Бобовите растения са популярни сред много хора, а белият фасул е особено ценен заради своята гъвкавост. Може да се използва за приготвяне на супи, можете да правите салати с него, а също така е добре, когато е затворено за зимата.

Един от най-добрите сортове такъв фасул е московският бял зелен фасул 556. Той с право получи своето почетно място в градината сред богатото разнообразие от култури - представители на семейство Бобови. Какви предимства има този сорт, както и как да го отглеждате правилно, за да получите добра реколта, ще бъдат описани подробно по-долу.

История на сорта

Този сорт боб е разработен доста отдавна в Изследователския институт по селекция и семепроизводство като зеленчукова култура от руски учени. Зелен фасул Московският бял боб 556 се отглежда от 1943 г. в Централния и Северозападния регион.

Описание и характеристики на сорта

Описанието на сорта може да започне с факта, че по време на размножаването му е бил поставен голям акцент върху краткия летен период в централната част на Русия. Това е необходимо, за да имат летни жители време да събират отглежданата реколта. Също така, московският фасул е особено устойчив на неочаквани температурни промени и на факта, че рядко са изложени на различни заболявания.

Зелен фасул Московски бял 556

Този сорт може лесно да се засажда до други култури, без да се страхува, че бичковите камшици ще попречат на съседите, растението Бял московски боб има форма на храст, а височината му е само около 40 см. Това допринася за удобството на събирането, тъй като от ниски храсти събирането на плодовете е много по-лесно.

Има храстовидна форма

Този сорт е в средата на сезона, плодовете са готови за реколта след 65 дни. Той има следните характеристики:

 • Средно разклонение на храстова форма и средно количество листа;
 • Листата са лъскави, зеленикаво-жълти;
 • Цветята са бели;
 • Шушулките узряват извити, плоски, с полусладък вкус;
 • Размерът на шушулката е около 10 см.

Важна информация! Това бобово растение се отглежда за зърно и като сорт аспержи. В последния случай шушулките се събират на етапа на зрялост на млякото, това се случва 8 или 12 дни след забелязването на яйчниците.

Добивът на фасул Московска бяла зелена шушулка 556, въз основа на средни показатели, е от 1 до 1,5 кг на засаден квадратен метър, а при прибиране на зърно - 250 г за същата площ.

Фасулът, за който е известно, че има отличен вкус, се използва успешно в промишленото консервиране и готвене.

Нарастващ

Мястото, където планирате да отглеждате боб, трябва да е много добре осветено. Почвата е за предпочитане рохкава и плодородна.

Преди засаждането на фасула, той се приготвя, като се накисва във вода, за да набъбне. Московският фасул се засажда по същото време, когато се засаждат краставиците, тоест в края на май или в самото начало на юни. Схемата за засаждане трябва да бъде едноредова или двуредова, дълбочината на засаждане на семената трябва да бъде 4-5 см.

По време на вегетационния сезон бобът извършва следните действия:

 • Плевене;
 • Разхлабване;
 • Поливане.

За да се получи наистина добра реколта при отглеждането на фасул, е необходимо да се полива обилно поне 4 пъти през целия сезон на отглеждане на фасул Москва Бяло Зеленолистно 556. Когато земята е много оскъдна, има смисъл да се прилагат торове.Също така може да се наложи хранене на фасул, ако храстите внезапно започнат да се забавят в развитието си или пожълтяват.

Отглеждане на боб

Ако препрочетете отзивите на някои градинари, можете да заключите, че подхранването изобщо не е необходимо, но това не е вярно и трябва да се вземе на сериозно, тъй като това значително влияе върху добива на културите. Как да храним боб:

 • Презрелите кравешки сладки (в никакъв случай пресни) работят много добре за торене на боб. Заедно със селитрата те дават възможност за увеличаване на вегетативната маса, растението става здраво на вид. Също така, не забравяйте за яйчниците;
 • Калиевият хумат е основната съставка и основната активна съставка, която стимулира растежа на културата. Има торове от този тип за натрупване на вегетативна маса, за цветя и яйчници, както и за увеличаване на добивите;
 • Nitroammophoska се използва в много малки пропорции.

Допълнителна информация. Фасулът от този сорт не трябва да се връзва и рядко се засяга от заболявания като бактериоза или мантрактоза.

Когато отглеждате този вид боб, можете да събирате лопатките много пъти, на всеки три дни в продължение на един месец. Големите остриета вече не са подходящи за използване в храната, така че се събират по-малки зърна. Плодовете с пълна зрялост се вземат за зърно.

Фасулът реагира много добре на топлина и достатъчно влага. Въпреки факта, че периодът на узряването му е 65 дни от момента на засаждане, има начини, прилагайки които на практика, можете да получите реколтата от този сорт две седмици по-рано. За да постигнете тази цел, след засяването на фасула, покрийте леглото със спанбонд. По този начин младите издънки са защитени от неочаквани метеорологични изненади и реколтата се събира по-рано от обикновено.

Можете да поливате, както и да наторявате зърната директно през платното, положено върху леглата. Това ще помогне за задържане и задържане на вода по-дълго, тогава процесът на поливане може да се извършва много по-рядко.

Важно! Необходимо е да се полива московски фасул много обилно, а именно 10 литра на квадратен метър. В този случай културата ще расте заедно и ще отнеме по-малко време да расте.

Не се нуждае от обвързване

Градинарите, които отглеждат фасул в личния си парцел, отличават следните характеристики:

 • Фасулът е растение, което обича топлината, така че така наречените възвратни студове могат да му навредят значително. Фасулът от този сорт е непретенциозен. За използване в шушулки, той узрява до средата на юли и е способен да дава плодове за дълго време;
 • Интересен начин за отглеждане на боб е засаждането му заедно с картофи. Семената на фасула се поставят в същата дупка като засадените грудки. В такъв случай се използва икономиката на територията на лятната вила, тъй като на едно легло се засаждат две култури. Освен това спестява времето на градинаря, когато се грижи за растенията и неговата сила. Това се прави и с цел да се изплаши теленият червей от засаждане на картофи с помощта на боб;
 • Този вид боб има добър добив и, което е особено важно, стабилен добив. При правилно организирани грижи щетите от вредители и болести са минимални, но все пак такава възможност съществува.

Вредители и болести

В повечето от известните случаи Москва Бял боб 556 не е засегната от вредители или болести, но все пак си струва да знаете какво да правите, ако се появят.

Ако растението е повредено, това може да са охлюви. Превенцията може да действа като ефективен начин за решаване на този проблем, а именно навременното плевене на плевели в непосредствена близост до реколтата.

Когато охлювите вече са се появили, те се отстраняват ръчно, което се счита за най-ефективния метод. Камъни и други предмети са местата, където се натрупват охлюви.Някои летни жители, за да улеснят откриването на вредителя и по-лесното му отстраняване, оставят домакинското си оборудване на леглата. Охлювите обичат да се катерят по него, придържат се в големи количества, остава само да ги събирате.

Вълнови вредители

Ако изведнъж зърната се окажат заразени с вируси или гъбички, тогава препаратите, съдържащи мед, идват на помощ на градинаря.

Реколта

Времето за прибиране на реколтата пряко зависи от целта, за която се планира да се използва отглежданият боб. Аспержите, които имат своето име поради сходството си в готвена форма с аспержите, не се оставят в градината, докато не изсъхнат значително, тъй като стойността им като продукт може да отпадне. Използва се в зелена форма и като цяло, тоест и шушулки.

Ако планирате да използвате този сорт боб за консервиране, трябва да съберете плодовете по-рано от обикновено. Когато искат да съхраняват плодовете за зимата, ще трябва да изчакате, докато шушулките пожълтеят и станат леко отворени. Важно е да не се проследява този момент, в противен случай зърната ще бъдат на земята.

Зрелостта на московския бял зелен боб 556 се определя чрез счупване на шушулката и ако това прекъсване е равномерно и по краищата няма влакна, можете да съберете.

Погрешното решение би било да се събере цялата реколта наведнъж, тъй като шушулките достигат зрялост постепенно, следователно трябва да съберете на няколко етапа.

Зрелост и добив

За да се улесни процесът на отстраняване на зърната от шушулките, понякога те прибягват до това, което се нарича „залепване“. Състои се в това, че зърната се полагат върху плат, например одеяло и се покриват с нещо подобно отгоре. Тогава те не потупват много силно с пръчка, така че поне част от зърната да изскачат от шушулките.

Полезни характеристики

Фасулът е помощно средство при лечението на редица белодробни заболявания и тези заболявания дори могат да бъдат туберкулоза. Също така културата е полезна при ревматизъм и захарен диабет.

Бобът има високо съдържание на основни фибри, витамини, пектини. За тези, които искат да качат мускулна маса за кратко време, се препоръчва да включите боб в ежедневната диета.

Предимства и недостатъци

Обичайно е да се позоваваме на предимствата на сорта боб Москва бял зелено-шушулка 556:

 • Сортът има добър добив;
 • Висока вкусови качества;
 • Добри търговски качества;
 • Устойчив на повечето видове болести и вредители;
 • Средно време на узряване;
 • Нисък, удобен храст;
 • Не изисква старателна грижа.

Към момента не са установени критични недостатъци на този сорт боб.

Отглеждането на боб Moscow White Green-Bean 556 е прост и печеливш бизнес. Богат на много основни вещества и свойства, зърната от този сорт са просто необходими за здравословното хранене на всяко семейство.