Sachs бобът е ранно узряващ сорт. Може да се отглежда успешно в различни руски региони поради непретенциозните си грижи и устойчивост на екстремни температури. Плодовете се отличават с добър вкус и високо съдържание на протеини. Неслучайно аспержите на Sachs се наричат ​​така; зърната наистина имат вкус на млади аспержи. Този зеленчук отдавна е станал чест "обитател" в леглата на руските летни жители.

Историята на създаването на сорта

Сортът е отгледан във Воронеж по време на Великата отечествена война. Развъдчикът А. В. Крилов се счита за създател на сорта. Първоначално той си поставя задачата да разработи растение, което лесно да се адаптира към всякакви условия и ще бъде успешно отглеждано във всички републики на Съветския съюз. Така беше разработен уникален боб без фибри. След войната този сорт е леко подобрен от друг известен селекционер Н. Михелман.

Забележка! Пълното официално наименование на този сорт фасул е „Саксонски зеленчуков боб без фибри 615“. Така се появява този вид в държавния регистър.

Когато сортът се появи за първи път, плодовете бяха ярко жълти, по-късно станаха бледозелени.

Параметри на растенията

Можете да разпознаете боб Sachs по следните характерни черти:

 • храстови растения;
 • височината на бобовия храст е от 35 до 40 см;
 • цветът на леторастите и листата е наситен тъмно зелен;
 • боб със сочна пулпа от светло зелен цвят;
 • дължина на шушулката 10 - 12 cm.

Важно! Фасулът е чудесен за замразяване и домашни консервирани зеленчуци. Пресни, те не се съхраняват дълго.

Дългият, грациозен външен вид на боб Sachs прави всяка област да изглежда грандиозно. Може да се засажда както в центъра на обекта, така и около периметъра. Основното е, че мястото е спокойно и защитено от течение.

Sachs боб

Устойчивост на замръзване

Растението расте добре на открито и не е необходимо да се поставя под филм. Но трябва да се има предвид, че ако времето е хладно, ветровито и дъждовно за дълго време, шушулките ще бъдат с малки размери и евентуално деформирани. Това може да се обясни с факта, че бобът изразходва енергия за устойчивост на студено време, а не за растеж и развитие на плодовете. Самото растение обаче умира от внезапно студено време много рядко (най-често това се случва в случай на градушка). В студените райони (например в Ленинградска област) не трябва да засаждате семена по-рано от първата десетдневка на юни. Sachs без влакна понякога се отглеждат в оранжерии, за да се увеличат добивите в студените райони.

Добив

Saxa принадлежи към ранните зреещи сортове. От момента на засаждане на семена до прибиране на реколтата отнема само 1,5-2 месеца. Плодовете узряват заедно, периодът на плододаване продължава до първите есенни слани. От 1 хектар можете да съберете около 130 центнера фасул. За да отгледате добра реколта, достатъчно е да знаете общите правила за отглеждане на бобови растения.

Добивът до голяма степен зависи от почвата: ако земята е богата на хранителни вещества, добивът ще бъде голям, но ако почвата е бедна, за да се получи голям обем фасул, трябва да се обърне голямо внимание на висококачественото хранене.

Земята има нужда от хранене

Блум

По време на периода на цъфтеж растението става много уязвимо от липса на влага. Следователно поливането, което спира за известно време преди цъфтежа, трябва да се възобнови след появата на първите цветя. Растението отделя много енергия за образуването на цветя, поради което през този период зърната се хранят.Основното нещо е да не се прилагат торове, съдържащи азот, в противен случай ще има много цветя и зеленина и ще има малко реколта.

Засаждане и напускане

Преди да подготвите почвата за засаждане, трябва да съберете и изгорите всички растителни отпадъци, тъй като зърната са силно податливи на вирусни и бактериални инфекции. Sachs ще растат добре на предварително изкопана почва, която е добавена с фосфор и калиеви торове. Почвата трябва да е достатъчно влажна и добре затоплена. В южните райони това е началото до средата на май, в северните райони - началото на юни. Сакса боб е растение, което се засажда със семена на дълбочина 5 - 8 см. Можете също така да засадите храсти и тогава отглеждането на реколтата ще бъде малко по-лесно. Във всеки случай е важно да се поддържа разстояние от 20 см между храстите.

Семената от сорта Saks се отличават с добра кълняемост. Ето защо, ако няма начин да ги покълнат, не е нужно да се притеснявате. Тези, които предпочитат да покълнат семена, могат да ги поставят в топла вода с калиев перманганат (бледорозов) за 24 часа. Покълването улеснява процеса на отглеждане, като дезинфекцира семената.

Покълват

Когато се появят първите издънки, те трябва да се поливат редовно, като се избягва твърде много влага. Поливането е последвано от разхлабване. Когато на всеки летораст има 4 листа, поливането спира, когато зърната цъфтят, след което продължават да поливат по същия начин, както в началото.

За първи път растението се храни преди появата на издънките. Второто хранене е необходимо през периода на цъфтеж. Предпочитание трябва да се дава на промишлени минерални торове. Те трябва да съдържат калий, фосфор и сяра.

Важно! В никакъв случай не трябва да използвате пресен тор или лопен, тъй като те ще "изгорят" зърната.

Почвата се нуждае от редовно разрохкване, за да предотврати гъбични заболявания. Също така е необходимо периодично да се плеви, тъй като премахването на плевелите допринася за унищожаването на опасните вредители по фасула.

Болести и вредители

Растението често страда от мозайка и бактериоза. За профилактика на заболявания са ви необходими:

 • предотвратяване на прекомерна влага в почвата;
 • проветрявайте оранжерията, ако растението се отглежда в оранжерия;
 • използвайте собствените си семена и ако това не е възможно, не забравяйте да накиснете калиев перманганат.

Също така, ако бобовете се разболеят, следващата година следва да бъде засадена друга култура на това място. Възможно е да засадите фасул на това място отново само след три години, когато спорите на гъбата ще умрат.

Също така, за да се предотвратят инфекции, обикновено не си струва да се засаждат зърна на едно и също място няколко години подред.

Що се отнася до вредителите, те рядко нахлуват в аспержите. Ако обаче в квартала растат други видове паразитирани зърна, натрапниците лесно могат да преминат към сорта Sachs. В този случай трябва да се извърши пръскане с инсектициди.

Важно! Фасулът се третира срещу вредители или преди да се появят цветята, или след като са напълно цъфнали. Пръскането през периода на цъфтеж ще доведе до смъртта на растението.

Понякога растенията са нападнати от кълнова муха. Нейната хитрост се крие във факта, че това мъничко насекомо е почти невидимо. Мухата обаче снася ларвите си както в плодовете, така и в семената. Ако производител забележи, че муха е заела растението, събраният боб трябва да се постави във фризера за кратко. След това насекомите и техните ларви умират, защото не издържат на студа.

Предимства и недостатъци

Sachs фасулът е много популярен сред летните жители. Сред предимствата на този сорт те отбелязват:

 • растението не се нуждае от специални грижи, расте добре и се развива при всякакви температурни условия;
 • в клапаните няма твърди влакна, така че зърната са много меки, деликатни, имат приятен вкус, без груби неприятни вкусове. Шушулките се кипват добре, затова често се използват за приготвяне на супи и зеленчукови пюрета;
 • на мястото, където расте фасулът, азотът се освобождава активно в почвата.Следователно, след прибиране на реколтата и унищожаване на старите мигли, през следващата година на това място могат да бъдат засадени зеленчуци, които изискват азот;
 • плододаването продължава от средата на лятото до есента;
 • плодовете са богати на протеини, а ястията от тях бързо предизвикват усещане за ситост.

Трябва също да се отбележи, че зърната, при подходящи грижи, са с големи размери и в правилната форма, така че няма да е трудно да се подготвят семена за следващата година.

Голям

Въпреки факта, че е много лесно да се отглежда тази култура, летните жители също отбелязват недостатъци в своите отзиви. Няма много от тях, но все пак си струва да се има предвид, че:

 • семената рядко се продават, защото бързо се разпродават;
 • растението има чувствителна и крехка коренова система, която лесно може да бъде повредена от плевене и разрохкване;
 • бобът не реагира добре на най-достъпния и популярен тор - пресен тор, така че трябва да купувате скъпо минерално торене;
 • при внезапни промени в температурата цветята и фасулът могат да се деформират;
 • като другите храстови сортове, бобът има доста крехки камшици.

Но този вид все още има повече предимства, така че много летни жители твърдят, че Saksa е наистина универсален сорт.

Аспержните зърна без влакна са едни от най-добрите сортове бобови растения, подходящи за отглеждане в Русия. Достатъчно е да обърнете само малко внимание на растението и то със сигурност ще благодари на градинаря с красиви и деликатни зърна. Това е чудесна алтернатива на толкова популярните в Европа аспержи.