването на пролетта градинското легло трябва да бъде изкопано, оплодено с компост или хумус с добавка на суперфосфати. През април трябва отново да разхлабите почвата и да наторите със специален комплекс от минерали. Зърната Vinga са в състояние значително да изчерпят земята, поради което е възможно да ги презасадите на едно и също място само след 3 години.

Повторно разхлабете почвата

За да обработите посадъчния материал, трябва да приготвите разтвор на манган и да държите семената в него за 20 минути, след което изплакнете обилно. След това се затоплят в топла вода. Фитоспоринът и фитоцидът ще помогнат за ускоряване на покълването.

Струва си да засаждате семена в саксия поне 1 месец преди предварително засаждане в открита почва. Опитните градинари правят това през втората половина на април. Във всеки контейнер за засаждане с влажна загрята почва, трябва да засадите 3 семена, дълбочината на дупката не трябва да бъде повече от 1 cm.

В първите дни след засаждането саксиите трябва да се покрият със стъкло, за да се поддържа влагата, и да се поставят на прозорец от южната страна на стаята. За покълване на семената температурата трябва да бъде най-малко 15 ° C. За да се появят първите 4 листа, земята редовно се полива, след което честотата на напояване се намалява.

През първия месец на растеж и развитие на фасула не се препоръчва да се хранят растенията.

Важно!Разсадът се засажда на открито само след като е постигната стабилна топлина и е регистрирано отсъствието на повтарящи се студове и земята е затоплена до дълбочина 10 cm.

Градинското легло трябва да бъде добре навлажнено. Кълновете се засаждат, като се поддържа разстояние от най-малко 70 см. Разстоянието между редовете трябва да бъде 80 см. Леглото се мулчира и покрива с филмов материал, опънат върху специални дъги. След достигане на температурата от 15 ° C защитата трябва да се отвори.

Също така е възможно да се засаждат зърна от вихур чрез семена директно на открито. След всички процедури за обработка на посадъчния материал, червеното зърно се засажда в почвата. По-добре е да сеете семена през втората половина на май в дупки, чиято дълбочина е 5 см. Засадете във всяка дупка по 3 семена. Веднага щом се появят първите издънки, трябва да оставите едно здраво растение. Ранният етап от развитието на боб включва покриване с филм.

Грижата за фасула през вегетационния период включва подхранване, поливане, разрохкване на почвата и плевене. Vigna е устойчиво на суша растение, така че се полива след появата на първите пъпки. Веднага след като разсадът достигне 7 см височина, почвата ще трябва да се разхлаби.

Грижа за боб през вегетационния период

Паралелно с поливането се извършва торене. За да приготвите разтвора, трябва да вземете:

 • калиев хлорид - 5 g;
 • суперфосфат - 15 g.

При липса на калий той може да бъде заменен с пепел. След това си струва да разтворите всички тези съставки в 1 кофа вода. След това се прави бразда по цялата дължина на реда, чиято дълбочина трябва да бъде 5 см. С помощта на разтвор за тор дупките трябва да се изсипят и мулчират.

За онези сортове випер, които се навиват, трябва да се монтира опора, която се използва като мрежа от краставици, опъната над рамката. Когато лианата достигне 3 м, тя се прищипва, поради което се постига ускорено узряване на реколтата.

Събирането на бобови растения започва 10 дни след формирането на плодовете. Те се отличават със своята месеста, сочна каша и млечна зрялост.След първата реколта от зърната започва повторното образуване на нови плодове. Масовият растеж и узряване включва събирането на реколтата на всеки 3 дни.

Важно!Зелените кълнове от зърната на вията не подлежат на дългосрочно съхранение, те могат да изсъхнат и да пожълтеят. За дългосрочно съхранение и получаване на полезен витаминен продукт, шушулките се замразяват през зимата.

Ако отглеждането на реколта включва получаване на посадъчен материал или зърно, трябва да оставите зърната да узреят в шушулките и да изсъхнат. Семената се олющват, изсушават, поставят на сухо и хладно място и се съхраняват. Покълващите свойства на семената могат да се запазят повече от 5 години.

Предимства и недостатъци на вихура

Предимства и недостатъци на вихура

Предимствата на зърната на зърната включват няколко полезни и лечебни свойства. Няколко значителни предимства бяха идентифицирани от специалисти:

 • наличието на калий и натрий в зеленчука, благодарение на което растението се използва за премахване на подпухналостта;
 • бобовите растения нормализират и възстановяват сърдечно-съдовата система;
 • яденето на кравешко зърно в храната допринася за поддържане на идеална форма и избавяне от наднорменото тегло.

Аспержите се използват активно за премахване на анемия, при заболявания на стомашно-чревния тракт. С помощта на кравешко зърно се лекуват заболявания на черния дроб, панкреаса и жлъчния мехур.

Недостатъкът на културата е, че съставът й е пълен с токсични вещества. Зеленчуковите шушулки трябва да бъдат термично обработени, преди да бъдат изядени. Ако се установи индивидуална непоносимост към зеленчук, е строго забранено употребата на вихур.

С това завършва описанието на вихура. Ако направите всичко, както е изброено по-горе (изберете подходящ сорт, правилно обработете семената и наблюдавайте издънките), тогава реколтата от необичаен боб няма да отнеме много време.