Аспержите са едногодишно земеделско растение, което принадлежи към бобовите растения. Плодовете са вкусни, питателни и здравословни. Културата е непретенциозна, лесна за отглеждане, изисква рутинни грижи, както другите зеленчукови култури. Статията разказва как да изберете сорт, аспержи, боб, отглеждане и грижи, препоръки за засаждане.

Описание на фасула

Зеленият фасул получава името си от вкуса на фасула. Зрелите плодове се събират, започвайки от млечната зрялост. Те имат вкус на аспержи.

Захарният (зелен) боб се отглежда за храна. Фасулът може да се яде с шушулките. В кората няма постоянен слой. Фасулът има полезно свойство: той е в състояние да премахне излишната течност от тялото.

Популярни сортове:

 • Аспержи боб Журавушка. Храстите на растението са малки, узрелите шушулки имат влакнеста структура, бобът има деликатен приятен вкус;
 • Карамел. Непретенциозен, ранозрял боб. Сортът се счита за един от най-сладките. Устойчив на атаки на вредители и болести;
 • Цар на елени. Ранен сорт с висок добив;
 • Забележка. Средносезонен тип аспержи, блед вкус на масло;
 • Златен нектар. Продуктивен ранно узряващ сорт;
 • Фантазия. Сорт средносезонен храст;
 • Октава. Ранозрял сорт боб. На октави храстът расте до 40 см височина;
 • Адски Рем. Храстите на зърната са къдрави, влакната на узрелите плодове са розови на цвят, бобът има вкус на гъби.
 Характеристики на зърната на аспержите

Характеристики на зърната на аспержите

Кой сорт да изберете за засаждане зависи от климатичните условия на региона.

Изисквания към сайта

Аспержите са непретенциозна зеленчукова култура. За кацане трябва да изберете осветено и затоплено място. Вилата трябва да бъде защитена от вятър и течение. Растението расте добре в черноземна почва, с неутрална киселинност.

Фасул легло

Фасул легло

Препоръчва се мястото на зърната да се сменя ежегодно; можете да се върнете на предишното легло след 4 години.

Добри предшественици за бобовите култури са:

 • Патладжан;
 • Зеле;
 • Картофи;
 • Морков.

Нежелателно е да се засаждат аспержи, ако преди това: лук, грах, чесън се отглеждат в градината.

Ако се засажда сорт катерещ боб, тогава е необходимо предварително да се монтират опори или решетки, които да поддържат растението. Бушът може да се отглежда в пътеката на картофи или зеле.

През есента избраната площадка за фасул се обогатява с органични и минерални торове. Преди да копаете, земята може да бъде покрита с хумус. Като минерални превръзки се използват калиеви торове и суперфосфати.

На бележка. Ако районът се характеризира с летни студове, например в северните райони на страната, тогава е по-добре да засадите фасул в оранжерия или оранжерия. Растението не понася студеното време. При остри леки студове той избледнява.

Възпроизвеждане на култура, дати на засаждане

Фасулът се размножава чрез семена или разсад. Препоръчително е да купувате семена в надеждни магазини или да ги прибирате правилно сами.

Аспержи боб семена

Аспержи боб семена

Времето за засаждане на фасул зависи от метода на засаждане. Можете веднага да посеете семена в открит терен или да подготвите разсад.

Засаждането на семена на градинското легло се извършва по-рано. Но температурата на въздуха трябва да се затопли до поне 20 градуса.В централна Русия засаждането на семена започва в средата на май; в северните райони началото на юни се счита за оптималното време. На юг аспержите се засяват през втората половина на април.

Основното условие при избора на времето за засаждане на семена на открито е липсата на замръзване. Ако температурата през нощта падне до 0 градуса и по-ниска, тогава всички разсад могат да умрат.

Подготовка на семена за засаждане на открито

Семената се засяват на мястото сухи или покълнали. За да се подготвят семената преди засаждането, те се обработват предварително.

Семената трябва да бъдат сортирани, оставяйки само жизнеспособни семена, които ще поникнат. Сухите семена се обработват с калиев перманганат, така се дезинфекцират зърната.

Третиране на семена преди засаждане

Третиране на семена преди засаждане

За да направите това, трябва да приготвите слаб разтвор на калиев перманганат, потопете семената в купата. Неподходящи зърна изплуват на повърхността на водата. Те могат безопасно да бъдат изхвърлени. След процедурата изплакнете останалите семена с чиста вода, подсушете върху хартиена кърпа и можете да започнете да засаждате.

Покълват семена чрез накисване във вода. Подутият фасул пониква по-бързо. Накиснати в разтопена вода, можете допълнително да добавите стимулатор на растежа.

Органични стимуланти:

 • Хумус;
 • Пепел;
 • Пчелен мед;
 • Каша.

Препоръки за покълване на семена:

 • Поставете тензух на плоска чиния или поставка, сложете зърната;
 • Покрийте зърната със слой марля и залейте с приготвения разтвор;
 • Оставете на тъмно място за един ден.

Как да засаждаме семена на открито

Процесът на засяване на фасула е прост. През сезона могат да се извършват няколко насаждения на боб. Ако леглото беше подготвено през есента, торовете бяха нанесени върху почвата, тогава можете просто да разхлабите земята и да започнете да засаждате семена.

Сеитба на семена, инструкции:

 • Направете канали в градината;
 • Поливайте редовете с хладка вода;
 • В леки почви семената се задълбочават с 5 см. Ако легло с глинеста почва, тогава се засява на 3-4 см дълбочина;
 • 1-2 зърна могат да се пуснат в една клетка;
 • Оставете разстоянието между клетките около 20 см;
 • Оставете 40-50 см между каналите;
 • Поръсете жлебовете със земя, набийте с ръце;
 • Поливайте семенното легло;
 • Отначало се препоръчва леглото да се покрие с фолио.

Когато разсадът стане по-силен, подслонът се отстранява.

Можете да засадите боб до други градинарски култури. Така че можете да спестите добре площта на сайта. Можете да засадите тиква, патладжан, чушки, зеле с боб. Аспержите са отличен зелен тор. Храни почвата с азот, който е необходим за активния растеж на други растения.

Грижи за разсад

За да даде бобът добра реколта, растението се нуждае от подходящ добив.

Агротехнически манипулации за отглеждане и грижи за аспержи:

 • Поливане. Фасулът е влаголюбиво растение, което не се развива добре в суха и твърда почва. Ако разсадът получи недостатъчно влага, те забавят растежа си. Препоръчително е да се полива след залез слънце, като се овлажнява растението в корена;
 • Плевене. Предпоставка за нормален растеж на боб е редовното плевене. След плевене почвата може допълнително да се разхлаби с градински инструменти на дълбочина 5 см. Леглото трябва да бъде добре почистено от плевели, докато разсадът порасне до 10 см височина. Ако не премахнете своевременно плевелите, тогава не можете да очаквате добра реколта;
 • Мулчиране. След плевене и поливане се извършва мулчиране с дървени стърготини или изгнил тор. Процедурата ви позволява да поддържате влагата в почвата и не позволява на плевелите да растат;
 • Торене и подхранване. По време на образуването на бобни пъпки торенето се прилага върху почвата под формата на минерални или органични торове;
 • Редовен преглед на зърната на аспержите за болести и паразити. Фасулът може да бъде засегнат от охлюви, гъбички, листни въшки, паякови акари, брашнеста мана и други гъбички. Ако градинарят забеляза бръмбари или охлюви по листата, тогава те могат просто да бъдат събрани, засегнатите листа незабавно се отстраняват.За борба с вредителите се използват пестициди или фунгициди.

На бележка. Тревна трева след плевене може да се използва с полза. За това кофата се напълва наполовина с накълцани плевели и се пълни с вода. Оставете разтвора да се вари 1 седмица, след което можете да напоите зърната.

Засаждане на боб за разсад

В южните райони и централна Русия (Московска област) няма нужда да отглеждате разсад. Но в северните райони (Сибир) градинарите предпочитат да засаждат вече узрели разсад на открито, за да получат реколта навреме.

Разсад от боб

Разсад от боб

Можете да посеете семена от струк фасул за разсад в оранжерия, оранжерия или у дома. Най-добре е семето да се засажда в хартиена или торфена чаша. Торфените саксии могат да бъдат напълно погребани на открито, корените на растението покълват през биоразградима черупка. Отглежданите по този начин разсад не се нараняват при кацане на площадката и се вкореняват добре. Можете да използвате пластмасови чаши или кутия. Но тези две опции са подходящи само за опитни градинари.

Необходимо е да започнете да засаждате семена месец преди очакваната дата на засаждане на открито. Точната дата на засаждане зависи от избрания сорт боб (рано, в средата на сезона, късно). Приблизително започват да го засаждат в земята в края на май, тоест бобът може да бъде засаден след 20 април.

Стъпка по стъпка за това как да отглеждате разсад у дома:

 • Препоръчително е да дезинфекцирате самостоятелно избрани семена или закупени в магазин в слаб разтвор на манган, като ги оставите за половин час. След това изплакнете с чиста вода;
 • Използваната почва е лека. За разсад можете да вземете тревна почва, смесена с компост. Към него добавете пясък, пепел, малко минерални торове;
 • Навлажнете почвата с хладка вода;
 • Можете да засадите 1-2 семена във всяка чаша на дълбочина 4 см, да поръсите със земя отгоре, вода;
 • Поставете засадените семена на осветено топло място. За да създадете парников ефект, можете да покриете всичко с фолио или стъкло;
 • Когато се появят издънки, те могат да бъдат отворени, филмът се отстранява. Те започват да растат активно 2 седмици след засаждането.

Разсадът се засажда на мястото, когато настъпи топло време. Всеки разсад трябва да има 3-4 истински листа. Слабите разсад веднага се отстраняват и не се засаждат в градината. Седмица преди засаждането на открито, разсадът може да се втвърди, като се изложи за кратко на улицата.

Ако разсадът се отглежда в торфени или хартиени чаши, тогава не е нужно да отстранявате разсада при засаждане. Ако използвате пластмасови чаши, след това отстранете разсад с изключително внимание, за да не повредите стъблото и корените.

Предимствата на засаждането на разсад:

 • Способността незабавно да изберете слаби издънки;
 • Разсадът, засаден на открито, се развива по-бързо и започва да дава добив;
 • Методът за отглеждане на разсад е подходящ за отглеждане на зеленчуци в северните райони;
 • Отглеждането на разсад ви позволява да получите ранна реколта от любимите ви сортове зелен фасул.

Грижа за културата

Аспержите не изискват специално внимание. Грижите за културите са същите като за останалите растения в градината. Поливането, торенето, разрохкването, подрязването и борбата с вредителите са от съществено значение.

За да могат зърната да се развиват и да растат добре, за тях се правят решетки и върху тях се изтегля тел. Докато растението расте, стъблата се връзват на тел.

Подхранването се извършва с появата на първите листа. Първо, можете да приложите минерални торове, след това се използва калиева сол. Когато настъпи времето за образуване на плодове, почвата се напудрява с дървесна пепел.

На бележка. Азотните торове не се използват за боб, тъй като растението ги произвежда самостоятелно. С излишък на азот в почвата, зелените стъбла и листа ще се развият активно, а реколтата ще отслабне.

За да предотврати развитието на болестта при зърната на аспержите, градинарят трябва да провежда постоянни изследвания за наличие на вредители и засегнати области на растението. Ако е възможно, вредителите се отстраняват, болните листа и шушулки се отрязват и изхвърлят.За борба с болести от бактериален и гъбичен произход се използват препарати, съдържащи мед.

Прибиране на реколтата

Аспержите могат да се използват за приготвяне на салати, зеленчукови яхнии, месни ястия. Фасулът е богат на хранителни вещества и витамини A, B, C, E.

Съдържа жизненоважни за здравето елементи:

 • Калий;
 • Фосфор;
 • Цинк;
 • Фолиева киселина.
 • Протеинът на аспержите е добре смилаем.
 Прибиране на реколтата

Прибиране на реколтата

Фасуловата шушулка се събира през целия сезон. Колкото по-често се събира реколтата, толкова по-добре за растението. След изрязване на шушулките се образуват нови яйчници.

Първата реколта може да бъде събрана един месец след цъфтежа. Средната дължина на шушулките е до 20 см. Масовото събиране на зърна от аспержи не се извършва; шушулките трябва да се събират, докато узреят. Сортът бобови растения се различава по това, че реколтата се събира през периода на млечна зрялост.

На бележка. Ако някои шушулки са се втвърдили, тогава те трябва да бъдат оставени да узреят в градината. Оставете клапите да изсъхнат напълно. След като сухите шушулки се отрязват и се оставят да изсъхнат сами за един ден. Извлечените семена се използват като посадъчен материал за следващото засаждане на аспержи.

По-добре е реколтата да се съхранява замразена; пресните аспержи бързо се влошават. За удобно съхранение шушулките могат да се нарязват на парчета с желания размер и да се съхраняват във фризера. Те просто се изплакват с вода преди употреба.

Аспержите са бобови зеленчуци, склад на витамини и полезни микроелементи. Всеки градинар може да го отглежда. Отглеждането и грижите за растението на открито не са трудни. Можете да прибирате вкусни зърна от средата на юли до първата слана. Деликатният вкус на питателния боб ще бъде харесан от всички членове на семейството.

https://www.youtube.com/watch?v=qgHRz1YkYj8