Лещата е едногодишно растение от семейство Бобови. Споменава се още от неолита. Отглеждан е в Древна Гърция и Древен Рим. Плодовете леща са били многократно откривани в древните пирамиди на Египет и по време на разкопки на цивилизации с хилядолетна история. В Стария завет се споменава яхния от леща.

История на културата

Лещата е родом от Южна Европа и Западна Азия. Най-големите площи, отпуснати за отглеждането на тази земеделска култура, са в Турция, Индия, Канада и Иран. Останалите страни не засаждат това растение в промишлен мащаб. В Азия, като един от най-важните източници на протеини и имаща добра хранителна стойност, лещата може да замести зърнените култури, хляба и понякога дори месото.

Как изглежда лещата? На външен вид някои от неговите сортове не приличат на земеделска култура, а по-скоро на плевел.

Стъблото се извива и достига 70 см дължина, листът на лещата има двойно-перисто редуващи се, с къдрица в края. Цъфти с малки цветя с диаметър до 0,5 см в края на юни или началото на юли. След това се образуват шушулки с 2-3 семена. Формата на най-често срещаните сортове семена е подобна на "малки плочи" с остър ръб.

На бележка! В зависимост от това кой сорт се култивира, цветът на плодовете на зрялата шушулка от леща ще се различава.

Какво обаче са лещата? Това е доста красиво едногодишно растение. Дори да се отглежда в зона на замърсяване на околната среда, тя има тенденция винаги да остане „чиста“, тъй като не натрупва радионуклиди и нитрати. Основните сортове са разделени: зелено, червено, кафяво и черно. Такива имена произлизат от цвета на самия растителен боб.

Леща за готвене

Полезни характеристики

Лещата е съкровище от растителен протеин. Той се абсорбира много лесно от организма и не предизвиква образуване на газове, за разлика от граха или фасула. Допълнително предимство е, че лещата попълва запасите от желязо и фолиева киселина. Именно тази киселина участва в образуването на имунитет, поддържа целостта на ДНК и отговаря за растежа на клетките. Една порция от земеделска култура съдържа до 90% от дневната доза, необходима на човек. Никой друг продукт не може да се похвали с подобен състав. Лещата също има високо съдържание на фибри и въглехидрати. Те са отлични за подобряване на храносмилането и правят невъзможно развитието на рак на ректума.

Важно! Каша от леща подобрява метаболизма, подобрява имунитета и възстановява нормалното функциониране на пикочно-половата система. Освен това не е необходимо предварително да накисвате този вид бобови растения. Варят превъзходно, както пише във всяка рецепта, в рамките на 35-45 минути.

Съставът на лещата е богат, както всички бобови растения, на микроелементи. На първо място това са магнезий, калций, желязо и фосфор. Тяхното действие укрепва нервната система и подобрява сърдечната функция. За да влезе желязото в тази култура в тялото и да започне да действа, трябва да знаете с какво се яде леща. Към него се консумират червени чушки или пресни домати. Също така, пресните зеленчуци ще се превърнат в проводник на желязо в тялото. Например в Индия, световният доставчик на леща, ястията, приготвени от нея, обилно се поръсват с магданоз или кориандър.

Аминокиселината триптофан, съдържаща се в лещата, се превръща в човешкото тяло в серотонин, хормонът на радостта. И тъй като всички знаят, че липсата на серотонин води до депресия и депресия, този проблем може лесно да бъде решен чрез ядене на каша от леща.

Страдащи от уролитиаза се препоръчва системно да се използва бульон от леща като профилактика. Изофлавоните в него помагат за потискане на рака на гърдата. Вид леща с форма на чиния помага на диабетиците да намалят кръвната захар.

В китайската медицина се смята, че употребата на супа от леща и дори с подправки има отличен затоплящ ефект, което става особено важно в студения сезон. Така че, за да постигнете желания резултат, е изключително важно да знаете с какво да ядете леща.

Важно!Въпреки огромния брой предимства, тази култура може да бъде вредна. Не трябва да се използва във вашата диета за страдащи от подагра. Този вид бобови растения също е противопоказан за хора със заболявания на стомаха, червата, панкреаса и кожата.

Характеризирайки лещата, експертите отбелязват, че тази култура не натрупва в себе си вредни вещества по време на растежа. И със своите лечебни свойства, както и с добра хранителна стойност, той е уникално растение.

Как изглежда

Лещата е закърняло растение, а плодовете им с форма на шушулка имат семена - боб, чийто размер в зависимост от сорта може да варира от 2 до 9 мм.

В продажба има 4 основни сорта леща:

  • Зелената леща или френската леща са незрели зърна. Изнесена е във френския град Пуй, откъдето идва и второто име. Този сорт е подходящ за салати или като гарнитура за риба и месо. След готвене самото зърно е доста меко, а вкусът е много деликатен.

    Зелена леща

  • Кафявата леща е най-често срещаната сред останалите сортове култури. Кипва добре, затова е незаменим за готвене на супи. Според експерти кафявият сорт има вкус на ядки. Изисква киснене за 30 минути преди готвене и след това се готви много бързо.
  • Жълтата леща (червена) е същата зелена леща, но без черупка. Второто му име е египетско. Съответно се готви много по-бързо. Стига се до готовност за 15-20 минути. и не изисква предварително накисване. Вкусът е деликатен и приятен. Консистенцията е мека. Идеално за картофено пюре и чудесно със задушени зеленчуци.
  • Черната леща, наричана още Beluga, има малки зърна, които наподобяват рибен хайвер. Фасулът от този сорт не преварява, запазвайки формата си, така че е идеален и в салата или в яхнии с месо или зеленчуци.

Всички тези видове леща се предлагат на свободния пазар: както в супермаркетите, така и в малките магазини. Най-евтиният от тях е кафявият сорт, а скъпият и елитен сорт е Beluga.

Важно! Жълтата леща не се среща в природата. Жълтият му цвят се получава по време на топлинната обработка, като първоначално тези леща са оранжеви (други имена са червени или розови). Получава се чрез обелване, тоест чрез отстраняване на горния слой зърно.

На въпрос дали лещата е бобова култура или не, учените казват следното. Културите, консумирани под формата на зърнени храни или боб, са бобови растения. Те включват грах, боб, леща и соя.

Между другото, диетолозите са доказали, че като използвате постоянно бобови растения в диетата си, можете да се отървете от излишните килограми. За да направите това, трябва да ядете 130 g бобови растения (грах, нахут, боб или леща) всеки ден в продължение на 6 седмици.

Как расте лещата? Той може да издържи на лека и краткотрайна слана до -5 ° C по време на растежа на растението. Също така понася доста упорито сушата. За това тя трябва да каже специално благодаря на нейната силно влакнеста коренова система. Може да се заключи, че лещата е непретенциозно растение.

Забележка! В края на 9 век обикновената леща спасява жителите на царска Русия от глад. За един период в страната имаше ужасна суша и не се роди нищо друго освен тази земеделска култура.

Лещата, в зависимост от дължината на стъблото, може да расте нагоре или да пълзи по земята.Храната леща изглежда особено красива по време на цъфтежа си.

Как се засажда

В описанието на посевите се посочва, че лещата има самоопрашени сортове и кръстосано опрашени сортове. В кръста са замесени пчелите. Разбира се, сортовете от първия тип са по-търсени по отношение на добива. Тъй като слабото опрашване с помощта на пчели може да намали добива на леща в пъти. Научно е доказано, че реколтата, събрана след опрашване на бобово растение от пчели, е няколко пъти по-висока от цената на меда и восъка, които те събират.

Трябва да се отбележи, че лещата по своята същност не е медоносна култура. И затова е много важно пчелите-опрашители да се стичат към кръстосано опрашване. Следователно, когато засаждате култивирани земеделски растения, трябва да се вземе предвид нивото на тяхната медоносност. Тъй като не всички кръстосано опрашени култури могат да бъдат опрашени от медоносните пчели. Съответно, вместо завързани шушулки, е напълно възможно да се получи безплодно цвете.

Опрашители на пчели

  • Популярни сортове леща за нейните любители е Anfia, подходяща за всички зони на отглеждане. Периодът от сеитбата до узряването е средно 90 дни. Устойчив на суша, рядко се руши и понася добре болестите. Гладките зърна са зелени. Съдържанието на растителни протеини достига 31%.
  • Octava е подходяща и за всички области на отглеждане, но е по-рано узряла. Узряването на фасула отнема 60 до 80 дни и расте до 50 см. Той също не лежи, не се рони и е устойчив на сухи времена.
  • Сортът Bride е в средата на сезона. Узрява за 86-96 дни от момента на сеитбата. Той е къс, достига максимална дължина от 35 см. Устойчив на вредители, суша и проливане.

Тази земеделска култура много обича рохкава почва или с примеси на глина или пясък. Случва се да оцелее в по-трудни почви, но в този случай не дава реколта. Също така лещата не обича кисела почва. Преди да го засеете на площадката, трябва да го обработите с вар.

За да се увеличат добивите, това бобово растение е най-добре да се засява в зона, изложена на слънчева светлина. В сенчестите райони расте изключително зле и дава малка реколта.

Важно! Лещата много обича местата, където през предходния сезон са растяли царевица, картофи или зимни култури.

За да се постигне добър добив, не е достатъчно да се вземе решение за място за засаждане. Струва си да помислите за торене на почвата. Тук ще бъдат изключително важни калийните и фосфорните торове. Те трябва да бъдат въведени или преди зимата, изкопавайки земята, или през есента преди засаждането. Тук, както се казва, собственикът е господар. Торовете се нуждаят от 50 g на 1 m² почва.

Можете да посеете реколта рано през пролетта, след като земята се затопли 20 см в дълбочина.

При започване на сеитбата трябва да направите малки канали с дълбочина до 5 см. Разстоянието между тях се поддържа на максимум 15 см.

Засяване на леща

По-нататъшни грижи

След покълването се изисква плевене, за предпочитане по време на обяд. В противен случай нежните кълнове от леща могат да "запушат" плевелите.

През първите 6 седмици на растеж бавно растящата реколта набира сила за предстоящия цъфтеж. И едва след това расте и започва да се разклонява, превръщайки се в пухкави храсти. И вече в началото на есента беритбата е възможна.

Трябва да се отбележи, че лещата узрява, както всички бобови растения, неравномерно. Първо, трябва да приберете от долното ниво и едва по-късно шушулките на горните издънки ще узреят.

При цялата си жизненост лещата се нуждае от периодично поливане през първите 6-8 седмици от растежа си. Задължително е да се гарантира, че земята не изсъхва и се навлажнява при необходимост. И след изтичане на определеното време, двукратно поливане на растенията ще бъде достатъчно.

Ако градинарят следва всички съвети, изброени по-горе по отношение на засаждането и грижите, и най-важното, избора на подходящ сорт, тогава дългоочакваната реколта от бобови растения няма да закъснее!